Mať doma multimediálne zariadenie, ktoré dokáže jednoducho sprostredkovať televízne vysielanie, je čoraz žiadanejšie. Hlavne, ak je k tomu dostupný aj archív televízneho vysielania, streamovacie služby ako je Netflix, Disney+, HBO Max, YouTube a ďalšie.

Výhodou tiež je, ak je toto zariadenie malé, ľahko prenosné a cenovo dostupné. Presne to na náš trh prináša spoločnosť AB-COM, ktorú veľmi dobre poznáme vďaka širokej ponuky zariadení pre satelitné televízne vysielanie. Google TV Next 4K je inteligentné zariadenie s certifikátom od Google a operačným systémom Google TV 11. Má podobu väčšieho USB kľúča (stick), ktorý sa pomocou HDMI portu pripojí k televízoru alebo k počítačovému monitoru. Je potom jedno, akú smart výbavu má váš napr. starší televízor. Stačí, aby mal HDMI port a máte z neho špičkovo vybavený smart televízor s Google TV. A na jednotlivé operácie nijako nečakáte, Google TV Next 4K má totiž výkonný procesor a aj dostatočnú kapacitu pamäte na to, aby všetko bežalo hladko.

Google TV Next 4K prichádza v malej elegantnej krabičkeZdroj: TOUCHIT
Google TV Next 4K prichádza v malej elegantnej krabičke

Pri inštalácii ho stačí len pripojiť k napájaniu, prepojiť k HDMI portu (napr. pomocou kábla) a môžete začať. Potom sa prihlásite svojím Google kontom, ďalej toto zariadenie pripojíte pomocou systému Google Home do systému svojej digitálnej domácnosti, nainštalujete aplikácie a ste pripravení užívať si výhody. Celá inštalácia zaberie tak 15 minút, najviac trvá nainštalovanie najnovšej aplikačnej výbavy. Súčasťou inštalácie je aj prispôsobenie diaľkového ovládania tak, aby ste pomocou neho mohli meniť hlasitosť televízora a tiež ho vypínať/zapínať. Podmienkou použitia je samozrejme pripojenie na internet, Google TV Next 4K podporuje Wi-Fi pripojenie.

Je to v podstate o niečo väčší USB kľúč s vlastným napájaním a pripojením na HDMI portZdroj: TOUCHIT
Je to v podstate o niečo väčší USB kľúč s vlastným napájaním a pripojením na HDMI port

Na zariadení nájdete len dva porty – jeden slúži na nabíjanie pomocou mikroUSB nabíjačky a druhý na pripojenie k HDMI portu. Zariadenie sa dá pripojiť priamo k portu na televízor, je na to fyzickými rozmermi prispôsobené. Keďže diaľkové ovládanie využíva Bluetooth pripojenie, nie je tu požiadavka priamej viditeľnosti a tento stick môže byť celkom ukrytý pred pohľadom očí. Ak by sa vám tento stick fyzicky nezmestil pripojiť priamo, dá sa využiť spomenutý prepojovací kábel. Na tele zariadenia je ešte jedna LED, ktorá informuje o jeho prevádzke. Výhoda je, že jej svit neruší ani v noci.

Prihlásenie do systému Google Home s načítaním QR kódu smartfónomZdroj: TOUCHIT
Prihlásenie do systému Google Home s načítaním QR kódu smartfónom

Počas inštalácie aplikácií si môžete vybrať naozaj pestrú výbavu. Vopred nainštalovaný je napr. YouTube, Google Play obchod, na spojenie napr. so smartfónom využijete Chromecast. Doinštalovať sa dá Netflix s plnou certifikáciou a bežíte teda na plnom rozlíšení filmov. Tiež si môžete doplniť Disney+, HBO Max alebo aplikácie, ktorých služby máte predplatené – Antik TV, SledovanieTV, Skylink SK, Magio GO, VOYO, Orange TV, O2 TV a ďalšie.

V tejto súvislosti upozorňujeme na chybu, ktorá sa typicky vyskytuje pri Google zariadeniach – pri nastavení slovenského jazyka nie je zaručené, že budete vedieť vyhľadať príslušné aplikácie v obchode. Stačí sa však prepnúť na anglické (USA) prostredie a v ňom si danú aplikáciu nainštalovať a potom sa s ovládaním zase vrátiť do známeho prostredia v slovenčine. Google o tomto probléme vie, počkáme si na riešenie vo forme aktualizácie.

Toto je výsledný stav po inštalácii nami zvolenej aplikačnej výbavyZdroj: TOUCHIT
Toto je výsledný stav po inštalácii nami zvolenej aplikačnej výbavy

Operačný systém Google TV podporuje aj viacerých používateľov. Môžete sa teda prihlasovať viacerí napr. členovia rodiny a aplikačná výbava sa zobrazí usporiadaná tak, aby vyhovovala vašim požiadavkám. Toto sa dá veľmi ľahko využiť.

Diaľkové ovládanie

Diaľkové ovládanie je kompaktné a ľahko sa zmestí do ruky, už sme spomenuli, že ovládač je pripojený pomocou Bluetooth. Tlačidlá sú dostatočne veľké, ľahko sa stláčajú a dá sa v tom dobre vyznať. Ocenili sme rýchle tlačidlá na prístup k aplikáciám YouTube, Netflix aj Disney+. Systém môžete ovládať aj hlasovo. Cez Google Assistent môžete zapnúť svetlo, zvýšiť teplotu termostatu, vypnúť elektrické zariadenie atď.

Prehľadné diaľkové ovládanie s rýchlymi klávesmi na streamovacie službyZdroj: TOUCHIT
Prehľadné diaľkové ovládanie s rýchlymi klávesmi na streamovacie služby

Akú zábavu dosiahnem?

Google TV Next vám prinesie najnovšie filmy a seriály bez reklám, a to cez streamovacie služby. Samozrejme platené služby ako je Netflix, HBO MAX, Disney+ a ďalšie. Cez služby ako je Antik TV, Skylink TV, Magio GO, SledovanieTV si pozriete živé vysielanie, a to bez toho, že si budete musieť inštalovať satelitnú anténu, ťahať koaxiálne káble po dome a pod. Postačuje vám pripojenie na internet a máte aj možnosť posúvať sa vo vysielaní, preskakovať reklamy a pozrieť si relácie z archívu. Z osobnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že tento spôsob sledovania televízie je najlepší. Ak vám nevadia reklamy, potom môžete zadarmo sledovať YouTube.

Takto sme si užívali Disney+ po pripojení Google TV Next 4K k monitoruZdroj: TOUCHIT
Takto sme si užívali Disney+ po pripojení Google TV Next 4K k monitoru

Ďalej je tu zábava formou hier. Z obchodu Google Play si môžete stiahnuť akčné, športové, bojové hry, ale aj plošinovky. Cez Google TV Next 4K si ich zahráte na televízore. Výhodou je, že toto zariadenie podporuje Bluetooth, a teda sa dá pripojiť aj herná konzola Xbox. Takto si s Game Pass zahráte všetky hry z obchodu Xbox. Rovnako sa dajú pripojiť Bluetooth slúchadlá alebo reproduktor. My sme vyskúšali pripojiť JBL Bar 500 s podporou priestorového zvuku Dolby Atmos. Hlavne pri filmoch streamovaných z Netflixu je tento efekt zvuku parádne počuť. Viac o Dolby Atmos píšeme na inom mieste v tomto vydaní.

Ak zariadenie nepoužívate dlhšiu dobu a máte ho zapnuté, prejde do režimu, keď začne napr. zobrazovať fotky z vašej galérie, ktorá je uschovaná na Google Cloud.

Prepínanie účtov pri štarte Google TVZdroj: TOUCHIT
Prepínanie účtov pri štarte Google TV

Google TV Next 4K má aj zabudovaný Chromecast, čo znamená, že môžete jednoducho a bezdrôtovo prepojiť smartfón s vaším multimediálnym systémom. Takto sa dajú zobrazovať videá, fotografie, prehrávať hudba z vášho telefónu. Nie je problém takto prepojiť iPhone, ale aj notebook či tablet.

Technická špecifikácia

  • Operačný systém: Google TV 11
  • Čipová súprava: AMLogic S905Y4 16500 DMIPS/ Quad-Core 2,0 GHz (ARM Cortex-A35)
  • Pamäť: RAM 2 GB LPDDR4, Flash 8GB eMMC NAND
  • Bezdrôtové pripojenia: 5 Dual Band 2×2 WiFi 2.4/5 GHz a Bluetooth BLE 5.0
  • Certifikáty: Google, Netflix
  • Podpora HDR: HDR10, HDR10+, HLG
  • Dolby Audio: Áno
  • Video rozlíšenie: 4K, 1080i/p, 720p, 576i/p, 480i/p

Vyhodnotenie

Vzhľadom na cenu prináša Google TV Next 4K veľa zábavy. Ak máte niektorú z predplatených streamovacích služieb, prinesie vám veľa zábavy, dobre sa dá využiť aj pri hrách. Zariadenie sa dá ľahko zobrať so sebou a svoju obľúbenú zábavu využijete aj v hoteli.

Cena: 64,90 €

Zapožičal: AB-COM, www.abcom.sk

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.