Svetový deň emoji pripadá každý rok na 17. júl.

Konverzáciu bez nich si azda už ani nevieme predstaviť. Emoji, ktoré v prvej podobe vznikli v rokoch 1990, tento rok už oslavujú viac ako 20 rokov pôsobenia. V konverzácii slúžia na mnohé účely, no najčastejšie sa využívajú na jej odľahčenie, keďže farebné symboly robia konverzáciu menej formálnou a priateľskou. Celkovo dnes existuje viac ako 3700 emoji ak zarátame aj ich rôzne verzie v podobe farebných alternatív či alternatív založených na pohlaví.

Podľa štatistík vyplýva, že v roku 2025 by mohol počet týchto symbolov narásť na 3790. Jeden z prvých súborov symbolov však pôvodne obsahoval len 176 obrázkov, ich počet sa za posledných 25 rokov teda výrazne rozrástol. Dnes však oslavujeme ich svetový deň a aby sme si ho pripomenuli, pozrieme sa na tie najobľúbenejšie, ktoré si získali srdcia ľudí po celom svete.

Prečo práve 17. júl?

Dátum 17. júl je významným dňom pre symboly známe ako emoji. Prečo však tento svetový deň pripadol práve na tento dátum vie len málokto. Výber dňa je symbolický, odzrkadľuje jeden symbol, ktorým nie je nič iné ako kalendár. Emoji majú dnes rôzne podoby a tak, ako symboly v systéme Android majú typický vzhľad, tak rovnaké symboly vyzerajú inak napríklad v ekosystéme Apple, Samsung či Microsoft. Aj rôzne sociálne siete a aplikácie si vytvorili vlastný vzhľad emoji, no pôvodne mali všetky jeden základ. Emoji kalendára pritom bolo vyobrazené s konkrétnym dátumom, ktorým bol práve 17. júl 📅.

Emoji kalendára v rôznych podobáchZdroj: emojipedia.org
Emoji kalendára v rôznych podobách

Oslavy spojené so svetovým dňom emoji majú rôzne podoby. Na sociálnych sieťach a všeobecne na internete sa šíri hashtag #WorldEmojiDay. Ľudia po celom svete ktorí sledujú trendy dnes zdieľajú svoje obľúbené emoji a tí najodvážnejší komunikujú len prostredníctvom týchto symbolov. Niektoré komunikácie môžu vyzerať zvláštne, iné sú zasa zábavné, všetko to záleží od kreativity.

Tieto emoji sú najobľúbenejšie

Aj keď celkovo existuje viac ako 3700 emoji, do konverzácií a príspevkov na internete sa zvyčajne dostanú len tie najviac zaužívané. Samozrejme, môže sa niekde objaviť aj nejaký ten emoji medvedíka čistotného 🦝, ženy v lotosovom sede 🧘‍♀️ či štípajúcej ruky 🤏, ako sa tieto symboly oficiálne nazývajú. Zvyčajne však narazíme na tie najviac populárne, a týchto 10 je aktuálne najviac populárnych podľa stránky Emojipedia.

  1. červené srdce ❤️
  2. symbol zaškrtnutia ✅
  3. iskry ✨
  4. oheň 🔥
  5. nahlas plačúca tvár 😭
  6. lebka 💀
  7. usmiata tvár s rozosmiatymi očami 😊
  8. tvár so slzami štastia 😂
  9. hviezda ⭐️
  10. ruky ukazujúce srdce 🫶

Aj keď tento rebríček môže vyobrazovať tie najčastejšie používané alebo najviac vyhľadávané symboly, ich používanie sa môže líšiť v závislosti od človeka. Zvyčajne pri komunikácii vznikajú nedorozumenia medzi dvomi osobami iných vekových kategórií, ktoré si emoji vedia vysvetliť inak. Napríklad práve symbol lebky 💀 je v mladej generácii využívaný častokrát pri vyjadrovaní smiechu, resp. niečoho, čo ich rozosmialo tak, že by z toho až zomreli. Staršie generácie však tento symbol stále využívajú v zmysle smrti, teda tak, ako ho vidia.

Konverzácie s emoji sú zábavnejšie a viac odľahčené. Užite si teda dnešný deň emoji a zdieľajte, ktoré sú vaše najobľúbenejšie.

Zdroj: worldemojiday.com, emojipedia.org, statista.com, techtarget.com, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.