Google sprístupnil finálnu verziu operačného systému pre smartfóny a tablety.

Android 13 je oficiálne dostupný vo finálnej verzii pre majiteľov smartfónov Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6, Pixel 6 Pro a Pixel 6a, ktorí si už môžu aktualizáciu na najnovší Android stiahnuť cez softvérovú aktualizáciu vo svojom telefóne. Google zároveň sprístupnil zdrojový kód Androidu 13 ako Android Open Source Project (AOSP), čo znamená, že výrobcovia tretích strán môžu použiť finálnu verziu na vytvorenie aktualizácií pre svoje zariadenia.

Prvé aktualizácie pre smartfóny značiek Samsung Galaxy, Asus, Nokia, iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo a Xiaomi by mali prísť ešte v priebehu roka 2022. Predpokladáme, že ako prvé budú aktualizované vlajkové lode týchto výrobcov a následne sa dočkajú aj zariadenia strednej triedy – v ich prípade je pravdepodobné, že na aktualizáciu budeme čakať až do roku 2023.

Konkrétne detaily o dostupnosti zatiaľ nepoznáme, avšak budeme sledovať oficiálne informácie od jednotlivých výrobcov a následne o nich informovať na našom webe. Faktom je, že prakticky všetky spomenuté značky majú aktívny beta program pre Android 13, čo by mohlo urýchliť dostupnosť aktualizácie.

Takisto sa dá predpokladať, že zariadenia od Samsungu, Oppo a OnePlus budú medzi prvými, ktoré dostanú aktualizáciu na Android 13. Oppo si na 18. augusta naplánovalo konferenciu, kde predstaví nadstavbu ColorOS 13 s Androidom 13 (a ako sa ukázalo, OxygenOS 13 pre OnePlus je prezlečené ColorOS 13) a Samsung už niekoľko týždňov testuje svoju nadstavbu One UI 5 s Androidom 13.

Android 13Zdroj: Google
Android 13

Aké zlepšenia prináša Android 13?

Android 13 predstavuje evolúciu – zlepšuje viaceré novinky, s ktorými prišiel Android 12, a prináša aj zopár drobností, ktoré sú zakomponované do jadra operačného systému. Niektoré zmeny, najmä tie vizuálne, sa budú pravdepodobne odlišovať od výrobcu k výrobcovi, avšak ostatné novinky by sa mali objaviť vo všetkých zariadeniach bez ohľadu na použitú nadstavbu.

Medzi tieto novinky patrí to, že aplikácie budú vyžadovať, aby ste im povolili posielanie notifikácií. Doteraz to fungovalo tak, že aplikáciu ste spustili a automaticky vám mohla začať posielať upozornenia. Od Androidu 13 to funguje podobne ako v iOS a teda aplikácii musíte najskôr udeliť povolenie.

Užitočnou novinkou je tiež nové nastavenie, ktoré umožní prispôsobiť si jazyk aplikácie. Toto nastavenie nájdete priamo v operačnom systéme Android (a nie v aplikácii samotnej). Podmienkou je, aby túto novinku zakomponoval do aplikácie jej vývojár.

Príkladom je aplikácia Mi Fitness – tá síce ponúka českú lokalizáciu, avšak keď máte telefón v slovenčine, zobrazuje sa vám v anglickom jazyku. Ak ju chcete mať v češtine, je potrebné prepnúť celý telefón do češtiny. Pokiaľ Xiaomi zakomponuje nové nastavenie, tak od Androidu 13 si budete môcť nastaviť, aby bola aplikácia v češtine a jazyk telefónu ste nemuseli meniť, ak ho máte v slovenčine.

Android 13 takisto prináša väčšiu kontrolu nad prístupom aplikácií k vašim súborom. Môžete im udeliť prístup iba k niektorým súborom, nie ku všetkým – týka sa to najmä fotiek/obrázkov a videí. Medzi ďalšie novinky patrí možnosť rýchlo pozastaviť aplikácie, ktoré bežia na pozadí, priamo cez notifikačný panel, obmedzenie dátovej prevádzky pre celý operačný systém, či upravené rozhranie používania dvoch aplikácií v režime rozdelenej obrazovky.

Android 13 prináša aj zlepšený multimediálny prehrávač v notifikačnej lište a podporu pre priestorový zvuk a Bluetooth LE Audio.

Android 13Zdroj: Google
Android 13

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit