Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

InovaReal, technologický startup so sídlom vo Viedni, dnes predstavuje digitálneho realitného makléra, ktorý má ambíciu stať sa globálnym disruptorom (game changer) v oblasti real estate. 

Vytvoril platformu, kde je používateľ schopný si digitálne vyriešiť všetko okolo nehnuteľností, teda predaj, prenájom, investíciu a ďalšie služby, ktoré sú s tým spojené. Samozrejmosťou sú zmluvy na podpis online a v budúcnosti aj využitie technológie blockchain. Svoju aplikáciu/platformu prvýkrát predstavia na tohtoročnom WebSummite, ktorý prebehne v dňoch 1.-4. novembra v portugalskom Lisabone. O spoluprácu doteraz prejavilo záujem viac ako desať investorov, z Európy aj zámoria. Zakladatelia odhadujú, že potrebnú investíciu k expanzii do sveta by mohli získať v priebehu niekoľkých mesiacov.

Prvá myšlienka na realizáciu projektu  sa objavila už v roku 2018. Stáli za ňou páni Martin Pavelek a Lukáš Makovský, dnes majitelia startupu InovaReal, ktorý sídli vo Viedni. Vtedy Pavelek ako advokát a Makovský ako obchodník intenzívne vnímali sťažnosti a komplikácie svojich klientov a partnerov pri rôznych transakciách vo svete nehnuteľností. V posledných dvoch rokoch preto intenzívne pracovali na vývoji aplikácie, ktorá by to zmenila. Došli v ňom tak ďaleko, že dnes majú ambíciu stať sa „game changerom“ v oblasti real estate – digitalizovať celý nákupný proces predaja, nájmu, investície do nehnuteľnosti, využiť pritom napr. aj blockchain.

V podstate ide o platformu, ekosystém, do ktorého môžu vstupovať ďalšie subjekty. Biznis model stojí na tzv. časovom predplatnom, balíčky (možnosť využívať platformu po určitú dobu).

„Aplikácia určená pre B2B aj B2C segment by nemala nahradiť, ale skôr podporiť prácu realitných kancelárií. Užívateľ bude mať možnosť si nielen online prezerať nehnuteľnosti (VR), ale aj uzatvárať a podpisovať nájomné zmluvy priamo v aplikácii. Bude možné trackovať zmluvné vzťahy, hodnotiť prenajímateľa, nájomcu (ála Tripadvisor). K dispozícii budú digitálne záznamy o všetkých opravách a zmenách v byte počas zmluvného vzťahu,“ vysvetľuje Lukas Makovsky, jeden zo zakladateľov startupu.

V aplikácii budú k dispozícii aj doplnkové služby ako napríklad poistenie, zámočník alebo inštalatér. Cieľom je, aby mal zákazník možnosť spravovať svoje nehnuteľnosti rôzne po svete priamo z mobilu (one-stop-shop). Takto fungujúca platforma samozrejme zabezpečená a spĺňajúca podmienky GDPR, je aj určitou reakciou na súčasný trh s bytmi. Zároveň tým, že bude všetko riešené online, znižujú aj dopravné náklady účastníkov obchodného procesu na minimum. „V budúcnosti by sa mali v aplikácii objaviť aj online dražby, prípadne možnosť investovania cez crowdfunding,“ dopĺňa Martin Pavelek, spoluzakladateľ a primárny autor myšlienky digitálneho realitného makléra.

Spoločnosť plánuje predstaviť projekt na najväčšej technologickej konferencii svojho druhu na svete – Websummit v Lisabone 1.-4.11. Jej zástupcovia sa tam stretnú s potenciálnymi investormi a ďalšími obchodnými partnermi. Idú si tam pre investíciu, ktorá by im mala pomôcť expandovať do sveta (najprv do regiónu DACH, potom do ďalších krajín).

Veľký potenciál vidia napríklad v krajinách ako sú Poľsko, Taliansko alebo Brazília a Mexiko. V každej z nich plánujú otvoriť kanceláriu a vytvoriť pracovné príležitosti pre lokálnych zamestnancov. Možno aj preto o spoluprácu s InovaReal prejavili záujem takí partneri ako Uniqa alebo aj jedna nemenovaná vedúca rakúska banka. Firma sa chystá osloviť aj ďalších významných hráčov, ako napríklad švédsku IKEA.

Samotná aplikácia InovaReal App je už zalistovaná aj v AppStore a Google Play, kde je možné si stiahnuť jej beta verziu.

Značky: