Prieskumník v operačnom systéme Windows 11 dostáva takmer vernú kópiu samého seba.

Aplikácia Files je v slovenčine a akoby z oka vypadla pôvodnému správcovi súborov v najnovšom systéme od Microsoftu. Je tu však jedna zmena a všimnete si, že je akýsi iný, možno krajší a o niekoľko nových funkcií vylepšený. Ide o projekt nadšencov, ktorí sa rozhodli vylepšiť tohto správcu súborov a priniesť vlastnosti, ktoré mnohí oceníme a zároveň nemusíme meniť správcu súborov za výrazne pokročilejšie riešenie ako napríklad Total Commander.

Files majú v sebe podporu cloudových služieb, ktoré sa budú zobrazovať v ľavej lište podobne ako obľúbené adresáre alebo diskové jednotky. Nechýba ani podpora kariet. Na výber je viacero režimov zobrazenia adresára, dokonca si môžete prispôsobiť farebnú tému. Režim Mica alebo Acrylic vám prepnú vizuálne zobrazenie okna programu a to na plné alebo polopriehľadné, podobne ako to má napríklad ponuka Štart.

Zaujímavosťou, ktorú poznáte zo systému macOS, je pridávanie štítkov do adresárov a súborov. Následne si môžete takto označené súbory a adresáre zobraziť v jednom prehľade. Je to obdoba filtra, avšak na základe štítkov. Vytvoriť si môžete aj vlastné a pomenovať ich podľa seba plus upraviť popis a farbu. Aplikáciu rozhodne odporúčame vyskúšať a možno sa už teraz stane náhradou za klasického Prieskumníka.

Zdroj: Files

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.