Najnovší soundbar americkej značky Bose ide v tradícii tejto značky – urobiť z malej zostavy veľký a pôsobivý zvuk.

Bose Smart Ultra Soundbar
Bose Smart Ultra Soundbar

Okrem pôsobivej reprodukcie a vysokého výkonu pri počúvaní predovšetkým filmového zvuku ale aj hudby podporuje tento soundbar aj formát Dolby Atmos. Využíva efekty ako sú odrazy zvuku od stropu, je tu kalibrácia na aktuálny priestor s využitím špecializovaného mikrofónu a umelej inteligencie. UI sa prejavuje aj pri reprodukcii zvuku a zrazu tak rozumiete dialógom vo filmoch, ktoré sú ťažko zrozumiteľné.

Bose Smart Ultra SoundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Bose Smart Ultra Soundbar

Na čo je dobrý soundbar?

Z našich článkov už viete, že televízory kvôli svojmu tenkému profilu často neposkytujú ideálny priestor na inštaláciu kvalitného zvukového systému. Riešením sú práve externé soundbary, ktoré sa umiestňujú pod televízor a dokážu vytvoriť priestorový zvuk. Tie najlepšie soundbary umožňujú pripojiť aj bezdrôtový subwoofer alebo zadné efektové reproduktory a vytvoriť tak plnohodnotný priestorový zvuk.

Bose Smart Ultra Soundbar
Bose Smart Ultra Soundbar pri spojení s televízorom

Dolby Atmos 5.1.2

Bose Smart Ultra je práve takýmto soundbarom. Jeho základom je zvukový systém Dolby Atmos 5.1.2 so 7 reproduktormi a zabudovaným subwooferom. Ide teda o päť reproduktorov, ktoré zabezpečujú tradičný priestorový zvuk. Začnime stredovým reproduktorom, potom sú tu dva predné a dva zadné efektové kanály. Tie sú zabudované celkom na boku zariadenia a využívajú špeciálne úzkosmerové meniče. Reproduktor uprostred funguje ako subwoofer, ale je priamo zabudovaný do tela soundbaru. Posledná 2 v označení formátu súpravy predstavuje dva reproduktory smerujúce z tela soundbaru do stropu.

Bose Smart Ultra SoundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Bose Smart Ultra Soundbar v lesklom čiernom vyhotovení

Vďaka tomuto usporiadaniu, použitým reproduktorom a precíznej kalibrácii zvuku každého kanála na konkrétnu miestnosť dosahuje Bose Smart Ultra Soundbar výborný zvuk. Špecialistom je práve na filmový zvuk. Zvládne zvuk od stereofónnej reprodukcie, cez priestorový zvuk 5.1 až po Dolby Atmos . Pripojenie k televízoru zabezpečuje zabudovaný HDMI eARC alebo si môžete vybrať optické pripojenie a príslušný kábel je súčasťou dodávky.

Bose Smart Ultra Soundbar
Bose Smart Ultra Soundbar v detailoch

Pokročilá kalibrácia na použitú miestnosť

Kalibrácia je určená na vytvorenie pôsobivého priestorového zvuku, pričom zvuky prichádzajú k ušiam poslucháča zozadu aj zhora. Soundbar Bose Smart Ultra pritom využíva vyššie spomenuté špeciálne reproduktory zamerané na boky a strop. Tie vyžarujú zvukové vlny s vysokým tlakom a zohľadňujú odrazy zvuku od stien miestnosti. S využitím presnej kalibrácie sa zohľadňujú parametre miestnosti a umiestnenie soundbaru. Využíva sa na to mikrofón, ktorý nájdete v balení a má dostatočne dlhý kábel. Kalibrácia ADAPTiQ meria akustické vlastnosti miestnosti a upravuje načasovanie zvuku každého reproduktora tak, aby sa k ušiam v hlavnom mieste počúvania dostal po všetkých odrazoch zo správneho uhla a v správnom čase vzhľadom na filmovú scénu. Kalibrácia zaberie pár minút a s mikrofónom sa pritom pohybujete na určené miesta.

Bose Smart Ultra SoundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Bose Smart Ultra Soundbar a kalibračný mikrofón

Umelá inteligencia na vylepšenie dialógov

Častým problémom pri počúvaní filmového zvuku je nízka zrozumiteľnosť dialógov. Tento soundbar využíva technológiu AI Dialogue follow-up a pomocou nej dokáže umelá inteligencia rozpoznať kľúčové hovorené slová vo zvuku a zvýrazniť ich počas prehrávania. Výsledkom je, že budete dialógom lepšie rozumieť.

Bose Smart Ultra SoundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Bose Smart Ultra Soundbar

Počúvanie hudby

Bose Smart Ultra Soundbar je plne kompatibilný s Apple AirPlay 2, Spotify Connect a Chromecast a s bezdrôtovým pripojením Bluetooth. Zároveň je tento soundbar pripojený na internet prostredníctvom Wi-Fi alebo Ethernet kábla. Preto sa dá s jeho využitím bezdrôtovo streamovať hudbu a jednoducho pripojiť toto zariadenie k ďalším kompatibilným zvukovým zariadeniam, ako sú napríklad inteligentné reproduktory a slúchadlá.

Bose Smart Ultra SoundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Bose Smart Ultra Soundbar spojený s aplikáciou Bose Music

Soundbar potom môže prehrávať hudbu z internetu priamo, my sme pri teste využívali Spotify. Prehrávať hudba sa tu dá aj bez toho, aby ste mali telefón v dosahu Bluetooth. Smartfón s aplikáciou Bose Music funguje len ako diaľkový ovládač, ktorým ovládate výber hudby a nastavujete prehrávanie v jednotlivých zónach- Dá sa využiť multiroom, v v celom dome sa môže napr. prehrávať rovnaká hudba a v každej miestnosti sa dá ovládať hlasitosť.

Pomocou aplikácie si môžete nastaviť všetky parametre, spustiť kalibráciu soundbaru alebo ho spárovať s bezdrôtovými slúchadlami Bose pomocou funkcie Bose SimpleSync. Samozrejme, súčasťou dodávky je aj samostatné diaľkové ovládanie.

Bose Smart Ultra SoundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Bose Smart Ultra Soundbar pri kalibrácii

Po spárovaní môžete soundbar aj slúchadlá používať na prehrávanie zvuku súčasne. Ak napr. už nemáte len najlepší sluch, môžete sledovať film tak, že máte na ušiach slúchadlá, zatiaľ čo ostatní počúvajú zvuk pomocou soundbaru pri primeranej hlasitosti.

Bose Smart Ultra SoundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na Bose Smart Ultra Soundbar

Zvuk sa dá ďalej vylepšiť

Ak chcete ešte lepší zvuk, dá sa to ďalej vylepšovať. Môžete totiž základný soundbar rozšíriť o bezdrôtový subwoofer Bose Bass Module 700 alebo Bose Bass Module 500, prípadne aj o zadné efektové reproduktory Bose Surround Speakers alebo Bose Surround Speakers 700. Takto dosiahnete ešte lepšie vykreslenie priestoru.

Bose Smart Ultra Soundbar
Bose Smart Ultra Soundbar a jeho možnosti rozšírenia

Bose Smart Ultra Soundbar je dostupný v čiernej a bielej farbe a je vo vysokom lesku.

Cena: 999 €

Zapožičal: www.BaSys.sk

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.