Konferencia Sapphire sa tento rok konala naživo v americkom Orlande a samozrejme bola vysielaná do celého sveta cez internet.

Hlavným rečníkom celej konferencie bol Christian Klein, ktorý je CEO spoločnosti SAP. Ťažiskovou témou konferencie bola samozrejme umelá inteligencia a začalo to hneď po úvodnom privítaní účastníkov na konferencii. Podľa slov CEO bola tento rok veľmi výnimočná konferencia Sapphire, pretože ľudstvo vstupuje do celkom novej fázy umelej inteligencie. Budeme ju používať ako nevyhnutnú súčasť biznisu. Napr. premení vaše hlasové povely na skutočné činy. Bude to znamenať dramatické zvýšenie produktivity práce.

Christian Klein na Sapphire s neskrývanou radosťou oznámil, že dochádza k integrácii nástroja Copilot pre Microsoft 365 s nástrojom Joule, čo je umelá inteligencia od SAP. Prepojenie je obojsmerné a vlastne sa nebude dať odlíšiť, či v praxi používate Copilot alebo Jouile. SAP je jediná technologická spoločnosť, ktorá dokáže vložiť možnosti umelej inteligencie priamo do vašich obchodných procesov.

SAP však neostáva len pri zabudovaní AI ale ponúka celý reťazec AI. Zákazníci tak môžu využiť prácu 6 miliónov vývojárov a konzultantov pracujúcich v celom ekosystéme v ich prospech.

SAP na tejto konferencii tiež oznámil nástroj pre konzultantov a nástroj pre vývojárov. Špecialista pre umelú inteligenciu priamo na konferencii ukázal, ako sa bude vyvíjať a implementovať softvér v ďalšej fáze umelej inteligencie. Je totiž výhodné mať možnosť pomocou kódu zabezpečiť vlastnú obchodnú logiku. Pomocou predstavených nástrojov môžete vytvárať a vyvíjať moderné cloudové aplikácie len kliknutím na jedno tlačidlo. 

Christian Klein v ďalšej časti prezentácie ukázal, ako sa technológia ako AI premení na skutočné obchodné výsledky pre rôzne pozície v bežnom podniku. Samozrejme počnúc CIO, teda riaditeľom pre informačné technológie. CIO je často vnímaný ako nákupca technológií pre transformáciu a digitalizáciu spoločnosti. Dnes SAP prináša ďalšiu evolúciu systému Rise with SAP.

Každý existujúci aj nový zákazník Rise with SAP dostane teraz podnikového architekta a bude to váš najlepší priateľ. SAP bude tak sprievodcom, ktorý zabezpečí, že AI prinesie vášmu podniku očakávané obchodné výsledky.

Rise with SAP dokáže obslúžiť aj tých najväčších zákazníkov. Grow with SAP je ďalšia ponuka cloudového ERP, ktorá je optimalizovaná pre stredne veľké spoločnosti. SAP na tejto konferencii oznámilo, že Grow with SAP Premium bude zahŕňať aj nástroje SAP Sales Cloud a SAP Concur Expense bez ďalších poplatkov. Takže či už ide o správu vašich financií, riadenie predajných kanálov alebo riadenie vašich výdavkov, Grow with SAP toto pokryje a CIO a jeho vedúci budú spokojní. 

Prejdime teraz k ďalšej osobe vo firme, a to je prevádzkový riaditeľ – COO. Ten je zodpovedný za zabezpečenie robustného dodávateľského reťazca v rámci celého podniku. Výhodou je, že SAP spája milióny dodávateľov v rámci dodávateľského reťazca, a to z každého odvetvia a umožňuje zákazníkom zostaviť optimálny a spoľahlivý dodávateľský reťazec.

Nasleduje osoba finančného riaditeľa CFO. Ten má na starosti plánovanie a zaistenie dodávok v reálnom čase, a to je v tejto turbulentnej dobe dosť náročné. Teraz viac ako kedykoľvek predtým musia byť finanční riaditelia pripravení na zmeny a práve tu zohráva kľúčovú úlohu analytický cloud od SAP.

Na konferencii SAP oznámil nástroj Spin Control Tower, ktorý prináša holistický – povedzme zdravý pohľad na údaje o výdavkoch zo všetkých zdrojov. A tiež samozrejme aj o príjmoch. Tento nástroj sa objaví neskôr v tomto roku.

No a na záver je tu rola pozície CHRO – Chief Human Resources Officer. Generatívna umelá inteligencia vám už dnes umožní zamestnať, udržať a rozvíjať tú najlepšiu pracovnú silu vo vašom odvetví a získať efektivitu v rámci ľudských zdrojov. SAP oznámil nové možnosti generatívnej AI v rámci nástroja SuccessFactors HCM a všetky sú k dispozícii už teraz.

Integrované portfólio SAP tak pomáha miliónom používateľov a viac ako 400 000 zákazníkom tejto firmy vyťažiť to najlepšie. Partnermi SAP, ktorí aj na konferencii vystúpili sú napr. Amazon AWS, Microsoft, NVIDIA alebo Apple. Technológie SAP celkovo pomáhajú zlepšovať životy ľudí.

Zdroje: vlastné, SAP

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.