Apple prichádza s viacerými pravidlami, ktoré sa budú týkať obchádzania App Store.

Inštalácia aplikácií mimo App Store sa pre používateľov iPhonov už nezadržateľne blíži. Aj keď to zo začiatku vyzeralo tak, že Apple si nájde spôsob, ako tomu zabrániť, tak už 7. marca príde k zásadnej zmene, keď americký výrobca nebude mať na výber. Teraz sa však dozvedáme, že aj napriek zákonu zo strany Európskej únie, budú mať iPhony osobitné pravidlá, ktoré sa budú spájať práve s inštaláciou aplikácií mimo App Store.

Oproti Android smartfónom teda Apple nasadí podmienky, ktoré budú takúto inštaláciu aplikácií mierne komplikovať. V rámci App Store spoločnosť zablokovala ako škodlivé aplikácie, tak aj aplikácie, ktoré porušujú jej podmienky. Medzi takéto aplikácie patria napríklad niektoré webové prehliadače, emulátory či služby streamovania hier. Tieto podmienky by sa však mohli vzťahovať aj na aplikácie, ktoré sa budú inštalovať z iných zdrojov.

Apple bude zrejme aplikácie kontrolovať

Fakt, že Apple bude schopný kontrolovať aplikácie, ktoré nepochádzajú z oficiálneho obchodu App Store znamená, že ich bude vedieť istým spôsobom aj zakázať. Aj na aplikácie z iných zdrojov by sa teda mohli vzťahovať rovnaké podmienky ako na tie, ktoré pochádzajú z App Store. Okrem toho sa však uvádza, že by Apple mohol stále zbierať poplatky od vývojárov aplikácií aj z iných zdrojov ako je App Store.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Zatiaľ nie je jasné, či bude Apple kontrolovať aplikácie len s cieľom detekcie škodlivých aplikácií, ktoré by obsahovali nejaký ten malvér. Vývojári ako aj používatelia smartfónov však dúfajú, že to bude presne tento prípad. Ak by totiž americký gigant kontroloval aplikácie aj v oblasti spĺňania podmienok App Store, tak by sa povolením ich inštalácie nezmenilo takmer vôbec nič.

Ako to bude v konečnom dôsledku vyzerať a aké podmienky si teda spoločnosť nasadí, je zatiaľ otázne. Výsledok sa teda pravdepodobne dozvieme až vo chvíli, keď ku zmenám príde, čo bude už v marci. Podmienky, ktoré by si však Apple určil, by mohli byť v rozpore so zákonmi Európskej únie, ktorá sa monopolu spoločnosti na trhu snaží zabrániť.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.