Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V spolupráci s Mestskou políciou v Košiciach spustil najväčší prevádzkovateľ zdieľanej dopravy unikátny monitorovací systém prevencie a kontroly vandalizmu. Zaviedli aj nový odmeňovací program pre klientov a pravidlá pre odkladanie dopravných prostriedkov známe z veľkých miest. Výsledkom má byť viac poriadku v meste a vyššia dostupnosť obľúbených kolobežiek či elektrických bicyklov pre verejnosť.

ANTIK Telecom predstavil nový odmeňovací program zdieľaných služieb. Za každé vrátenie zariadenia do nabíjacej stanice je možné získať bonus až 5 minút na ďalšiu jazdu a pri nákupe časových cestovných lístkov MHD až 15 minút. 

Viac dostupných vozidiel a prevenciu pred vandalizmom má za cieľ nový systém diaľkovej kontroly v spolupráci s Mestskou políciou Košice. V snahe o zlepšenie situácie dodal bezpečnostným zložkám monitorovací systém, ktorý okamžite identifikuje neoprávnenú manipuláciu či náhle zmiznutie vozidla a upozorní na zobrazovacej jednotke príslušníkov v centrálnom dispečingu. Práve rýchle nahlásenie trestného činu podľa skúseností bezpečnostných zložiek výrazne zvyšuje šancu zabránenia škode a odhalenia páchateľa.

Júlovou novinkou sú aj prepracované zóny používania elektrických vozidiel. Vrátenie priamo v nabíjacej stanici alebo v aplikácii vyznačených oblastiach je bezplatné, v Zóne s poplatkom za vrátenie sa účtuje jedno euro, vzdialené lokality mesta sú zasa Zónami, kde jazdu nemožno ukončiť alebo Zónami so zákazom jazdy. Pre zvýšenie bezpečnosti vodičov aj chodcov boli rozšírené aj oblasti, kde sa maximálna rýchlosť elektrického bicykla či kolobežky automaticky zníži.  Zóny pre odkladanie malej mestskej mobility sú známe z mnohých svetových metropol, prispievajú k zlepšeniu verejného poriadku a vzhľadu miest. V Košiciach sú navyše doplnené aj nabíjacími bodmi, ktoré znižujú objem sekundárneho zásobovania z dôvodu zbierania a rozvozu vybitých vozidiel.

“Úmyselné poškodenie prostriedkov zdieľanej dopravy je protiprávne. Podľa výšky spôsobenej škody sa takýto delikt postihuje ako priestupok proti majetku a v tých závažných prípadoch aj ako trestný čin poškodzovania cudzej veci, za ktorý už páchateľovi hrozí aj nepodmienečný trest odňatia slobody. Je teda samozrejmé, že vynakladáme maximálne úsile, aby k týmto deliktom nedochádzalo. Nový monitorovací systém nám pomáha vykonávať si prácu efektívnejšie a účinnejšie,” povedal náčelník Mestskej polície v Košiciach Slavomír Pavelčák. Na fakt, že zariadenia monitoruje polícia, pritom upozorňujú užívateľov aj oznamy na samotných zdieľaných zariadeniach či v aplikácii. 

“Nová zonácia nám pomôže motivovať zákazníkov, aby zariadenia nechávali na miestach, kde budú dostupnejšie pre ostatných a zároveň eliminovať nevhodné a nefrekventované miesta. V kombinácii s opatreniami na zníženie vandalizmu tak dosiahneme lepšiu dostupnosť služby pre verejnosť ako aj poriadok na verejných priestranstvách,” povedal Lukáš Oravec, manažér zdieľanej dopravy Antik. Jednotlivé zóny a poplatky sú prehľadne zobrazené priamo v aplikácii ANTIK Smartway a na www.antiksmartway.sk.

Antik prevádzkuje v 20 lokalitách po celom Slovensku flotily niekoľko tisíc mechanických a elektrických mestských bicyklov, horské elektrické bicykle, kolobežky, elektrické skútre, motorky a zdieľané batérie prostredníctvom služby Antik SmartWay. V aplikácii je možné zakúpiť si cestovný lístok na košickú MHD, čoskoro pribudnú ďalšie dopravné služby, platby za parkovanie či nákup lístkov na kultúrne či športové podujatia. Všetky detailné informácie o službách zdieľanej ekonomiky je možné nájsť na webe www.antiksmartway.sk .

Pravidlá nového bonusového systému:

Bonus za Lístok na MHD zakúpený v aplikácii ANTIK Smartway:

15 minút na všetky zdieľané prostriedky za nákup cestovného lístka na MHD v Košiciach cez aplikáciou ANTIK SmartWay. Bonusový čas získate pri kúpe viacdňového lístka a to konkrétne 30, 90, 180 alebo 365 -dňového.

Bonus za vrátenie pre E-kolobežky a E-bicykle:

2 minúty za každé vrátenie e-kolobežky alebo e-bicykla do nabíjacej stanice Antiku, ak jazda trvala aspoň 1 minútu so stavom batérie menej ako 20 percent a jazdy trvajúcej aspoň 10 minút ak je batéria v stave 20 a viac percent.

Bonus za vrátenie pre E-skútre a E-motorky:

5 minút za každé vrátenie zariadenia do nabíjacej stanice Antiku, ak jazda trvala aspoň 10 minút.

Značky: