Jeho súčasťou je používateľské rozhranie MIUI 13.

Google iba pred pár dňami vydal finálnu verziu systému Android 13 pre svoje telefóny Pixel. Hoci vieme, že niekoľko výrobcov by malo stihnúť svoje zariadenia aktualizovať na najnovšiu verziu systému Android ešte tento rok, tak sa zdá, že medzi najrýchlejšími bude opäť spoločnosť Xiaomi.

Portál XDA-Developers informuje, že čínsky gigant vydal prvú stabilnú beta verziu systému MIUI 13, ktorá je založená na Androide 13 pre svoje vlajkové lode Xiaomi 12 a Xiaomi 12 Pro. Aktualizácia podľa očakávaní prináša do týchto dvoch zariadení všetky nové funkcie, ktoré Google predstavil s príchodom systému Android 13.

Pre úplnosť doplníme, že Xiaomi ponúka používateľom dva druhy stabilných verzií MIUI:beta stable“ a „stable„. Medzi týmito dvoma verziami je pritom iba malý rozdiel, pričom verzia „beta stable“ je určená pre malú časť používateľov zaregistrovaných v beta programe testovania Mi Pilot. Až po skončení skorého testovania sa táto verzia dostane k viacerým používateľom.

Séria Xiaomi 12Zdroj: TOUCHIT
Séria Xiaomi 12

Používateľské rozhranie spoločnosti s označením MIUI 13 je v prípade telefónov Xiaomi 12 a 12 Pro založené na Androide 13. V tomto momente ho môžeme považovať za verziu „beta stable„. To znamená, že používatelia, ktorí nie sú registrovaní v programe Mi Pilot, si ju nebudú môcť nainštalovať. Pokiaľ však máte vytvorenú v tomto programe a vlastníte jedno z vyššie uvedených zariadení, tak už teraz môžete začať testovať najnovší Android aj vo svojom smartfóne.

Jednotlivé verzie sa od seba odlišujú. Pre model Xiaomi 12 je určený firmvér s označením 13.0.4.0.TLCMIXM s veľkosťou 4,2 GB. Pre model 12 Pro 13.0.4.0.TLBMIXM s veľkosťou 4,3 GB. Obidve verzie sú globálne a okrem funkcií systému Android 13 obsahujú aj augustové bezpečnostné záplaty systému Android.

Na záver upozorňujeme, že ani v jednom prípade nejde o stabilné verzie systému Android 13, čiže sa v nich objavuje aj niekoľko známych chýb a problémov s výkonom, prehrievaním a nesprávnym fungovaním aplikácií tretích strán.

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.