Huawei zlepšil vlajkovú loď medzi bezdrôtovými slúchadlami.

Huawei FreeBuds Pro 3 sú na Slovensku v predaji od 18. októbra 2023 a nadväzujú na Huawei FreeBuds Pro 2, ktoré prišli na trh v polovici júla 2022. Ide o vlajkovú loď medzi bezdrôtovými slúchadlami od Huawei, pričom slúchadlá využívajú tzv. štupľový dizajn. Znamená to, že obsahujú silikónové nadstavce, ktoré sa vkladajú do zvukovodu uší.

Huawei FreeBuds Pro 2 som používal od ich uvedenia na trh, takže v tejto recenzii zhodnotím aj porovnanie druhej a tretej generácie.

Huawei FreeBuds Pro 3Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 3

Známy dizajn, lepšia ergonómia

Huawei FreeBuds Pro 3 vyzerajú na prvý pohľad takmer identicky ako FreeBuds Pro 2. Platí to aj pre nabíjacie puzdro, ktoré je však v skutočnosti o 4,5 % kompaktnejšie. V praxi si to všimnete iba v prípade, že máte k dispozícii obe generácie vedľa seba.

Čo si všimnete okamžite, je upravený dizajn hornej časti puzdra, t.j. tá časť, ktorá sa otvára. Tá je mierne zrezaná a vyťahovanie slúchadiel je vďaka tomu pohodlnejšie. Huawei zlepšil aj dizajn pántu a garantuje, že zvládne minimálne 100-tisíc otvorení a zatvorení. Vyťahovanie slúchadiel z puzdra je pohodlné, avšak treba si na tento úkon zvyknúť a slúchadlo pri vyberaní mierne potlačiť smerom k jednej strane puzdra.

Samotné slúchadlá sú o 5 % ľahšie v porovnaní s druhou generáciou a subjektívne ponúkajú lepšiu ergonómiu. Neviem, či je to dané silikónovými nadstavcami, alebo čím, avšak moja skúsenosť je taká, že prvá a tretia generácia slúchadiel FreeBuds Pro mi drží v ušiach skvelo. V prípade FreeBuds Pro 2 som mal zriedkavo pripomienky.

Huawei FreeBuds Pro 3Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 3

Štyri veľkosti nadstavcov

Huawei FreeBuds Pro 3 majú v balení štyri veľkosti silikónových nadstavcov. Toto je novinka, nakoľko predchádzajúce generácie mali tri veľkosti (S, M, L). Novinkou je najmenšia veľkosť XS. Ja som používal strednú veľkosť, ktorá je pripojená k slúchadlám od výroby a ako som spomenul, nemám výhrady.

V súvislosti s dizajnom ešte jedna drobná zmena. Nožičky slúchadiel majú vyznačené dotykové tlačidlo, ktoré slúži na ovládanie slúchadiel. Toto tlačidlo je teraz dobre viditeľné a jednoducho ho aj nahmatáte.

Predchádzajúce generácie slúchadiel FreeBuds Pro síce takisto obsahovali toto tlačidlo, avšak nijak sa neodlišovalo od zvyšku dizajnu nožičiek. Niektorí používatelia mohli mať problém s jeho nahmataním a používaním.

Huawei FreeBuds Pro 3Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 3 má vizuálne odlíšené dotykové tlačidlo

Hrajú skvelo, basy sú výraznejšie

FreeBuds Pro 3 využívajú 11 mm meniče, ktoré majú rozsah od 14 Hz do 48 kHz. Rovnaké parametre mala aj druhá generácia slúchadiel a popravde, keď som na striedačku počúval hudbu na FreeBuds Pro 2 a FreeBuds Pro 3, veľké rozdiely som si nevšimol. Nejaké síce boli, avšak nešlo o nič veľké.

Pocítil som však výraznejšie basy v prípade novej generácie, takže ak si potrpíte na basy, FreeBuds Pro 3 budú lepšou voľbou. Objektívne treba povedať, že Huawei mal náročnú úlohu, aby zdokonalil kvalitu reprodukcie zvuku, pretože FreeBuds Pro 2 patria aj dnes k tomu najlepšiemu, čo si môžete kúpiť na trhu štupľových slúchadiel.

Slúchadlá ponúkajú prémiovú reprodukciu zvuku a pri počúvaní vynikne množstvo detailov. Ako už bolo spomenuté, basy sú v prípade tretej generácie výraznejšie, avšak nie na úkor podania stredov aj výšok, ktoré sú jasné a zreteľné. V segmente štupľových bezdrôtových slúchadiel patria FreeBuds Pro 3 k absolútnej špičke.

Pozornosť si však stále zaslúžia aj FreeBuds Pro 2, ktoré sú dnes lacnejšie a takisto majú špičkovú kvalitu reprodukcie zvuku.

Huawei FreeBuds Pro 3Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 3 hrajú skvelo

Podpora pre bezdrôtový Hi-Res zvuk

Podobne ako FreeBuds Pro 2, aj tretia generácia podporuje bezdrôtový zvuk v Hi-Res formáte – LDAC HD, resp. L2HC 2.0 (FreeBuds Pro 2 podporovali prvú generáciu tohto kodeku). Kodek L2HC však využijete iba v kombinácii s Huawei telefónom.

Bezdrôtový Hi-Res zvuk disponuje certifikáciou HWA aj Hi-Res Wireless a ponúka bezdrôtový prenos s dátovým tokom až 990 kbps. Okrem toho sú podporované aj formáty AAC a SBC. K dispozícii je možnosť detailne si prispôsobiť ekvalizér slúchadiel cez aplikáciu Huawei AI Life. Tá ponúka niekoľko predstavených zvukových profilov.

Aplikácia Huawei AI Life je k dispozícii pre iOS aj Android. V prípade Android verzie si môžete manažovať pripojené zariadenia, nakoľko FreeBuds Pro 3 môžete používať s dvoma zariadeniami súčasne. Funguje to spoľahlivo a bezchybne. Škoda len, že aplikácia neponúka widget, ktorý by ste si mohli pripnúť na domovskú obrazovku.

Huawei FreeBuds Pro 3Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 3 a aplikácia Huawei AI Life vo verzii pre iOS

Odhlučnenie zvuku je opäť o niečo lepšie

Jedno z hlavných zlepšení slúchadiel FreeBuds Pro 3 v porovnaní s druhou generáciou je odhlučnenie zvuku. Huawei ho dokázal opäť o niečo zlepšiť, pričom uvádza, že je až o 50 % efektívnejšie počas jazdy vo vlaku či v lietadle.

Slúchadlá zároveň využívajú inteligentné algoritmy, aby optimalizovali kvalitu prehrávania zvuku a výbornou funkciou je dynamické prispôsobenie odhlučnenia podľa potreby. V tomto smere však opäť platí, že aj FreeBuds Pro 2 už ponúkali výbornú kvalitu a hoci tretia generácia zlepšila odhlučnenie zvuku, rozdiel nie je taký výrazný ako medzi FreeBuds Pro 1 a Pro 2.

Výrobca zlepšil aj kvalitu odhlučnenia, resp. zachytenia hlasu počas telefonických hovorov. V tomto smere patria FreeBuds Pro 3 k najlepším slúchadlám, ktoré som doteraz používal.

Huawei FreeBuds Pro 3Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 3 sú ideálne na telefonovanie. Kvalita telefonických hovorov patrí k tomu najlepšiemu na trhu

IP54 a o trošku dlhšia výdrž

Huawei FreeBuds Pro 3 majú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP54. Týka sa to slúchadiel, avšak nie puzdra. V praxi to znamená, že so slúchadlami môžete cvičiť, zvládnu pot. A môžete sa s nimi prechádzať aj v daždi.

Huawei zlepšil aj výdrž batérie, avšak za mňa ide o nepatrné zlepšenie. FreeBuds Pro 2 ponúkajú výdrž na úrovni 4 hodín so zapnutým ANC, novinka vydrží hrať o polhodinu dlhšie.

V kombinácii s nabíjacím puzdrom sa maximálna teoretická výdrž zvýšila z 30 na 31 hodín (vypnuté ANC), resp. z 18 na 22 hodín (zapnuté ANC). Puzdro môžete nabíjať cez USB-C kábel alebo bezdrôtovo.

Huawei FreeBuds Pro 3Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 3 ponúkajú výdrž až 31 hodín

Verdikt

Huawei FreeBuds Pro 3 patria k tomu najlepšiemu, čo si aktuálne môžete kúpiť v segmente štupľových slúchadiel. FreeBuds Pro vynikajú najmä skvelou kvalitou reprodukcie zvuku s výraznejšími basmi a vynikajúcim aktívnym odhlučnením, ktoré patrí k tomu najlepšiemu na trhu.

V porovnaní s druhou generáciou však FreeBuds Pro 3 prinášajú viacero drobných zlepšení. Výrobca zlepšil dizajn puzdra, reprodukciu zvuku s dôrazom na väčšie basy, zefektívnil aktívne odhlučnenie v určitých situáciách a pridal o trochu lepšiu výdrž batérie.

Pokiaľ používate FreeBuds Pro 2, prechod na Pro 3 nedáva až taký veľký zmysel, ako tomu bolo v prípade prechodu z prvej na druhú generáciu. A pokiaľ hľadáte nové slúchadlá, FreeBuds Pro 3 sú skvelou voľbou a svoju cenu si obhája. Odporúčam však zvážiť aj FreeBuds Pro 2. Ak ich zoženiete za dobrú cenu, z hľadiska pomeru cena/výbava môže ísť o lepšiu voľbu.

TIP REDAKCIE

Cena: 199 eur

Zapožičal: Huawei

Páči sa nám

  • špičková kvalita reprodukcie zvuku s výraznejšími basmi ako v prípade predchodcu
  • podpora pre bezdrôtový Hi-Res zvuk
  • vynikajúce aktívne odhlučnenie (ANC)
  • možnosť vytvoriť si vlastný ekvalizér
  • skvelá kvalita zvuku pri telefonovaní a to aj v náročnejších podmienkach
  • spoľahlivé pripojenie k dvom zariadeniam súčasne
  • režim krátkej odozvy
  • bezdrôtové nabíjanie puzdra
  • odolnosť IP54 pre slúchadlá (škoda, že puzdro túto odolnosť nemá)

Nepáči sa nám

  • aplikáciu Huawei AI Life treba stiahnuť priamo z webu Huawei a manuálne ju aktualizovať, ak máte Android telefón inej značky ako Huawei
  • aplikácia Huawei AI Life neponúka widgety pre iOS a Android
  • chýbajú výraznejšie zlepšenia v porovnaní s FreeBuds Pro 2 (objektívne treba povedať, že sú to stále špičkové slúchadlá)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit