Ak používate Google Kalendár v staršom smartfóne, mali by ste zvážiť jeho výmenu.

Používanie staršieho smartfónu s operačným systémom Android starým aj niekoľko rokov je dnes stále možné. Má to však niekoľko nevýhod, pričom jednou z nich je aj absencia bezpečnostných aktualizácií. Bez nich používatelia nemajú zaistenú aktuálnu úroveň bezpečnosti pred najnovšími hrozbami, ktoré striehnu na každom rohu internetu. Tu to však nekončí, pretože s neaktuálnym systémom sa môže stať, že nespustíte aj niektoré známejšie aplikácie.

Aj aplikácie si totiž môžu určiť, ktoré verzie operačného systému nebudú podporovať, čo je prípadom napríklad prehliadača Google Chrome. Ten len nedávno oznámil, že už nebude pracovať na smartfónoch, ktoré využívajú Android 7.1 Nougat a starší vo verzii Chrome 120. Rovnako to však bude aj v prípade aplikácie Google Kalendár.

Google Kalendár ukončuje podporu pre Android Nougat

Novšie verzie aplikácie Google Kalendár budú pracovať len na novších verzách operačného systému. Aspoň to tak vyplýva z informácií, ktoré sa objavili v predbežnej verzie aplikácie. Táto verzia aplikácie sa skrýva pod číslom v 2023.46.0-581792699 a každý, kto ju bude chcieť využívať, bude musieť disponovať operačným systémom aspoň vo verzii Android 8.0 Oreo. Staršie verzie systému Android totiž už túto aplikáciu nerozbehnú.

Google aplikáciaZdroj: Unsplash (Brett Jordan)
Google aplikácia

Google týmto spôsobom bojuje proti starším verziám systému Android, ktoré už neponúkajú dostatočnú vrstvu ochrany pre používateľov. Okrem toho však disponujú nedostatočnými požiadavkami pre najnovšie verzie aplikácií, ktoré tak nemôžu poriadne pracovať. Google tak ukončením podpory aplikácií pre staršie verzie systému podporuje používateľov pri kúpe novších telefónov, ktoré lepšie spĺňajú dnešné požiadavky.

Väčšiny používateľov sa to ani len nedotkne

Keď si vezmeme do úvahy, že Android 7.1 Nougat bol predstavený ešte v roku 2016, tak na trhu nenájdeme veľa telefónov, ktoré tento systém využívajú. Množstvo telefónov, ktoré stále bežia na Androide Nougat boli predstavené ešte v roku 2014 či 2015. Tieto telefóny dnes už nespĺňajú väčšinu požiadaviek aj pre ďalšie aplikácie. Preto nepredpokladáme, že zmena, ktorú prináša Google Kalendár, ovplyvní veľké množstvo používateľov smartfónov.

Zdroj: phonearena.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.