Správy tohto typu dostávame bežne.

Mení sa obsah a snaha zaujať novým typom podvodu. Koncept však zostáva rovnaký, a to nachytať používateľa. Čerstvá informácia zo sveta podvodníkov, ktorú sa podarilo zachytiť bezpečnostnej aplikácii ESET Mobile Security na našom smartfóne, ukazuje pokus o zneužitie kuriérskej spoločnosti.

V správe sa píše, že je potrebné uhradiť náklady na doručenie zásielky, a to konkrétne v sume 3 eur. Je zrejmé, že podvodníci cielia na široké spektrum používateľov a preto nesmie byť suma príliš vysoká. Musí ísť o sumu, ktorá je z pohľadu mnohých ľudí zanedbateľná a zároveň vyvolá zvedavosť. Ochota zaplatiť sa podstatne zvyšuje.

Bezpečnostný softvér od ESET-u, ktorý máme nainštalovaný na smartfóne, umožňuje zachytávanie falošných SMS správ na základe vlastnej znalostnej databázy. Aj vďaka tomu sa dokážete lepšie ochrániť proti podvodom. Z našich skúseností sme si všimli, že nie všetky falošné SMS správy alebo potenciálne rizikové SMS správy sú softvérom zachytené, no množstvo z nich je rozpoznaných priamo prostredníctvom aplikácie Správy od Googlu.

Tento príklad ukazuje v praxi, že je dôležité mať doplnkovú ochranu v smartfóne a oplatí sa nainštalovať si antivírus. Mnohé antivírusy sa nesústreďujú len na kontrolu jednej oblasti, či už ide napríklad o sťahovanie súborov z internetu alebo SMS správy. Bezpečnostný systém v smartfóne vás upozorní aj na podozrivú internetovú stránku alebo iný typ odvodu, ktorý by ste si nemuseli všimnúť. Vzhľadom na to, že v smartfónoch máme neraz citlivejšie dáta než v počítačoch, je táto ochrana adekvátna. ESET Mobile Security môžete bezplatne vyskúšať a otestovať jeho funkcie sami.

eset falosna smsZdroj: TOUCHIT

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.