Pri našej návšteve Kórei v súvislosti s predstavením nových telefónov Galaxy Z Fold5 a Z Flip5 sme navštívili aj výrobný podnik tohto výrobcu.

Boli sme aj pri výrobnom páse, kde sa vyrába Z Flip5 a Z Fold5, teraz sa budeme venovať múzeu smartfónov, ktoré Samsung nazýva SmartGallery.

Prvý mobilný telefón Samsung na Kórejskom poloostroveZdroj: Touchit.sk
Prvý mobilný telefón Samsung na Kórejskom poloostrove

Zhromaždené sú tu takmer všetky telefóny, ktoré sa vyrábali vo fabrike Gumi a je ich naozaj obrovský počet, viac ako 1000. Usporiadané sú v zvislých vitrínach, ktoré obsahujú telefóny v celej kráse. Nás zaujali hlavne celkom prvé telefóny pod značkou Samsung, ktoré boli ešte tlačidlové, niektoré ďalšie modely sa vyskytli aj na slovenskom trhu.

Samsung SmartGalleryZdroj: Touchit.sk
Samsung SmartGallery

Sledovali sme, ako sa vyvíjali modely smartfónov, kľúčovým produktom bol smartfón s vysúvateľným objektívom. Celkom jasne to bola odpoveď na to, že ľudia chcú používať smartfón na fotenie a to aj s priblížením vzdialených objektov. Pravda však je, že tento telefón bol skôr fotoaparát a jeho umiestnenie do vrecka nebolo jednoduché.

Telefón Galaxy, ktorý má v sebe integrovaný vysúvacím objektív. Rok 2006Zdroj: Touchit.sk
Telefón Galaxy, ktorý má v sebe integrovaný vysúvacím objektív. Rok 2006

Súčasné modely Galaxy telefónov už priniesli teleobjektív a ten umožňuje SpaceZoom aj so 100-násobným priblížením a pritom je telefón celkom plochý a pohodlne sa zmestí do vrecka.

Na vrchole vývojového reťazca v SmartGallery dnes tvorí trojica Galaxy S23 Ultra a Z Flip5/ Z Fold5.

Súčasťou tohto múzea bola aj zábavná hra s virtuálnymi sprejmi, keď si každý mohol vyskúšať ako funguje virtuálne gaffiti.

Virtuálne Galaxy graffiti
Virtuálne Galaxy graffiti

Celková atmosféra v tomto výrobnom podniku je skôr univerzitná. Všade je čisto, že by sa dalo z podlahy jesť. Vonku je síce horúco, ale zamestnanci radi nosia dáždniky, ktoré chránia aj proti slnku. Všade je veľa zelene, nájdete tu aj športoviská, lekársku službu, kaviareň, jedáleň a podobne.

Na obede so zamestnancami výrobného podnikuZdroj: Touchit.sk
Na obede so zamestnancami výrobného podniku

K samotnej výrobe telefónov sa ešte vrátime, na túto tému sme pripravili aj náš redakčný podcast, ktorý zverejníme v nedeľu ráno.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.