Aj napriek snahe obísť pravidlá zákonu Digital Markets Act, bude musieť Apple uvoľniť inštaláciu aplikácií mimo App Store.

Zdá sa, že je dobojované. Americká spoločnosť Apple sa dlho bránila umožneniu inštalácie aplikácií z iných zdrojov ako z oficiálneho obchodu App Store. Zákon Digital Markets Act, ktorý dohliada na férovejšie podmienky na trhu v rámci Európskej únie však prekrížil Applu cesty a do 7. marca sa budú musieť iPhony podvoliť tzv. sideloadingu, teda inštalácii aplikácií aj z iných zdrojov.

Ešte nedávno sme vás informovali o tom, že Apple argumentuje existenciou viacerých obchodov s aplikáciami. App Store teda podľa nich nie je len jeden, no existujú rôzne verzie pre rôzne produkty, teda v smartfónoch, počítačoch a podobne. Zdá sa však, že tento argument spoločnosti neprejde.

Apple sa má pripravovať na úpravu App Store

Povolenie inštalácie aplikácií mimo App Store aj napriek pôvodnému zámeru spoločnosti nie je ľahkým krokom. Apple totiž doteraz argumentoval bezpečnosťou, keďže aplikácie v oficiálnom obchode prechádzajú prísnymi kontrolami. Ak však používatelia budú mať k dispozícii aj iné obchody s aplikáciami, resp. aj inštaláciu aplikácií voľne z internetu, môžu sa stretnúť s problémami spojenými napríklad s inštaláciou malvéru.

App StoreZdroj: Apple
App Store

Aj z tohto dôvodu sa chce Apple chrániť, ako sa len dá. Nutnosť otvoriť systém aj sideloadingu je pritom len v rámci krajín Európskej únie, čo si uvedomuje aj sama spoločnosť. Podľa najnovších správ, ktoré priniesol Mark Gurman v rámci svojho newslettra, má Apple pracovať na rozdelení obchodu App Store na dve časti.

V konečnom dôsledku by teda mohli existovať dva rôzne obchody a inštalácia aplikácií mimo App Store by bola umožnená len v rámci Európskej únie. Aj toto má byť údajne jedno z riešení, na ktoré sa americký gigant pripravuje.

Zmenám sa nevyhnú

Len pred pár dňami sa mal Tim Cook, CEO spoločnosti Apple, stretnúť s Margrethe Vestager, komisárkou pre hospodársku súťaž v Európskej komisii. Stretnutie malo prebehnúť priamo v Apple parku, kde Vestager pripomenula Cookovi plnenie pravidiel spojených s DMA. Upozorňovať mala najmä na nutnosť možnosti inštalácie aplikácií mimo App Store, čomu sa Apple zrejme už nevyhne žiadnym spôsobom.

Zdroj: andro4all.com, macrumors.com, bloomberg.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.