Bezpečnostní experti odporúčajú, aby ste pre každú službu používali unikátne heslo, ktoré je zároveň komplexné. Ak sa chcete držať tejto rady, všetky vaše heslá si určite nezapamätáte. A práve v takomto prípade prídu vhod tzv. správcovia hesiel.

Správca hesiel je program, do ktorého si ukladáte všetky vaše heslá a tie si obvykle môžete synchronizovať naprieč všetkými vašimi zariadeniami. V niektorých službách je to pevne daná funkcia, v prípade iných si môžete synchronizáciu povoliť alebo zakázať. Správcovia hesiel takisto pomôžu generovať unikátne a komplexné heslá, ktoré sú náročné na prelomenie a uľahčia aj ich vkladanie na webových stránkach, aby ste ich nemuseli ručne opisovať. To sú hlavné výhody tohto segmentu programov.

Samozrejme, používanie správcu hesiel môže predstavovať aj teoretické riziká. Už z jeho konceptu je zrejmé, že ak sa vám niekto dokáže prihlásiť do vášho účtu v správcovi hesiel, razom získa prístup k celej vašej databáze hesiel, ktoré sú v správcovi uložené. Riziko si uvedomujú aj vývojári týchto aplikácií, a preto do správcov hesiel integrujú viaceré pokročilé ochranné prvky. Heslo k správcovi hesiel sa preto nedá obnoviť, keď ho zabudnete, všetky dáta majú pokročilé šifrovanie a samotná aplikácia je obvykle chránená verifikáciou v dvoch krokoch.

Faktom je, že v redakcii používame správcov hesiel už približne 6 rokov a doteraz sme sa nestretli s narušením bezpečnosti. Ich zabezpečeniu dôverujeme a budeme ich používať aj naďalej kvôli ich pridanej hodnote, ktorou je jednoduchá správa komplexných a unikátnych hesiel a pohodlné prihlasovanie sa do služieb.

Aktuálne je na trhu niekoľko správcov hesiel. V článku nespomíname všetky, avšak zamerali sme sa na tie najznámejšie.

Sticky Password

Sticky Password je český správca hesiel. Je to zároveň služba, ktorú používame dlhé roky a sme s ňou spokojní. Z hľadiska dizajnu používateľského rozhrania síce nepatrí medzi absolútnu špičku, avšak funkcionalita tejto služby je hlavný dôvod, prečo sme ju zatiaľ nevymenili za konkurenciu.

Sticky Password ponúka všetky hlavné funkcie, ktoré sme spomenuli vo všeobecnom úvode. V rámci vytvorenia účtu si nastavíte tzv. Master Password, čo je hlavné heslo pre vášho správcu hesiel. A je to zároveň aj jediné heslo, ktoré si potrebujete naozaj zapamätať. Ak ho zabudnete, nedá sa obnoviť a nebudete môcť získať prístup k uloženým heslám. Určite si však hlavné heslo nepíšte na papier a nenoste ho v peňaženke. Radšej si vytvorte zapamätateľnú frázu, ktorú doplníte o čísla, znaky a malé a veľké písmená – aby ste toto heslo nezabudli a aby nebolo zbytočné komplikované jeho vkladanie pre potreby odomknutia vášho správcu hesiel.

Sticky Password umožňuje viacero spôsobov, ako sa môžete prihlasovať do služby. V prípade mobilných telefónov využijete aj odomykanie odtlačkov prstov či zadanie PIN kódu. Vaše konto si môžete chrániť aj verifikáciou v dvoch krokoch. Vďaka tomu je vždy potrebné zadať číselný kód, ktorý vám služba pošle na email, keď sa prvýkrát prihlasujete z nového zariadenia. A číselné kódy, generované aplikáciou, budete zadávať vždy, keď sa prihlasujete pomocou hlavného hesla. Táto kombinácia pokročilého zabezpečenia by mala spoľahlivo ochrániť váš účet aj v prípade, že niekto bude poznať vaše hlavné heslo.

Prostredie Sticky Password je prehľadné

Sticky Password je dostupný pre platformy Windows, macOS, Android a iOS a taktiež aj pre väčšinu prehliadačov. Rozšírenie aktuálne chýba iba pre Microsoft Edge. Základom je program / aplikácia pre operačný systém. Rozšírenie pre webové prehliadače umožňuje automaticky vkladať heslá do formulárov na webových stránkach. Nie je nevyhnutné, ale umožňuje pohodlnejšie používanie správcu hesiel.

Počas dlhodobého používania služby sme nenatrafili na vážnejšie problémy. Rozšírenie pre webové prehliadače spoľahlivo vkladá heslá a umožňuje ich automatické ukladanie pri tvorbe nového účtu. Sem-tam sa síce objavili problémy, ale vývojári ich opravili.

Rozhranie samotného programu je rozdelené do niekoľkých sekcií. Základom je databáza uložených hesiel pre webové stránky. Sticky Password umožňuje ukladať aj heslá pre jednotlivé aplikácie, ale toto sme príliš nevyužívali. Ďalej si môžete uložiť údaje, ktoré sa vypĺňajú do formulárov, ako je vaše meno, adresa, telefónne číslo či čísla platobných kariet. Poslednou sekciou sú zabezpečené poznámky. Sticky Password využívame pre všetky spomenuté účely, v programe máme uložené aj čísla platobných kariet a o tieto dáta sa nebojíme, nakoľko máme program a naše konto dobre zabezpečené. Tieto funkcie ponúka aj konkurencia.

V porovnaní s konkurenciou na Sticky Password oceňujeme možnosť zvoliť si, či sa budú dáta synchronizovať alebo nie a ak áno, či sa budú synchronizovať cez cloud alebo iba cez lokálnu Wi-Fi. Toto je výborná funkcia pre každého, kto nechce ukladať dáta do cloudu, avšak chce jednoducho posielať informácie z jedného zariadenia do druhého. Sticky Password taktiež umožňuje vytvoriť prenosnú verziu programu, ktorá sa uloží na USB kľúč. Je to praktické, nemusíte inštalovať program do počítača u vašich rodinných príslušníkov, ale prostredníctvom USB kľúča sa jednoducho prihlásite do svojho účtu. Samozrejme musíte zadať heslo a autorizovať sa aj verifikáciou v dvoch krokoch, ak túto funkciu používate. Ďalšou praktickou funkciou je tzv. bezpečnostná nástenka, ktorá vás upozorní na to, ak sú niektoré heslá málo komplexné, staré alebo ich používate vo viacerých službách. Môžete si tak jednoducho zvýšiť zabezpečenie vašich účtov, program vás na ne upozorní.

Sticky Password môžete používať zadarmo alebo v prémiovej verzii, ktorá umožňuje synchronizáciu dát naprieč zariadeniami. Aby ste si mohli program naplno vyskúšať a zvážiť, či je pre vás prínosom, pripravili sme v spolupráci s vývojármi Sticky Password pre vás, čitateľov magazínu TOUCHIT, špeciálnu ponuku – prémiové predplatné služby na 1 rok úplne zadarmo. A ak vás služba zaujme, môžete si zakúpiť doživotné predplatné so 70% zľavou.

Cena prémiovej verzie:
Štandardne: 26,95 eur na rok / 129,95 eur doživotná licencia
Pre čitateľov magazínu TOUCHIT: zadarmo na prvý rok / 38,95 eur doživotná licencia

Plusy

+ Spoľahlivé, funkčné riešenie
+ Možnosť synchronizovať dáta aj cez lokálnu Wi-Fi sieť
+ Podpora prihlasovania pomocou odtlačkov prstov
+ Funkcia pre vytvorenie prenosnej verzie na USB kľúči
+ Pokročilé zabezpečenie a verifikácia v dvoch krokoch

Mínusy

– Ocenili by sme modernejší dizajn používateľského rozhrania

LastPass

Táto služba patrí medzi najobľúbenejšie na trhu. Kombinuje moderný dizajn používateľského rozhrania a základnú funkcionalitu rozširuje o viacero pokročilých funkcií, ktoré nie sú zatiaľ príliš rozšírené v ostatných službách tohto typu. Väčšina bežných používateľov ich však asi zatiaľ nevyužije. Príkladom je podpora USB kľúča na verifikáciu v dvoch krokoch s názvom YubiKey. Základná verifikácia v dvoch krokoch je však dostupná aj pre neplatiacich používateľov.

Výhodou služby LastPass je bohatá podpora operačných systémov a prehliadačov a fakt, že službu môžete prakticky plnohodnotne využívať zadarmo. Bezplatná verzia totiž obsahuje aj synchronizáciu naprieč zariadeniami, avšak pri jej používaní vás budú otravovať reklamy. Prémiové členstvo ponúka zdieľanú zložku pre 5 používateľov, podporu prihlasovania v aplikáciách a podporu prihlasovania odtlačkom prstov aj na počítači. Niekoho možno poteší, že LastPass v sebe najnovšie obsahuje aj generátor číselných kódov na prihlasovanie sa verifikáciou v dvoch krokoch v iných službách.

LastPass vďaka kombinácii moderného dizajnu, bohatej funkcionality a cenovo atraktívnej ponuke patrí medzi najatraktívnejšie služby na trhu, avšak v minulosti sa objavilo niekoľko hackerských útokov a článkov, ktoré upozorňovali na zraniteľnosti v zabezpečení služby. Nie je známe, či došlo aj k reálnemu zneužitiu ukradnutých dát, ktoré boli zašifrované. Vývojári však neustále pracujú na tom, aby do budúcnosti zamedzili podobným incidentom.

Cena prémiovej verzie: cca 11 eur na rok

Dashlane

Dashlane funguje na podobnom princípe ako Sticky Password. Základná verzia je dostupná bezplatne, avšak neumožňuje synchronizovať dáta a heslá naprieč zariadeniami. Ak chcete podporu synchronizácie, budete si musieť zakúpiť prémiové predplatné, ktoré stojí v prepočte približne 36 eur na rok. Súčasťou prémiového predplatného je aj podpora verifikácie v dvoch krokoch.

Dashlane ponúka štýlový a moderný dizajn a podporu platforiem Windows, macOS, iOS a Android. Služba v porovnaní s konkurenciou vyniká najmä špeciálnou funkciou, ktorá umožňuje automaticky zmeniť heslá vo vybraných službách jedným kliknutím.

Cena prémiovej verzie: cca 36 eur na rok

Verdikt

Na trhu je viacero správcov hesiel. Vo všeobecnosti ponúkajú veľmi podobné funkcie a odlišujú sa skôr drobnosťami či extra funkciami alebo dizajnom používateľského rozhrania. V redakcii používame službu Sticky Password a sme s ňou spokojní. Môžete ju teraz vyskúšať aj vy, prémiové predplatné na rok získate vďaka nášmu časopisu zadarmo.

Ak chcete skúšať aj alternatívy, do pozornosti dávame služby LastPassDashlane, ktoré sme v skratke predstavili. Za skúšku stoja taktiež služby o ktorých sme teraz nepísali – 1PasswordKeePass.

Bez ohľadu na to, ktorú službu si zvolíte, správcovia hesiel dokážu byť užitočným pomocníkom, ktorý zjednoduší správu a vypĺňanie hesiel a ďalších údajov. Správcovia hesiel môžu mať pozitívny vplyv na zvýšenie bezpečnosti všetkých vašich používateľských kont, avšak odporúčame nepodceňovať zabezpečenie samotného správcu hesiel. Určite využite verifikáciu v dvoch krokoch.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit