Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ocenenie Zlatý špendlík sa na Slovensku odovzdávalo vôbec prvýkrát. Udeľovalo sa v kategórii hrady a zámky a tento týždeň postupne putovalo do všetkých slovenských krajov. Zlatý špendlík vychádza z hodnotenia a používateľských recenzií na Mapách Google jednotlivých kultúrnych pamiatok. Samotné ocenenie má podobu špendlíka a vychádza zo zobrazenia hľadaného miesta na Mapách Google.

Tohtoročná kategória hradov a zámkov pozná svojich ocenených okrem Slovenska aj v ďalších krajinách, vrátane Českej republiky (a.k.a. Křišťálový špendlík), Poľska a Rumunska. 

„Všetkým slovenským hradom a zámkom gratulujeme k získaniu ocenenia Zlatý špendlík. Je to prvom rade ocenenie priamo od ľudí, ktorí hrad či zámok navštívili a zanechali na Mapách Google pozitívne hodnotenie,“ vysvetľuje Iva Fialová, hovorkyňa spoločnosti Google pre Českú republiku a Slovensko.

Do najužšieho výberu spomedzi všetkých prekrásnych známych aj menej známych slovenských hradov a zámkov sa ich dostalo osem, podľa rozdelenia Slovenska na samosprávne kraje. K tým rozprávkovým patrí napríklad Bojnický zámok či Oravský hrad, významné historické ťažisko v sebe ukrývajú Spišský hradHrad Devín, k skrytým regionálnym pokladom patria Hrad Ľubovňa, hrad Branč či Fiľakovský hrad a pietnym nádychom návštevníkov očarí Nitriansky hrad.  

Zlatý špendlík – Po stopách slovenských hradov a zámkov

Ocenené kultúrne pamiatky boli vybrané na základe viacerých kritérií, medzi ktoré patrí počet hviezdičiek, celkový počet recenzií, ako aj správne vyplnený a aktualizovaný profil na Mapách a vo Vyhľadávači Google ku koncu mája 2023. Kompletný zoznam ocenených hradov a zámkov nájdete na stránke www.zlaty-spendlik.sk.

Ekologické trasy na Mapách Google

Mapy Google vďaka umelej inteligencii už zobrazujú vodičom okrem najrýchlejšej možnej trasy do zvoleného cieľa aj tú najúspornejšiu (ak sú rozdielne). Umelá inteligencia vie identifikovať všetky relevantné trasy z bodu A do bodu B a dokáže vypočítať spotrebu paliva pre každú z nich na základe historických, ako aj reálnych dopravných vzorcov, prevýšenia, typu cesty a ďalších údajov.Používatelia tak vidia približnú úsporu paliva a časový rozdiel medzi oboma trasami – a následne majú možnosť zvoliť si jednu z nich. 

Značky: