V tomto článku predstavujeme multifunkčné zariadenie Samsung MultiXpress radu 7, v skrátenom označení MX7. Ide o zariadenie schopné kopírovať, skenovať, ale i tlačiť dokumenty vo formáte až A3, ktoré je  schopné upravovať dokumenty priamo z prostredia zariadenia. Dosahuje rýchlosť tlače 30 strán za minútu. Na trh príde neskôr v tomto roku, pričom bude konkurovať ostatným zariadeniam hlavne svojou rýchlosťou, výkonom a komfortom používateľského prostredia. Je poháňané až štvorjadrovým procesorom s frekvenciou 1,5 GHz, preto je schopné tlačiť, skenovať ale aj faxovať veľmi rýchlo. Umožňuje tlačiť v rozlíšení až 1200 dpi a to pri tlači v plnej rýchlosti. Vybavené je obojstranným automatickým podávačom s rýchlosťou skenovania 120 strán jednostranne alebo 240 obojstranne s rozlíšením 1200 dpi. Zariadenie dokáže komunikovať aj bezdrôtovo pomocou rýchleho Wi-Fi rozhrania 802.11ac, ale aj cez Bluetooth Low Energy. Tlačiť tak môžete aj z mobilných zariadení s plnou podporou Android a iOS platformy.

MX7-2

Základom používateľského rozhrania je 10,1 placový tablet

Na vytlačenie jednej čiernobielej stránky stačia len 3 sekundy, farebná je vytlačená za 4,5 sekundy. Základom takto vysokej rýchlosti je hlavne výkonný Samsung procesor i celá mechanická výbava. Srdcom používateľského prostredia je zdokonalené rozhranie Smart UX 2.0, ktoré umožňuje tiež vytvoriť náhľad a upravovať dokument priamo na tlačiarni. Je celé založené na Androide a zariadenie prichádza aj so samostatnými aplikáciami vyvinutými priamo firmou Samsung. Tu vidíte príklad takejto aplikácie, pomocou ktorej sa dajú v zariadení upravovať dokumenty. Používateľské rozhranie tvorí 10,1 palcový tablet, ktorý sa dá nakláňať do polohy vhodnej na úpravu dokumentov. Akýkoľvek dokument, ktorý sa chystáte vytlačiť alebo ste ho práve naskenovali môžete v MX7 priamo upraviť. Na úpravu pritom nepotrebujete osobný počítač. MX 7 má aj ďalšiu zaujímavú funkciu. Niekedy sa totiž v pracovnom prostredí stáva, že vám z takéhoto zariadenia zmiznú nielen vytlačené dokumenty, ale aj čisté hárky papiera so zásobníka. MX7 prirodzene podporuje zabezpečenú tlač, teda dokumenty sa vytlačia až po zadaní prístupového kódu, keď ste osobne pri zariadení. Tu sa však PIN kódom dá zabrániť aj otvoreniu vstupných zásobníkov. Nejde o zámok s kľúčom, ktorý by sa mohol stratiť, ale softvérový zámok, ktorý sa otvára PIN kódom. Po jeho zadaní sa už vstupné zásobníky dajú pohodlne otvoriť.

MX7 sa presadí predovšetkým vysokým výkonom a takisto aj spoľahlivosťou, zariadenie totiž môže mesačne vytlačiť až 300 000 strán. Výhodou je aj vysoká kapacita vstupných zásobníkov na papier i tonerové zásobníky. Tie majú kapacitu na 30 000 monochromatických strán a 40 000 farebných strán. Upozorníme ešte na finišer, ktorý je schopný napr. zošiť 60 stranovú príručku alebo vytvoriť 80 stranový booklet. V celkovom hodnotení je Samsung MX7 vynikajúce riešenie pre väčšie podniky alebo finančné organizácie.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.