Prehliadač Google Chrome zanecháva staršie verzie Androidu bez oficiálnej podpory.

Internetový prehliadač Google Chrome je bezpochyby jednotkou na trhu vo svojej oblasti. Využívajú ho ako používatelia smartfónov so systémom Android, tak aj so systémom iOS. Google svoj prehliadač pravidelne aktualizuje spolu s novinkami, pričom najnovšie sa chystá verzia Chrome 120. Táto verzia sa objavila aj na stránke pre podnikanie a vzdelávanie od spoločnosti Google a odhalili sa tak bližšie informácie, ktoré sa jej týkajú.

Ako informuje aj portál androidpolice.com, tak verzia Google Chrome 120 príde už 6. decembra do smartfónov spolu s viacerými novinkami a lepším zabezpečením. Problém však bude pri starších smartfónoch, nakoľko už teraz je známe, že staršie verzie Androidu už aktualizáciu nezískajú.

Chrome nebude podporovať Android 7 Nougat a staršie

Verzia systému Android 7 Nougat prišla na trh ešte v roku 2016 a pre mnohých používateľov smartfónov znamenala výrazné vylepšenie používateľského zážitku. V tom čase šlo o výrazný posun v systéme Android, no dnes sa už táto verzia nestretáva s požiadavkami pre zabezpečenie telefónov a súkromia používateľov. A aj toto bude pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo sa Google rozhodol prestať podporovať smartfóny s týmto systémom, teda aspoň v prípade prehliadača Chrome.

android 3D logoZdroj: 9To5Google
android 3D logo

Pre telefóny so systémom Android 7 Nougat bude teda poslednou verziou prehliadača verzia Google Chrome 119. Toto ukončenie podpory pre Android 7 Nougat pritom prichádza približne rok po tom, čo Google uviedol ukončenie podpory prehliadača Chrome pre telefóny s Androidom 6 Marshmallow.

Tento systém v telefónoch už takmer nenájdete

Podľa posledných štatistík podielu verzií Androidu v smartfónoch sa aktuálne verzia Android 7 Nougat nachádza len v 2,6 % všetkých smartfónov. Ukončenie podpory zo strany prehliadača Google Chrome teda zasiahne minimum používateľov, ktorí využívajú skutočne staré modely telefónov predstavené ešte pred rokom 2016.

Najrozšírenejšou verziou systému je pritom prekvapivo Android 13, ktorý len po roku od začiatku jeho distribúcie možno nájsť v až 22,4 % všetkých smartfónov. Výrobcovia teda aktualizujú svoje telefóny ako o závod a dobrou správou teda je, že s aktuálnym systémom sa používatelia nemusia obávať ukončenia podpory zo strany aplikácií či samotného výrobcu smartfónu.

Zdroj: androidpolice.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.