Zlepšenia na správnych miestach.

Huawei má vo svojom portfóliu množstvo slúchadiel s názvom FreeBuds. Základný model, kôstkové slúchadlá (aktuálne najnovší model je FreeBuds 4), dopĺňajú štupľové slúchadlá v cenovo dostupnej verzii (FreeBuds 5i) a takisto prémiový model, ktorý predstavuje to najlepšie, čo má Huawei vo svojom portfóliu.

Je zrejmé, že prémiovým modelom sú práve slúchadlá FreeBuds Pro. Ich prvú generáciu som si počas testovania obľúbil a používam ju do dnešného dňa. Druhá generácia s názvom FreeBuds Pro 2, ktorá je už v predaji aj na Slovensku za 199 eur, stavia na výborných základoch predchodcu a prináša zlepšenia na správnych miestach.

Známy dizajn s drobnými zmenami

FreeBuds Pro 2 majú takmer identický dizajn ako prvá generácia. Znamená to, že majú vajcovité nabíjacie puzdro, ktoré je o trošku kompaktnejší a ľahšie (67,9 × 24,5 × 47,5 mm, 52 gramov) v porovnaní s prvými FreeBuds Pro (70 × 24,6 × 51,3 mm, 60 gramov).

Drobné zmeny som si všimol aj v prípade samotných slúchadiel. Stále platí, že FreeBuds Pro 2 vyzerajú ako malé hranoly s hlavičkou a silikónovými koncovkami, ktoré sa vložia do zvukovodu. Ich dizajn je však o trošku viac uhladený a elegantnejší. Rozmery sú 29,1 × 21,8 × 23,7 mm, hmotnosť je 6,1 gramu. Pre porovnanie, pôvodné FreeBuds Pro mali totožnú hmotnosť a rozmery 29,6 × 21,7 × 26 mm.

Dizajn v tvare hranolu umožňuje ovládať slúchadlá (opakovanými) stlačeniami, resp. dlhším podržaním a takisto aj regulovať hlasitosť pohybom hore/dolu po hranole. Funguje to dobre, avšak na reguláciu hlasitosti si musíte zvyknúť, a faktom je, že napríklad počas behania je ovládanie hlasitosti pomerne náročné.

Môže sa teda stať, že budete musieť pohyb hore/dolu vykonať niekoľkokrát, aby bolo vaše gesto korektne identifikované. Pokiaľ sedíte alebo stojíte, resp. nehýbete sa príliš rýchlo, je regulácia hlasitosti takýmto spôsobom oveľa pohodlnejšia a spoľahlivejšia.

Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 2 majú telo s tvarom hranolu

Kvalitnejšia reprodukcia zvuku

Vonkajšie zmeny dizajnu sú zväčša kozmetické, neznamená to, že by neboli vítané. Kľúčové zlepšenia sa však udiali priamo vo vnútri slúchadiel. FreeBuds Pro 2 využívajú 11 mm štvormagnetové dynamické meniče, ktoré majú podľa slov výrobcu o 30 % vyšší akustický výkon v porovnaní s prvou generáciou. Huawei uvádza rozsah od 14 Hz do 48 kHz.

Kľúčovými zlepšeniami je tiež podpora bezdrôtového zvuku v Hi-Res formáte LDAC HD, resp. L2HC, a možnosť detailne si prispôsobiť ekvalizér slúchadiel cez aplikáciu Huawei AI Life. Toto sú vlastnosti, ktoré prvej generácii chýbali – najmä ten ekvalizér. Bezdrôtový Hi-Res zvuk disponuje certifikáciou HWA aj Hi-Res Wireless a ponúka bezdrôtový prenos s dátovým tokom až 990 kbps. Okrem toho sú podporované aj formáty AAC a SBC.

Huawei sa pri vývoji slúchadiel spojil so spoločnosťou Devialet, ktorá vyladila prednastavený ekvalizér a teda základné podanie zvuku. V prípade potreby si môžete zvoliť režim s väčším dôrazom na hlasy, výšky, resp. basy, prípadne si navrhnúť svoj vlastný ekvalizér.

Z praktického hľadiska môžem potvrdiť, že FreeBuds Pro 2 ponúkajú prémiovú reprodukciu zvuku. V priamom porovnaní s prvou generáciou som počul citeľne viac detailov. Výborné je tiež podanie basov, výšok aj stredov. V segmente štupľových bezdrôtových slúchadiel patria FreeBuds Pro 2 k absolútnej špičke vo svojej cenovej kategórii a disponujú lepším pomerom cena/kvalita reprodukcie ako mnohé drahšie slúchadlá.

Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 2 ponúkajú bezdrôtový Hi-Res zvuk aj zabudovaný ekvalizér

Lepšie odhlučnenie zvuku…

Už prvé FreeBuds Pro patrili medzi najlepšie štupľové slúchadlá s funkciou aktívneho odhlučnenia zvuku. Tento typ slúchadiel má lepšie odhlučnenie v porovnaní s tzv. kôstkovými slúchadlami z toho dôvodu, že kombinuje pasívne odhlučnenie (silikónové koncovky, ktoré sú priamo vo zvukovodoch) s aktívnym odhlučnením – ak je k dispozícii.

FreeBuds Pro 2 ponúkajú totožné režimy aktívneho odhlučnenia (ANC) ako prvá generácia. Môžete si vybrať z troch úrovní intenzity, alebo nechať slúchadlá automaticky rozhodnúť, aké aktívne odhlučnenie je práve potrebné na základe hluku vo vašom okolí. Funkciu ANC zabezpečuje trojica mikrofónov, ktorá dokáže aktívne odhlučniť hluk až do 47 dB. Predstavuje to 15 % zlepšenie v porovnaní s prvou generáciou.

Slúchadlá som testoval v lietadle, autobuse, vlaku, električke, aute a môžem potvrdiť, že kvalita aktívneho odhlučnenia je natoľko dobrá, že si počúvanie hudby naplno užijete aj v prostrediach, v ktorých ťahajú slúchadlá bez funkcie ANC, resp. kôstkové slúchadlá za slabší koniec. V ich prípade to väčšina používateľov rieši tak, že zvyšuje hlasitosť reprodukcie, aby prekričali okolitý hluk. Nie je to však správne riešenie z hľadiska zdravia uší a ani z hľadiska celkového zážitku z počúvania hudby.

Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 2 a nastavenia v aplikácii Huawei AI Life

… a konečne použiteľný režim Vnímania okolia

Čo ma skutočne potešilo, je zlepšený režim Vnímania okolia. Táto funkcia využíva zabudované mikrofóny, aby slúchadlá prepustili okolité zvuky a hlasy, ktoré potrebujete počuť. Inak povedané, ak funguje Vnímanie okolia dostatočne dobre, nemusíte si slúchadlá vyberať z uší, aby ste sa mohli rozprávať s človekom vedľa vás.

V prípade prvej generácie FreeBuds Pro nebol výsledok ideálny, a tak som si radšej slúchadlá vyťahoval z uší a túto funkciu som nevyužíval. Avšak počas testovania FreeBuds Pro 2 som bol milo prekvapený, ako Vnímanie okolia funguje. Stačilo, aby som pozastavil hudbu, prípadne znížil hlasitosť, a s aktívnym Vnímaním okolia som bol schopný komunikovať s ostatnými ľuďmi v kancelárii.

Režim Vnímanie okolia som tiež používal, keď som s týmito slúchadlami behával – mal som spoľahlivý prehľad o tom, či šlo okolo mňa auto, alebo nie. Faktom je, že takýto režim dnes ponúkajú prakticky všetky štupľové slúchadlá, resp. slúchadlá cez hlavu. Avšak ako som už spomenul, v prípade veľkej väčšiny slúchadiel nefunguje tento režim tak, ako by som potreboval/očakával. V prípade FreeBuds Pro 2 nemám pripomienky.

Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 2

IP54 a výdrž až 30 hodín

Huawei zlepšil odolnosť slúchadiel voči vode a prachu. Tie spĺňajú certifikáciu IP54, avšak týka sa to iba samotných slúchadiel. Puzdro na slúchadlá nemá odolnosť voči vode a prachu. Z praktických skúseností spomeniem, že slúchadlá sa mi nosia pohodlne a to aj počas niekoľkohodinového sústavného používania. Z uší mi nevypadávajú.

Súčasťou balenia sú tri veľkosti silikónových koncoviek – osobne som stredné koncovky vymenil za veľké koncovky. Pre porovnanie, prvú generáciu FreeBuds Pro som používal so strednými koncovkami a pocitovo mi ich veľkosť pripomína veľké koncovky druhej generácie.

FreeBuds Pro 2 majú podobnú výdrž batérie ako predchodca. V praxi to znamená až 6,5 hodiny prehrávania hudby s vypnutým aktívnym odhlučnením, resp. 4 hodiny so zapnutým ANC. V kombinácii s nabíjacím puzdrom sa maximálna teoretická výdrž pohybuje na úrovni až 30 hodín (vypnuté ANC), resp. 18 hodín (zapnuté ANC).

Nabíjacie puzdro podporuje 6 W káblové nabíjanie cez USB-C, resp. 2 W bezdrôtové nabíjanie pomocou štandardu Qi. Nabíjacie puzdro sa nabije v priebehu hodinu káblovo, resp. v priebehu dvoch hodín bezdrôtovo.

Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 2

Pripojenie k dvom zariadeniam súčasne a telefonovanie

FreeBuds Pro 2 som používal s dvoma zariadeniami súčasne. Boli pripojené k notebooku aj k smartfónu. Automatické prepnutie slúchadiel z notebooku, cez ktorý som počúval hudbu, na smartfón, keď mi niekto zatelefonoval, fungovalo spoľahlivo.

Automatické prepínanie medzi zariadeniami v rámci prehrávania multimédií fungovalo vo väčšine prípadov takisto bezchybne. Zriedkavo som ho musel vynútiť manuálne. V ekosystéme Huawei zariadení je možné vykonať manuálne prepínanie pohodlnejšie a rýchlejšie vďaka panelu Super Device v rýchlych nastaveniach Huawei smartfónov, tabletov a notebookov. Slúchadlá som však používal aj so zariadeniami iných značiek.

FreeBuds Pro 2 som testoval v rámci telefonovania a v tomto smere nemám pripomienky. Druhú stranu som počul zrozumiteľne a jasne a aj ona ma počula bez ruchov – a to aj v prípade, že som bol vonku a fúkalo. FreeBuds Pro 2 odporúčam na telefonovanie a tiež aj na videokonferencie po spárovaní s Windows notebookom.

Oceňujem, že Huawei zakomponoval do slúchadiel režim krátkej odozvy, ktorý si môžete v prípade potreby aktivovať cez aplikáciu Huawei AI Life. Tento režim citeľne zníži oneskorenie videa a audia, takže ho odporúčam využívať pri sledovaní videa a hraní hier. V porovnaní s káblovými slúchadlami si možnože všimnete drobné oneskorenie, avšak dá sa s tým žiť – na rozdiel od vypnutého režimu krátkej odozvy.

Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds Pro 2

Verdikt

Huawei FreeBuds Pro 2 sa predávajú za 199 eur. Je to pomerne vysoká cena, avšak kvalita spracovania slúchadiel a použité technológie tomu zodpovedajú. FreeBuds Pro 2 patria medzi najlepšie štupľové slúchadlá na trhu. Majú kvalitnejšiu reprodukciu zvuku ako AirPods Pro, avšak v tomto smere by som počkal na priame porovnanie s druhou generáciou Pro slúchadiel od Applu.

Chválim, že Huawei medzigeneračne zlepšil prakticky všetky vlastnosti slúchadiel – dizajn je lepší a elegantnejší a slúchadlá majú lepšiu reprodukciu zvuku. Je to dané podporou Hi-Res bezdrôtového zvuku, kvalitnejšími meničmi a tiež podporou ekvalizéru. Vyladenie zvukového profilu priamo od Devialet je čerešničkou na torte.

Výborná je funkcia aktívneho odhlučnenia, ktorá patrí medzi najlepšie na trhu. Chválim tiež režim Vnímanie okolia, ktorý je konečne dobre použiteľný – avšak to je môj subjektívny názor. FreeBuds Pro 2 spoľahlivo fungujú pri telefonovaní a v režime pripojenia k dvom zariadeniam súčasne. Potešil ma tiež režim krátkej odozvy.

FreeBuds Pro 2 fungujú s Android a Huawei telefónmi a takisto s iPhonom. V prípade Huawei a Android telefónov odporúčam stiahnuť aplikáciu Huawei AI Life z obchodu AppGallery, resp. priamo z webu výrobcu, TU. Aplikácia je tiež dostupná v AppStore a potvrdzujem, že aj iOS verzia podporuje slúchadlá FreeBuds Pro 2 – treba ich však najskôr pridať cez Bluetooth nastavenie v iOS a až následne ich vyhľadať cez AI Life.

Cena: 199 eur

Zapožičal: Huawei

  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei FreeBuds Pro 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • krajší a elegantnejší dizajn v porovnaní s predchodcom
  • špičková kvalita reprodukcie zvuku
  • podpora pre bezdrôtový Hi-Res zvuk
  • zvukový profil od Devialet a možnosť vytvoriť si vlastný ekvalizér
  • kvalita zvuku pri telefonovaní
  • spoľahlivé pripojenie k dvom zariadeniam súčasne
  • režim krátkej odozvy
  • zlepšené aktívne odhlučnenie (ANC) a konečne dobre použiteľný režim Vnímania okolia
  • bezdrôtové nabíjanie puzdra
  • odolnosť IP54 pre slúchadlá (škoda, že puzdro túto odolnosť nemá)

Nepáči sa nám

  • aplikáciu Huawei AI Life treba stiahnuť priamo z webu Huawei a manuálne ju aktualizovať, ak máte Android telefón inej značky ako Huawei
  • pre niekoho vyššia cena (objektívne treba povedať, že slúchadlá sú hodné tejto cenovky)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit