Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Samsung predstavila svoju stratégiu a záväzok zlepšiť používateľské prostredie prepojených zariadení a prispieť k udržateľnejšej budúcnosti

Spoločnosť Samsung Electronics sa podelila o svoju víziu pohodlnejšieho prepojeného sveta vďaka špičkovým technológiám, ktoré zlepšujú život ľudí svojím inteligentnejším a intuitívnejším používateľským prostredím. Na tlačovej konferencii na veľtrhu CES 2023 vystúpila so svojimi kľúčovými partnermi, aby spoločne naznačili, ako plánujú vybudovať lepšie prepojený svet a zároveň prispieť k udržateľnejšej budúcnosti.

Jong-Hee (JH) Han, podpredseda predstavenstva, generálny riaditeľ a vedúci divízie DX (Device eXperience) spoločnosti Samsung Electronics, začal prezentáciu spoločnosti na veľtrhu CES objasnením ich stratégie, ktorá chce naplniť prísľub lepších používateľských skúseností s prepojenými zariadeniami v našich domácnostiach, automobiloch a v zamestnaní a zároveň pracovať na utváraní udržateľnejšej budúcnosti. Stratégia načrtnutá počas tlačovej konferencie sa zameriava na cieľ spoločnosti vniesť do nášho prepojeného sveta pocit pokoja a pohody, aby zariadenia a inovácie skutočne prispievali k lepšiemu, osobnejšiemu a intuitívnejšiemu používaniu všetkých technických vymožeností. Spoločnosť Samsung sa preto usiluje o bezproblémové prepájanie zariadení a navrhovanie produktov, ktoré podporujú udržateľnejšie každodenné využívanie technológií.

„Uvedomujeme si, že realizácia našej vízie bude naozaj náročná,“ povedal generálny riaditeľ JH Han. „Ide o riešenie skutočných výziev dneška a pochopenie budúcich potrieb a prianí ľudí. Bude to vyžadovať čas, inovácie a spoluprácu s partnermi po celom svete. Sme však odhodlaní ju naplniť a už sme s tým začali.“

Samsung začleňuje udržateľnosť do všetkých úrovní

V rámci riešenia pretrvávajúcich problémov našej planéty spoločnosť Samsung vysvetlila, ako pokračuje v uprednostňovaní ochrany životného prostredia pomocou kombinácie cieľov udržateľnosti, inovatívneho dizajnu výrobkov a strategických partnerstiev. Výsledkom je, že do roku 2050 budú všetky podniky spoločnosti Samsung pokrývať svoje potreby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov a dosiahnu čisto nulové emisie uhlíka. V bližšom časovom horizonte prejde divízia DX na 100 % obnoviteľnú energiu do roku 2027 a dosiahne čisto nulové emisie uhlíka do roku 2030.

Pri svojich ďalších cieľoch v oblasti udržateľnosti spoločnosť Samsung objasnila, akým spôsobom prispeje koncepcia Everyday Sustainability (Každodenná udržateľnosť) – začleňovanie prvkov udržateľnosti do jej najobľúbenejších produktov a služieb – k zdravšiemu životnému prostrediu. Zahŕňa to vytváranie udržateľnejších produktov prostredníctvom inovatívneho dizajnu v oblasti použitých materiálov a energetickej účinnosti.

„Zabudovaním udržateľnosti do výrobkov môžeme my, aj mnoho ľudí na celom svete, ktorí naše výrobky používajú, prispieť k zdravšej planéte,“ povedala Inhee Chung, viceprezidentka korporátneho centra pre udržateľnosť v spoločnosti Samsung. „Výsledkom je, že niektoré z našich najobľúbenejších produktov sú teraz jedny z najudržateľnejších.“

Spoločnosť Samsung oznámila, že mnoho jej televízorov a smartfónov využíva recyklované materiály, vrátane recyklovaného plastu z vyradených rybárskych sietí, a jej domáce spotrebiče, pamäte a čipové balíky pre 5G siete prispievajú k úsporám energie. Šetriť energiu, znižovať náklady a zároveň obmedzovať celkový vplyv na klímu pomáhajú aj služby Samsung SmartThings Energy alebo AI Energy Mode.

Spoločnosť Samsung pozvala na pódium aj zástupcu spoločnosti Patagonia, svetového lídra v oblasti outdoorového oblečenia, aby spoločne informovali o partnerstve v boji proti problematike mikroplastov – drobných častíc, ktoré sa často nachádzajú v oblečení a pri praní sa uvoľňujú do riek, jazier a oceánov. Vincent Stanley, riaditeľ spoločnosti Patagonia, hovoril na tlačovej konferencii spoločnosti Samsung o tom, ako obe spoločnosti vyvinuli novú technológiu prania nazvanú Less Microfiber Cycle[1], ktorá je v súčasnej dobe začlenená do práčok Samsung a dokáže znížiť uvoľňovanie mikroplastov počas pracieho cyklu o 54 %[2]. Okrem pracieho cyklu Less Microfiber Cycle spoločnosti Samsung a Patagonia nedávno vyvinuli aj nový filter Less Microfiber Filter[3], ktorý znižuje znečistenie životného prostredia mikroplastmi tým, že zabraňuje ich unikaniu do vody vypúšťanej počas prania.

James Kwon, produktový manažér ENERGY STAR pre spotrebnú elektroniku v americkej agentúre pre ochranu životného prostredia (EPA), oznámil, že prepojená domácnosť Samsung so systémom SmartThings je prvým masovo predávaným systémom so správou energie pre inteligentné domácnosti, ktorý získal prestížnu certifikáciu ENERGY STAR SHEMS. Spoločnosť Samsung v rámci svojho úsilia o udržateľnosť pokračuje aj v spolupráci s inými zainteresovanými stranami. Spojila sa napríklad s organizáciou Carbon Trust a ďalšími technologickými lídrami pri vývoji prvej priemyselnej špecifikácie pre meranie, započítavanie a dekarbonizáciu emisií súvisiacich s prevádzkou prepojených zariadení počas ich používania.

Prepojená domácnosť a prepojený život pre väčšie pohodlie ľudí

Spoločnosť Samsung podrobne popísala plány na vylepšenie súčasných a budúcich používateľských skúseností s prepojenými zariadeniami. Jaeyeon Jung, výkonná viceprezidentka a vedúca oddelenia SmartThings, počas tlačovej konferencie zdôraznila, ako funkcie ako SmartThings Home Monitor a SmartThings Pet Care prinášajú pohodlie do života v prepojenej domácnosti tým, že monitorujú a zdieľajú upozornenia na čokoľvek, čo sa vymyká bežným zvyklostiam ľudí, ale aj ich domácich miláčikov. Tieto služby podporované inteligentnými televízormi Samsung sú jedným z mnohých spôsobov, ako Samsung a prepojovacia platforma SmartThings vytvárajú ešte inteligentnejšiu domácnosť.

Kľúčovou súčasťou tejto vízie je zvýšená interoperabilita, ktorá by ľuďom umožnila prepojiť viac ich zariadení nielen od spoločnosti Samsung, ale aj od partnerských značiek. V súčasnej dobe sa výrobcovia snažia zaviesť novú úroveň kompatibility zariadení pre inteligentné domácnosti prostredníctvom štandardu Matter a svoju podporu tohto cieľa ohlásila aj spoločnosť Samsung. SmartThings bola jednou z prvých značiek, ktoré prijali štandard Matter a Samsung je tiež zakladajúcim členom Aliancie pre konektivitu domácností (HCA).

Spoločnosť Samsung na tlačovej konferencii na veľtrhu CES oznámila aj svoju najnovšiu inováciu pre inteligentné domácnosti – zariadenie SmartThings Station, ktoré má ako jej prvý produkt štandardne vstavanú podporu technológie Matter. Je to nové riešenie, ako začať v domácnosti pohodlne využívať SmartThings a uľahčiť interakciu s pripojenými zariadeniami. SmartThings Station je centrálou inteligentnej domácnosti, ktorá dokáže jednoduchým stlačením tlačidla ľahko zmeniť jej fungovanie a zároveň funguje ako bezdrôtová nabíjačka[4].

Zameranie na prepojenie zariadenia sa prejavilo aj na predstavení nových partnerstiev vrátane oznámenia rozšírenej spolupráce so systémom Philips Hue. Jasper Vervoort, senior viceprezident a generálny riaditeľ Philips Hue, hovoril o novom spôsobe synchronizácie obsahu televízorov Samsung s osvetlením Philips Hue prostredníctvom aplikácie Philips Hue Sync TV, ktorú je možné stiahnuť z obchodu s aplikáciami v televízoroch Samsung. Ide o prvé riešenie synchronizácie osvetlenia a obsahu na televízoroch Samsung bez použitia dodatočného hardvéru.

Vzhľadom na prepájanie stále väčšieho počtu zariadení sa spoločnosť Samsung podrobne zaoberala aj kľúčovou úlohou inovácií v oblasti zabezpečenia a ochrany súkromia pri budovaní ekosystémov prepojených zariadení. Samsung zvyšuje úroveň zabezpečenia zariadenia svojím pripravovaným riešením Samsung Knox Matrix, ktoré bude pohodlne a bezpečne synchronizovať prihlasovacie údaje naprieč zariadeniami a zároveň chrániť citlivé informácie prostredníctvom viacvrstvového vzájomného monitorovania podporovaného privátnou blockchainovou technológiou.

Prepojené služby sa rozširujú aj na dochádzanie do práce. Marcus Futterlieb zo spoločnosti Harman predstavil plány spoločností Samsung a Harman vniesť do používateľského prostredia v kabíne vozidla (ICX) novú úroveň inteligencie, personalizácie a pohodlia. Ústredným prvkom tohto úsilia je systém Harman Ready Care, ktorý pomocou algoritmu strojového učenia zhromažďuje a spracováva dáta zo senzorov vozidla, vyhodnocuje ospalosť a rozptýlenie vodiča a vykonáva príslušné zásahy, ktoré zmierňujú riziká a pomáhajú zlepšiť pohodu vodiča.

Vízia pre budúcnosť

Spoločnosť Samsung predviedla aj inovácie a technológie novej generácie, ktoré využívajú najnovšiu implementáciu umelej inteligencie (AI). Technológia Spatial AI na spracovanie vizuálnych informácií, použitá napríklad v robotickom vysávači JetBot AI+, vytvára základ pre lepšie fungovanie zariadenia v domácnosti so špecifickými rozmermi, usporiadaním a vybavením.

Predstavený bol tiež zobrazovací režim Relumino, ktorý sa tento rok objaví na vybraných televízoroch Samsung Neo QLED 8K a 4K pre rok 2023 a uľahčí sledovanie vizuálneho obsahu ľuďom so zrakovým postihnutím. Režim Relumino zvýrazňuje obrysy a zlepšuje kontrast a farby obrazu tak, aby bol lepšie viditeľný a rozpoznateľný[5]. Okrem toho Samsung ukázal aj nový pár okuliarov Relumino, ktoré mali svoju premiéru na veľtrhu CES 2018 v rámci projektu startupového akceleračného programu C-Lab, a tiež svoju mobilnú aplikáciu, ktorá má spríjemniť a prispôsobiť vizuálny zážitok na každej obrazovke.


[1] Je už k dispozícii pre práčky Samsung v Európe a vo februári sa rozšíri aj do Kórey a čoskoro aj do USA.

[2] Testované s 2 kg náplňou mikín zo 100 % polyesteru pri porovnávaní pracieho cyklu „Syntetika“ na bežnom európskom modeli práčky Samsung WW4000T a cyklu „Menej mikrovlákien“ na modeli WW7000B. Výsledky sa môžu líšiť v závislosti od oblečenia a prostredia. Testované laboratóriom Ocean Wise Plastics Lab.

[3] V Európe bude k dispozícii v prvej polovici tohto roku.

[4] K dispozícii s aplikáciou SmartThings v zariadeniach so systémom Android alebo iOS. Je potrebné pripojenie k Wi-Fi sieti.

[5] Režim Relumino je určený pre osoby, ktoré trpia vážnou stratou zrakovej ostrosti (Zdroj: WHO, World Report on Vision, 2019) a príznakmi rozmazaného videnia. Niektoré funkcie môžu byť podporované v rôznom čase a dostupnosť služby nemusí byť v čase nákupu tohto produktu k dispozícii. Režim Relumino je k dispozícii pri modeloch televízorov QN80C, QN90C, QN800C, QN900C a funguje iba s obrazovým obsahom prenášaným cez DTV a HDMI. Nefunguje s inými zdrojmi obsahu, OTT mediálnymi službami a pod.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.