Google Gemini sa hrabal používateľovi v jeho súboroch.

Ide o nepríjemnosť, s ktorou sa budeme stretávať častejšie. Kevin Bankston na sieti X upozornil, že AI Gemini analyzovala jeho dokument s daňovým priznaním. Nejde o to, že by asistent nepomohol. Práve naopak, vďaka jeho analytickým možnostiam môže byť užitočný aj pri týchto činnostiach. Avšak ide o súkromie dokumentov a používateľov. Situáciu sledoval web Tom’s Hardware, ktorý priniesol aj rozuzlenie toho, čo sa stalo.

Ako prvé zistenie bolo, že pri pokuse vyplniť daňové priznanie v aplikácii Dokumenty od Googlu, bolo proaktívne zasiahnuté od AI Gemini. Autor dokumentu ale nepovolil asistentovi prístup k svojim súkromným dokumentom. Je nutné dodať, že skutočne bez povolenia asistent nebude mať prístup k vašim údajom. Toto potvrdil aj hovorca Googlu vyššie uvedenému zdroju.

Čo teda spôsobilo prístup k citlivým údajom používateľa? Kevin Bankston overil, že Gemini má zakázaný prístup k aplikácii Dokumenty, Gmailu ale aj Disku. Problém nastal v povoleniach, ktoré používateľ udelil pri prezeraní PDF dokumentu. Následne sa toto povolenie prenesie na všetky dokumenty s touto príponou. Teda akékoľvek ďalšie PDF sa objaví vo vašom cloude od Googlu.

Určite nejde o zámer Googlu sledovať používateľov. Problémom ale je, že nastavenia, ktoré nie sú priamo dostupné alebo sa viažu na viac dokumentov rovnakého typu, prekvapia. Do budúcna bude treba kontrolovať, kam všade má AI prístup. Jedno povolenie na konkrétnu analýzu však môže znamenať kompletné povolenie prístupu v práci pracovného priestoru používateľa.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.