Odolné smartfóny kórejskej spoločnosti sa čoskoro rozrastú o nového člena.

Iba pred pár dňami sa na internete objavili informácie o pripravovanom odolnom modeli Galaxy XCover7, o ktorom sa postupne dozvedáme nové informácie. Nakoľko nejde o model “PRO”, tak vzhľadom na zaradenie telefónu sa ani neočakáva príliš vysoký výkon. Ten by mal byť k dispozícii až vo verzii Galaxy XCover7 Pro

Galaxy telefóny sa najčastejšie spoliehajú na čipové sady Snapdragon od Qualcommu, alebo na čipové sady Exynos od Samsungu. Je tu však aj tretí dodávateľ čipových sád, ktorým je MediaTek. Je však pomerne prekvapujúce, že Samsung aj v sérii XCover siahne po čipovej sade Dimensity, ktorá bude poháňať pripravovaný základný model série XCover7.

Samsung Galaxy XCover7 v testoch GeekbenchZdroj: GSMArena
Samsung Galaxy XCover7 v testoch Geekbench

Najnovšie sa však tento telefón s čipovou sadou Dimensity objavil v databáze porovnávacej platformy Geekbench, ktorá odhaľuje základné parametre tohto telefónu vrátane jeho výkonu. Teraz je už však známe, že telefón bude mať kódové označenie Samsung SM-G556B a je vybavený čipsetom MediaTek Dimensity 6100+ a 6 GB RAM.

Test výkonu zároveň prezrádza, že zariadenie nebude patriť k najvýkonnejším telefónom na trhu. V single-core teste XCover7 dosiahol 663 bodov a v multi-core teste 1 867 bodov. V zariadení je nainštalovaný Android 14 spolu s One UI 6. Hoci aktuálne nie je známe, kedy sa Samsung rozhodne tento telefón uviesť, tak sa predpokladá, že na trh príde v prvom kvartáli 2024.

Pôvodný článok 16.11.2023

Séria XCover si popri hlavnej ponuke Galaxy telefónov žije svojím vlastným životom. Nielenže nepatrí k najpredávanejším smartfónom spoločnosti, ale je úzko zameraná na používateľov, ktorí hľadajú odolný telefón s pomerne vysokou hodnotou a špecifickým dizajnom. Séria XCover6 sa používateľom Galaxy telefónov pripomenula v júli 2022, kedy bol predstavený model Galaxy XCover6 Pro. Ten sa však do predaja dostal až v auguste toho istého roka.

Samsung Galaxy XCover6 ProZdroj: GSMArena
Samsung Galaxy XCover6 Pro

Najnovšie sa však na internete objavili fotografie odolného smartfónu, ktorý pravdepodobne nadviaže na ponuku telefónov série Galaxy XCover. Očakáva sa, že bude niesť označenie Galaxy XCover7, čiže sa zároveň očakáva aj príchod verzie Pro. Nie je však jasné, či tieto telefóny budú na trh uvedené spolu, alebo osobitne. 

Na základe renderov bude Galaxy Xcover7 vybavený iba jedným zadným fotoaparátom, pričom sa samozrejme nezabudlo na odolný pogumovaný kryt. Portál GSMArena tvrdí, že zadný kryt je odnímateľný, čím by sa zabezpečiť prístup k batérii a SIM a microSD kartám.

Samsung Galaxy XCover7

Na ľavej strane sa nachádza tradičné tlačidlo Xcover, ktoré je prispôsobiteľné. Je ho možné použiť takmer na čokoľvek od spustenia aplikácie, push-to-talk, skenovania čiarových kódov a pod. Aj nový Xcover7 bude spĺňať vojenský štandard MIL-STD-810H, ako aj odolnosť voči prachu a vode na úrovni IP68. Okrem toho sa očakáva aj zvýšená odolnosť pri pádoch na betón.

Pri pohľade na výbavu minuloročného XCover6 Pro sa však pri modeli XCover7 neočakáva žiadny vysoký výkon. Nakoľko už XCover6 Pro sa spoliehal na Snapdragon 778G, tak sa predpokladá, že XCover7 pôjde s výkonom o niečo nižšie. Čipová sada série Snapdragon 7 by tak mohla byť použitá až pri modeli Galaxy XCover7 Pro.

Nie je dokonca vylúčené, že v XCover7 sa objaví aj zodpovedajúci čipset Exynos alebo Snapdragon série 6.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.