Google Play bude skenovať aj aplikácie pochádzajúce zo zdrojov tretích strán.

Ešte minulý rok Google oznámil, že bude pri inštalácii aplikácií z iných zdrojov ako je obchod Google Play tieto aplikácie skenovať. Pokúsi sa tak zabrániť inštalácii malvérov a poškodeniu smartfónov aplikáciami, ktoré by obsahovali škodlivý kód. Práve Google tak teraz testuje prvý spôsob, ako tieto aplikácie skenovať, pričom sa zameriava najmä na finančné podvody. Nad aplikáciami z iných zdrojov totiž nemá bežne kontrolu a nemá ako overiť ich bezpečnosť pre vás a vaše zariadenie.

Nástroj Play Protect, ktorý sa neoddeliteľne spája s obchodom Google Play, bude po novom skenovať a automaticky blokovať inštaláciu aplikácií, ktoré vyhodnotí ako škodlivé. Bonusom bude však to, že túto ochranu sa nebude dať žiadnym oficiálnym spôsobom obísť. Ak vám teda Google zablokuje inštaláciu aplikácie z iných zdrojov, nebudete ju môcť oficiálne nainštalovať.

Google Play bude skenovať aplikácie z iných zdrojov

V rámci testovania sa Google zameriava najmä na povolenia, ktoré aplikácia pri inštalácii vyžaduje. Bezpečnostné tímy majú totiž odsledované, akým spôsobom sa aplikácie najčastejšie pokúšajú o finančné podvody, čomu chce pri aplikáciách z iných ako oficiálnych zdrojov zabrániť. Sledovať tak bude aplikácie inštalované z internetu, četovacích aplikácií či správcu súborov.

Obchod Google PlayZdroj: Google
Obchod Google Play

Medzi povolenia, ktoré bude Google preverovať, bude patriť napríklad prijímanie SMS správ, čítanie SMS správ, pripínanie notifikácií či prístup k polohe, fotoaparátu, mikrofónu a podobne. Tieto povolenia môžu útočníci využiť napríklad na získavanie jednorazových kódov na prihlásenie prijaté v SMS alebo notifikáciách a tiež môžu sledovať obsah na vašej obrazovke.

Google Play zatiaľ testuje sledovanie aplikácií inštalovaných z iných zdrojov v Singapure a neskôr to bude skúšať v ďalších krajinách. Cieľom je zabezpečiť praktiku známu ako sideloading, teda inštaláciu aplikácií z iných zdrojov. Pri filtrovaní aplikácií aj z iných zdrojov ako je Google Play však existuje aj riziko, že Google vám nedovolí nainštalovať si aj overené aplikácie z iných zdrojov. Filter totiž nemusí byť presný. Kým sa však dostane aj na náš trh, ešte to chvíľu potrvá.

Zdroj: 9to5google.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.