V nasledujúcich rokoch budeme používať operačný systém v hybridnom režime.

Na základe doteraz známych informácií je možné používať Windows aj ako cloudovú službu. Služba sa nazýva Windows 365, avšak zatiaľ je dostupná len pre firmy. Najnovšie predstavuje Microsoft službu, ktorá sa nazýva Windows 365 Switch a tá má zjednodušiť prechod medzi počítačom v cloude a vaším počítačom s vami nainštalovaným Windows.

Operačný systém bežiaci v cloude a kombinácia systému na vlastnom počítači bude žiadaná najmä v prípade používateľov vo firmách. Tí totiž budú môcť v rámci BYOD (bring-your-own device) použiť svoje zariadenie. Zároveň však budú môcť využívať funkcie a prostredie cloudového systému. Teda systému, ktorý má pod správou administrátor firmy.

Ide najmä o politiku bezpečnosti a tiež licencie. Vzhľadom na nainštalované aplikácie ich používateľ nemusí mať na svojom osobnom počítači, ktorý používa na pracovné účely. Avšak tie si stiahne, respektíve sa budú prenášať z cloudového systému.

Pre bežných používateľov sa nič nemení a firma aj naďalej bude vyvíjať operačný systém tak, ako ho poznáme s klasickou inštaláciou na váš osobný počítač. Už dnes je možné inštalovať systém priamo s cloudového úložiska, ak nemáte inštalačné médiá.

Počítame, že v budúcnosti prenikne tento spôsob používania operačného systému aj na domáce počítače. Plynie z toho jedna výhoda a tá je hardvérová. Nebudete si musieť kupovať licenciu na daný systém, avšak budete si v mesačnom poplatku platiť počítač, na ktorom takýto virtualizovaný systém beží.

Nápadne to pripomína situáciu s hernými platformami, ktoré môžete využívať v rámci streamovania a nepotrebujete výkonný počítač alebo hernú konzolu. Jediné čo potrebujete je rýchly internet. Všetky výpočty prebiehajú na serveri.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.