Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najnovší prírastok do radu G Master™ od Sony prináša mimoriadne rozlíšenie, krásny bokeh a rýchle ostrenie v pozoruhodne ľahkom prevedení.

Spoločnosť Sony predstavila objektív  FE 50mm F1.4 (model  SEL50F14GM), ktorý je najnovším prírastkom do oceňovaného radu full frame objektívov G Master.

Tento objektív s bajonetom E rozširuje ponuku spoločnosti Sony o prvotriedny 50 mm pevný objektív s pozoruhodne kompaktnou a ľahkou konštrukciou. Aj pri svetelnosti F 1,4 poskytuje objektív  FE 50mm F1.4 prvotriednu kvalitu obrazu, vrátane vysokého rozlíšenia a prirodzene vykresleného bokehu, ktoré sú charakteristické pre špičkový rad G Master™. V spojení s najnovšími fotoaparátmi Sony je ideálnou voľbou pre širokú škálu použitia pri fotografovaní i nakrúcaní videí vrátane portrétov, krajiny, cestovania a svadieb.

V spoločnosti Sony neustále sledujeme potreby dnešných tvorcov obsahu a sme hrdí na to, že môžeme predstaviť najnovšiu inováciu v podobe objektívu  FE 50mm F1.4 , ktorý je najnovším prírastkom do radu objektívov s bajonetom E,“ uviedol Yann Salmon Legagneur, riaditeľ produktového marketingu divízie Digital Imaging spoločnosti Sony Europe. „Tento pevný objektív je skvelou voľbou na fotografovanie i nakrúcanie videa.  Poskytuje vynikajúcu kvalitu obrazu pri ohniskovej vzdialenosti 50 mm, ktorá je jednou z najobľúbenejších. Schopnosť vtesnať našu najnovšiu technológiu G Master do takto kompaktných rozmerov zabezpečuje maximálnu všestrannosť tohto 50 mm objektívu Sony.“

Ostré snímky a krásny bokeh

Vyspelá optická konštrukcia a prvky jedinečné pre špičkový rad G Master™ spoločnosti Sony prinášajú objektívu  FE 50mm F1.4 vynikajúcu kvalitu obrazu. Kontrola sférickej aberácie na úrovni konštrukcie aj pri výrobe prispieva ku krásnemu bokehu. Objektív ponúka prirodzene vykreslený bokeh s kruhovou clonou, tvorenou 11 lamelami a ostrý realistický obraz v celom maximálnom rozsahu clony. Hlboký, krémový bokeh pri svetelnosti F1,4 sa hodí pre rôzne situácie pri fotografovaní, vrátane fotografovania portrétov, kde fotografované objekty vyniknú na pozadí.

Objektív  FE 50mm F1.4 je vybavený dvoma členmi XA (extrémne asférické prvky), ktoré účinne korigujú zakrivenie poľa a väčšinu typov aberácie. Tento objektív je tiež vybavený jedným skleneným prvkom ED (s veľmi nízkym rozptylom), ktorý potláča chromatickú aberáciu.  Zachováva tak jasné a ostré snímky bez farebného prelínania. Konštrukčná kombinácia prvkov XA a ED pomáha dosiahnuť vysoké rozlíšenie po celej ploche záberu. Originálna povrchová úprava Nano AR Coating II od spoločnosti Sony na objektíve potláča odlesky aj v protisvetle.

Okrem toho je minimálna ostriaca vzdialenosť modelu  FE 50mm F1.4 iba 41 centimetrov a maximálne zväčšenie je 0,16x pri použití automatického ostreniai. Takýto výkon pri fotografovaní zblízka poskytuje mimoriadnu flexibilitu pri zhotovovaní snímok i videozáznamov.

Pozoruhodne kompaktný dizajn pre maximálnu všestrannosť

Objektív FE 50mm F1.4 je vybavený najpokročilejšou technológiou optickej konštrukcie spoločnosti Sony, vrátane precízne umiestnených prvkov XA, vysoko výkonných lineárnych motorov XD (extreme dynamic) a najnovšej kompaktnej kruhovej clony. Tieto prvky sú rozhodujúce pre vytvorenie objektívu s veľkou svetelnosťou a vysokým rozlíšením, ktorý má priemer iba 80,6 mm, dĺžku 96,0 mm a hmotnosť 516 gramov. Vďaka týmto rozmerom je objektív o 33 % ľahší a má o 15 % menší objem v porovnaní s bežnými modelmi s rovnakými parametramiii.

Objektív  FE 50mm F1.4 je vďaka svojim kompaktným rozmerom v spojení s telom fotoaparátu Sony mimoriadne všestranný pri fotografovaní i nakrúcaní videa. Takáto mobilita a výkon pri slabom osvetlení robí z objektívu skvelú voľbu pre fotografovanie portrétov, krajiny, svadieb i cestovanie. Vďaka kompaktným rozmerom je tiež ideálnou voľbou na použitie s gimbalom alebo dronom.

Rýchle, presné a spoľahlivé ostrenie

Ostrenie prostredníctvom objektívu  FE 50mm F1.4 je extrémne rýchle a presné, čo z neho robí ideálnu voľbu, na ktorú sa môžete pri tvorbe obsahu spoľahnúť. Ostrenie je až 1,9× rýchlejšieiii ako pri bežných modelov s rovnakými špecifikáciamiii. Ostriaca skupina objektívu je poháňaná vysoko výkonnými lineárnymi motormi XD spoločnosti Sony. Obsahuje pokročilý riadiaci algoritmus pre plynulý a citlivý pohon ostrenia. V spojení s najnovšími fotoaparátmi Sony Alpha dokáže tento objektív rýchle zaostriť a sledovať objekty a to aj pri použití malej hĺbky ostrosti dostupnej pri svetelnosti F1,4.

Lineárne motory XD a pracujú s algoritmom a optimalizujú odozvu na informácie od tela, takže je zaostrenie presné a vibrácie sú minimalizované, čo zabezpečuje dokonalú a tichú prevádzku ostrenia. To je mimoriadne vhodné pre nakrúcanie filmov a umožňuje plynulé snímanie a sledovanie filmových objektov aj pri snímaní rýchlosťou 120 snímok za sekundu alebo inou vysokou frekvenciou. Možnosť ponechať ostrenie na fotoaparáte pri samostatnom fotografovaní alebo fotografovaní s malým tímom, môže výrazne zvýšiť efektivitu a tvorivú flexibilitu. Objektív  FE 50mm F1.4 je vybavený najnovšou technológiou, ktorá minimalizuje dýchanie (focus breathing) a zabezpečuje tak vytvorenie snímok najvyššej kvality.  FE 50mm F1.4 navyše podporuje funkciu kompenzácie dychuiv , ktorou disponujú kompatibilné fotoaparáty Sony Alpha.

Intuitívne ovládanie a mimoriadna spoľahlivosť

Objektív bol navrhnutý intuitívne tak, aby tvorcom pomohol zabezpečiť maximálnu efektivitu práce pri fotografovaní. Lineárna odozva MF zabezpečuje, že ostriaci krúžok reaguje priamo a opakovane na jemné ovládanie pri manuálnom ostrení. Výnimočnú inováciu prémiového radu G Master pri modeli FE 50mm F1.4 predstavuje prepínač zámku clony, ktorý pevný objektív Sony ponúka vôbec prvý raz. Okrem toho je tento objektív vybavený závitom 67 mm, ktorý umožňuje výmenu filtra s objektívmi FE 24 mm F1,4 G Master a FE 35 mm F1,4 G Master.

Tlačidlá na uzamknutie zaostrenia a prepínač režimu ostrenia poskytujú tvorcom obsahu väčšiu všestrannosť pri fotografovaní. Prispôsobiteľné tlačidlá na pridržanie zaostrenia sú umiestnené na dvoch miestach a je možné k nim priradiť niekoľko ďalších funkcií prostredníctvom menu fotoaparátu. Prepínač režimu ostrenia umožňuje počas chodu prepínať medzi automatickým a manuálnym ostrením a rýchlo sa tak prispôsobiť meniacim sa podmienkam snímania.

Predný člen objektívu  FE 50mm F1.4, je vybavený fluórovou vrstvou, ktorá odpudzuje odtlačky prstov, prach, vodu, olej a ďalšie nečistoty a umožňuje ich jednoduché odstránenie. Konštrukcia odolná proti prachu a vlhkostiv poskytuje mimoriadnu spoľahlivosť na vonkajšie použitie v náročných podmienkach. Tieto doplnky umožňujú tvorcom používať objektív s istotou takmer v akomkoľvek fotografickom prostredí.

Cena a dostupnosť

Nový objektív  FE 50mm F1.4 bude v predaji od polovice marca 2023 u mnohých autorizovaných predajcov spoločnosti Sony za odhadovanú maloobchodnú cenu 1 699 EUR.

Značky: