Rad Galaxy Z Flip je telefón s ohybným displejom, ktorého sa na Slovensku predalo spomedzi skladačiek zatiaľ najviac.

Doplnené 28. marca 2024: Pre smartfón Galaxy Z Flip5 sú už dostupné aj funkcie umelej inteligencie Galaxy AI, ktoré prišli na trh s telefónmi série Galaxy S24. Galaxy AI funkcie sú súčasťou aktualizácie na One UI 6.1, ktorá je už k dispozícii na stiahnutie. Ďalšie detaily sa dozviete v tomto článku.

Využíva kompaktnosť rozmerov, ekosystém Galaxy, spoľahlivosť a dostatok príslušenstva. Galaxy Z Flip5 je najnovší prírastok ale príliš sa od Z Flip4 nelíši. Má rovnakú kapacitu batérie, rovnaké fotoaparáty a takmer rovnaký dizajn.

Sú však tri hlavné zmeny, ktoré vám pri rozhodovaní pri výbere nového telefónu môžu pomôcť. Zaujímavá ja aj možnosť ako si znížiť nákupnú cenu.

Nový pánt

Áno, Samsung zobral kritiku, že má v zatvorenom stave viditeľnú medzeru medzi displejmi na svojich skladačkách vážne a pustil sa do úpravy pántu. Počas našej návštevy v Kórei sme boli presne na mieste, kde sa pánt vyvíja a je to doslova hodinárska práca. Nový pánt má 45 kusov súčiastok a je úplne iný ako používa Galaxy Z Fold5 (ten má 41 kusov). Využíva sa systém koľajničiek a znamená to, že displeje teraz k sebe zapadnú úplne tesne. To je fajn, ale podľa nášho názoru je teraz prítomnosť pántu v otvorenom stave telefónu evidentnejšia, ako to bolo v prípade Flip4. Pri používaní to v praxi nijako nevadí, ten ohyb nevnímame negatívne, ale je ho jasne vidieť a cítiť.

Galaxy Z Flip5Zdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Flip5

Čo je veľkou výhodou je jeho stabilita. Pánt drží displej až do uhla 115° veľmi stabilne a to je pre využitie skladačky na fotografovanie bez statívu veľmi potrebné. Displej zároveň pevne drží s telom telefónu a to je veľká výhoda pred Motorola Razr 40 Ultra. Motorola má zase pánt takmer úplne neviditeľný v otvorenom stave displeja.

Telo Galaxy Z Fold5 je hliníkové, zadná časť telefónu je chránená sklom Gorilla Glass 2. Telefón je vybavený šachtou na fyzickú nanoSIM kartu, k tomu je aj podpora eSIM.

Veľký predný displej

Aj Samsung aj Motorola prišli na to, že musia uľahčiť ľuďom prácu so skladačkou. Ideálne, aby ju ľudia otvárali čo najmenej, ale pritom dokázali pohodlne plniť každodenné úlohy. Samsung tak zahodil do koša maličký displej z Flip4 a pridal poriadne veľký 3,4-palcový displej. To preto, aby sa dali vybavovať najdôležitejšie veci bez otvorenia telefónu.

Galaxy Z Flip5 s widgetami na prednom displejiZdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Flip5 s widgetami na prednom displeji

S veľkosťou predného displeja súvisí aj existencia presne prispôsobených widgetov (miniaplikácií). Tieto zatiaľ vyvíja len Samsung, ale časom do vývoja a následného preverovania pustí aj výrobcov od tretích strán. Aktuálne nám ako widget chýbal WhatsApp alebo YouTube, obe aplikácie si ale na veľkom prednom displeji pustíte ako aplikácie a dajú sa tzakto čiastočne použiť. Nie však tak, ako keby to boli widgety. To sa určite objaví, predpokladáme spoluprácu aj s Microsoftom. Bola by škoda zostať pri súčasnom počte widgetov, čo je základný ale nepostačujúci výber.

Čo môžete použiť na prednom displeji ihneď je plnohodnotná Qwerty klávesnica, ktorá zjednodušuje písanie textu z predného displeja.

Mimochodom, obnovovacia frekvencia vonkajšieho displeja je 60 Hz, vnútorný má adaptívnu frekvenciu od 1 do 120 Hz. Vonkajší displej nie je chránený sklom Gorilla Glass na rozdiel od zadného krytu tohto telefónu a vnútorného telefónu.

Nový procesor a selfie kamera

Aj Z Flip5 má teraz rovnaký procesor ako má hlavná vlajková loď od Samsungu a to Galaxy S23 – je to Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Samsung sa evidentne odvracia pri výkonných telefónoch od vlastného procesoru Exynos ku Snapdragonu a robí dobre. Nový procesor prináša efektívnejšiu prácu a tým pádom dlhšiu výdrž na batériu, je tu dostatok výkonu a telefón sa až tak nehreje pri náročných úlohách. Umelá inteligencia z toho telefónu sa používa pri fotografovaní, pričom výsledná fotka sa realizuje viac krát s rôznymi parametrami a výsledok sa spojí do jednej fotky. Zároveň sa odstraňuje šum a vylepšuje sa zaostrenie.

Farebné verzie Galaxy Z Flip5Zdroj: TOUCHIT
Farebné verzie Galaxy Z Flip5

Pre Z Flip5 už neexistuje kapacita pamäti predchádzajúca 128 GB, rozumne sa začína až na 256 GB. Neexistuje žiadny spôsob ako dodatočne zvýšiť kapacitu pamäti pre používateľa. Kapacita RAM je 8 GB, je to UFS 4.0.

Vnútorný 6,7 palcový displej zostal bez zmeny. Pri našej návšteve výrobnej základne Samsung v meste Gumi sme videli, ako vyzerá sklo na ohybný displej a je to mimoriadne tenké vyhotovenie, oveľa tenšie ako hrúbka ľudského vlasu.

Ako sa žije s novou skladačkou?

Je veľmi kompaktná a ľahko si ju dáte do vrecka nohavíc. Nový pánt je fajn, do vnútorného displeja nepadá prach a iné nečistoty. Na batériu nám pri plnom zaťažení vydržal Z Flip5 pracovať na celý deň. Batéria má kapacitu 3750 mAh, je v dvoch moduloch. Nabíjanie je len 25 W, podpora je aj bezdrôtového nabíjania (15 W). Predný displej je v praxi výrazné urýchlenie práce, ale tých widgetov musí byť viac a hlavne pre tretie strany ako je Facebook, Instagram, WhatsApp a pod.

Výdrž na batériu je dobrá, podobne zladenie procesora a operačného systému je v poriadku. Dostávate tak odladený stroj, ktorý nesklame. Zároveň aj extra dlhú podporu nových verzií operačného systému – až 4 roky.

Ako ušetriť?

Ceny nových skladacích telefónov nie sú nízke, ale čakali sme radikálny nárast. Ak si ich chcete znížiť, je na to spôsob. Prvý je v tom, že pri objednávke do 10. augusta dostanete vyššiu pamäťovú verziu za cenu nižšej. A 512 GB vám určite bude postačovať.

Potom je to výkup vášho starého zariadenia a tu všetko závisí od toho, aké zariadenie máte a v akom je stave. Ak je to Z Flip4 a Z Fold4, potom je to najvyšší výkup pri veľmi dobrom stave telefónu to máte vlastne niečo ako leasing – kupuje si novinku každý rok a vždy ju aj odpredáte a kupujete výhodne.

Tiež je tu prémium servis – ak by sa vám z vašej viny niečo stalo napr. s displejom, platíte len spoluúčasť pri oprave, nie celý displej. Platí to na prvé takéto poškodenie počas prvého roka používania. Veľa detailov k tomu nájdete napr. na stránkach www.samsung.sk a www.novysamsung.sk.

O tom, ako Galaxy Z Flip5 fotí sme zverejnili samostatný článok

fototest Galaxy Z Flip5

Okrem toho sme nahrali celé video priamo týmto telefónom o jeho vlastnostiach a možnostiach.

Ceny telefónu nájdete tu

ceny Galaxy Z Flip5

V našich testoch pokračujeme telefónom Galaxy Z Fold5.

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.