Na úniky hesiel si budeme musieť zvykať.

Podľa najnovších informácií uniklo rekordných takmer 10 miliárd hesiel. To predstavuje doteraz najväčšiu kompiláciu, aká bola kedy sprístupnená. Cybernews.com upozorňuje, že takýto veľký únik bude predstavovať veľké riziko pre používateľov, ktorí majú vo zvyku opakovať svoje heslá. Konkrétne ide o 9 948 575 739 jedinečných hesiel uložených v obyčajnom textovom súbore.

Na nemenované hackerské fórum ich nahral používateľ s menom ObamaCare pod názvom rockyou2024.txt. Podľa vyššie uvedeného zdroja súbor obsahuje kombináciu nových a starých hesiel. Riziko je najmä v tom, že útok hrubou silou bude zjednodušený o skúšanie konkrétnych reťazcov. Názov uvedeného súboru nie je úplne náhodný. Už pred 3 rokmi bol zverejnený podobný súbor s názvom rockyou2021.txt, ktorý obsahoval 8,4 miliardy uložených hesiel. Takisto v nijak nechránenej textovej podobe.

rockyou2024-postZdroj: Cyberbews

Najlepší spôsob, ako sa chrániť, je používať unikátne heslá. Ideálne je využiť niektorý z programov na to určených. V prípade odhalenia nemá používateľ odhalené a potenciálne zneužiteľné ostatné služby. Akonáhle však používate len jedno alebo niekoľko opakujúcich sa hesiel, zvyšujete riziko prieniku do vašich on-line účtov. Určite sa nedá hovoriť o tom, že tento útok spôsobí hromadné nabúravanie sa do služieb používateľov.

Mnoho z nich totiž vyžaduje dvojfaktorovú autentifikáciu, čo znižuje riziko útoku hrubou silou. Aj keď hackeri získajú vaše heslo, nebudú sa môcť do konkrétneho účtu bez doplnkového overenia prihlásiť. V každom prípade je táto správa varovným ukazovateľom, že počet hesiel, ktoré sú odhalené, sa každým rokom zvyšuje.

Zdroj: Cybernews.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.