Acer to robí fakt premyslene.

Pozve vybraných novinárov na spoločnú akciu do New Yorku a dá im dostatok času na prehliadku produktov. Nie je sa kam ponáhľať ako na Computexe, nemusíte bežať od jednej tlačovky k druhej a pozornosť svetových novinárov je takto sústredená na produkty jednej značky. A Acer mal toho pripraveného veľa, pri prezentácii produktov sme strávili celé 3 hodiny. Výber miesta konania má tiež svoj význam, zo (západnej) Európy a z technologicky kľúčového západného pobrežia USA je to do NYC skoro rovnako ďaleko. Videli sme tu tak všetky svetové IT redakcie, veľké televízne tímy a boli sme tu aj my.

Šéf firmy Acer, Jason Chen (陳俊聖) je síce z Taiwanu, ale hovorí perfektnou angličtinou. Pracoval pre IBM, TSMC aj Intel a v brandži sa vyzná dobe. Preto má aj čuch na produkty, ktoré sa budú páčiť. A začal hneď zostra, v segmente, ktorý výrazne rastie. Novým produktom z oblasti, kde sa až tak na minimálne ceny nehrá je cyklopočítač Xplova X5. Ten na rozdiel od konkurencie umožňuje aj zaznamenávať prejdenú trasu cez zabudovanú kameru so širokým pozorovacím uhlom. Okrem toho je tu GPS snímač, merač rýchlosti i činnosti srdca pričom namerané údaje sa prenášajú do firemného cloudu. Displej zariadenia je farebný a dobre čitateľný aj na slnku. Acer pritom len nedávno odkúpil spoločnosť Xplova a je zrejmé, že tu uvidíme razantný nástup produktov.

Cyklopočítač Acer XPlova 5 umožňuje záznam obrazu v 720p a má odolnosť IPX7

Cyklopočítač Acer XPlova 5 umožňuje záznam obrazu v 720p a má odolnosť IPX7

Z oblasti smartfónov to bol tentoraz len jeden produkt – Liquid Zest Plus. Ten o svoje miesto na slnku bojuje kapacitou batérie. Hodnota 5000 mAh je rekordná, plusom je aj rýchle nabíjanie. Na predstavení sme videli dual SIM verziu (pre microSIM formát), uhlopriečka displeja je 5,5 palca, ale je to displej len s HD rozlíšením. Ďalej je tu čítačka microSD kariet, Acer taktiež vylepšil fotoaparát, pričom pribudlo laserové zaostrovanie. Zadná kamera má rozlíšenie 13 Mpx. K smartfónovému svetu patrí aj nový inteligentný náramok Acer Liquid Leap Fit. Ten na batériu vydrží v porovnaní s predchádzajúcim modelom dvojnásobok, pripomenie vám, aby ste si zobrali lieky a večer vám pripraví sumár aktivít za celý deň.

Toto je Acer Liquid Zest Plus, ktorý zaujme najmä dlhou dobou výdrže na batériu

Toto je Acer Liquid Zest Plus, ktorý zaujme najmä dlhou dobou výdrže na batériu

Svet čistokrvných tabletov pomaly vymiera, nastupujú 2 v 1 zariadenia a Acer to veľmi dobre vie. A vie aj to, že je stále nedostatok takýchto zariadení pre operačný systém Windows 10, ktorý však používatelia stále preferujú. Na trh tak príde Acer Switch Alpha 12 ako 12-palcové 2 v 1 zariadenie s Windows 10 na palube. Rozlíšenie displeja je 2160 × 1440 a je to IPS displej. Využíva unikátny tekutinový chladiaci systém bez ventilátorov, procesor je Intel Core 6. generácie. V rozširujúcej výbave je podsvietená klávesnica a dotykové pero Acer Active Pen. Toto pero sníma aj silu prítlaku (256 úrovní) a napr. pre dizajnérov je to ideálny nástroj. Naplno sa bude dať využiť s letným updatom systému Windows 10, ktorý prinesie Windows Ink. Oceňujeme jednoduchosť prepojenia medzi klávesnicou a základnou časťou – použitý magnetický systém funguje bezchybne. Klávesnica je navyše hrubá len 5,85 mm a páčil sa nám jej veľký touchpad. Výdrž na batériu je až 8 hodín a celková hmotnosť zariadenia s klávesnicou je 1250 gramov. Cena za konfiguráciu Intel Core i3, 4 GB RAM a 128 GB SSD by mala byť okolo 700 eur. Toto je veľmi vážna konkurencia pre systém Microsoft Surface, ktorý je u nás stále nedostupný a v zahraničí je poriadne drahý.

Asi najlepší produkt z prezentácie – 2 v 1 zariadenie Swicht Alpha s možnosťou dotykového pera a prepojenia cez USB-C

Asi najlepší produkt z prezentácie – 2 v 1 zariadenie Swicht Alpha s možnosťou dotykového pera a prepojenia cez USB-C

Ďalší trend, ktorý sme si všimli v prípade Acer produktov je pripojenie cez port USB-C. Swicht Alpha 12 má na rozdiel od konkurencie od Apple aj porty USB 3.0, ale cez USB-C sa teraz dá pripojiť aj dokovacia stanica Acer USB Type-C Dock. Toto prepojenie je rýchle a zaisťuje aj napájanie.

 Acer USB Type-C Dock je dokovacia stanica, ktorá jediným prepojením cez USB-C premení 2 v 1 zariadenie na pracovnú stanicu. Využiť môžete aj HDMI výstup

Acer USB Type-C Dock je dokovacia stanica, ktorá jediným prepojením cez USB-C premení 2 v 1 zariadenie na pracovnú stanicu. Využiť môžete aj HDMI výstup

Nasleduje zariadenie, ktoré je vytvorené ako priama konkurencia MacBooku Air od Apple. Má byť teda tenké (14,58 mm) a ľahké (1,30 kg), dobre vyzerať a pritom cena by mala byť polovičná. Je to Acer Aspire S 13, ktorý by sa mal objaviť v máji a cena začína na úrovni 700 dolárov. Pritom vo výbave sú opäť procesory Intel Core 6. generácie a výdrž na batériu je až 13 hodín (s 3-článkovou batériou). Povrch tohto ultrabooku je nevšedný, je to špeciálny nano poťah na kovovom puzdre. Displej je 13-palcový, IPS, s rozlíšením Full HD a dotykový (10 prstov). Navyše by mal mať potlačené vyžarovanie unavujúceho modrého svetla. Operačný systém je Windows 10, aj v tomto prípade je u prepojovacích portov kladený dôraz na USB-C. Klávesnica je podsvietená v dvoch úrovniach, zvuk je nadštandardný.

Acer na Aspire S 13 výrazne spolieha. Je to tenučný a ľahučký ultrabook so zaujímavým povrchom aj cenovkou

Acer na Aspire S 13 výrazne spolieha. Je to tenučný a ľahučký ultrabook so zaujímavým povrchom aj cenovkou

A prechádzame k hernému svetu, kde sa všetko točí okolo dizajnu a výkonu. A Acer to vie, preto sem aj investuje a naše recenzie potvrdzujú, že sa mu to darí mierou vrchovatou. Prvou novinkou je Acer Predator G1. Je to stolný herný počítač, ktorý si môžete nosiť so sebou v cestovnom kufri, ktorý je navyše súčasťou dodávky. Má objem len 16 litrov a vyzerá agresívne. Ideálne riešenie na LAN párty. Tento počítač má najnovšie procesory a výkonnú grafickú kartu NVIDIA GTX až do edície Titan. Ako sme si vyskúšali, bez problémov utiahne okuliare virtuálnej reality, napr. HTC Vive. A to aj napriek tomu, že Acer voči minulosti výrazne zmenšil rozmery. Procesory sú 6. generácie Intel Core, RAM má kapacitu až 64 GB. Výrazne je posilnená aj funkcia sieťového pripojenia (ethernet alebo Wi-Fi) a zvuková karta Soundblaster je od firmy Creative. Disk si môžete vybrať 4 TB s 7200 ot/min alebo 512 GB SSD. Grafický výstup podporuje G-SYNC s rozlíšením 4K2K.

Takto vyzerá dizajn nového herného počítača Acer Predator G1

Takto vyzerá dizajn nového herného počítača Acer Predator G1

Podsvietenie prednej strany sa dá nastavovať, podobne je k tomu prispôsobená aj klávesnica. Na boku počítača je aj uško na zavesenie slúchadiel. Medzi portami aj tu už nájdeme USB-C. Štartovaciu cenu odhadujeme na 1200 eur.

Predator G1 môžete naozaj prenášať v rukách. Napriek tomu, že je to herný stroj, je ľahký a skladný

Predator G1 môžete naozaj prenášať v rukách. Napriek tomu, že je to herný stroj, je ľahký a skladný

Pre herný svet je dnes však už podstatný notebook, ktorý je predsa len prenosnejší. Avšak, keď sme mali v rukách nový Acer Predator 17 X, celkom ho bolo v rukách cítiť (4,55 kg). Dizajnovo sa dosť podobá na predchádzajúcu verziu, ktorú sme v redakcii už otestovali a boli sme s ňou spokojní. Vo vnútri však obsahuje viacero noviniek. Najvýraznejším vylepšením je plnohodnotná grafická karta GeForce GTX 980 (teda nie jej mobilná verzia) a nástroje na pretaktovanie procesora aj grafickej karty. Aj tu je teda podpora G-SYNC. Displej má uhlopriečku 17,3 palca, rozlíšenie buď Full HD alebo UHD. Vo vnútri je priestor pre 3 SSD disky a samozrejme je tu aj port USB-C.

Na vylepšený systém chladenia sa využíva ventilátor so špeciálne prispôsobenými lopatkami a vo vnútri je systém odovzdávania tepla podobný ako býva v serveroch. Klávesnica je podsvietená s možnosťou prispôsobenia pomocou softvéru. Cena notebooku by mala štartovať na hodnote 2500 eur.

Acer Predator 17 X sa podobá na predchádzajúci model, ale je tu lepšia grafika a chladenie

Acer Predator 17 X sa podobá na predchádzajúci model, ale je tu lepšia grafika a chladenie

Počítač Predator G1 ako aj notebook Predator 17 X boli počas ukážok produktov použité v spojení s viacerými typmi okuliarov pre virtuálnu realitu.

Verdikt TOUCHIT

Acer dokázal, že má trh s produktami rozbehnutý dobre. Investuje tam, kde má istotu úspechu. Pripravil tak 2 v 1 zariadenie s Windows 10 ako konkurenciu k Microsoft Surface, má ultrabook s polovičnou cenou voči Apple MacBook Air. Predávať bude herný počítač aj s kufrom na jeho nosenie, vylepšil herný notebook, aby ho mobil spojiť aj s okuliarmi pre virtuálnu realitu. To všetko sú novinky, ktorými aktuálne žije trh IT a Aceru sa toto úsilie vráti.

OndrejNYC_web2016_3_nowat

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Nevyhnutné náklady na cestu do New Yorku hradila spoločnosť Acer.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.