Gemini bude súčasťou Gmailového účtu.

O novinke, ktorá pribudne pre bežných používateľov služby Gmail, informoval Google na svojom blogu. Týkať sa však bude len firemných účtov alebo prémiového predplatného s názvom Google One AI Premium. Pôjde o verziu Gemini 1.5 Pro, ktorá poskytuje dlhšie kontextové okno a väčšiu variabilitu v natívnych odpovediach. Inak povedané, môžete voľne vyhľadávať rôzne typy informácií z emailových vlákien.

Služba je dostupná aj v rámci aplikácií dokumentov, tabuliek, prezentácií alebo úložiska Google Disk. Novinkou nie je len samotná prítomnosť asistenta v bočnom paneli vpravo vo webovom rozhraní, ale aj v aplikáciách pre Android a iOS. Používateľ bude môcť klásť voľne formulované otázky.

gemini-gmailZdroj: Google

Je to vhodné, najmä ak potrebujete prečítať dlhé emaily alebo vyhľadať viacero informácií naraz. Stačí položiť otázku, ktorá bude rozvetvená a odpoveď bude zahŕňať viacero údajov z rôznych častí emailu. Asistent ich nájde a zosumarizuje ich pre vás. Výhodou je, že takúto správu môžete ďalej preposlať.

Prítomnosť asistenta AI ocenia používatelia, ktorí denne prehľadávajú veľké množstvo emailov alebo napríklad v rámci technickej podpory. Informácie, ktoré hľadáte, nemusíte posúvať ďalej, no môžete si nechať jednotlivé kúsky informácií zosumarizovať do prehľadnejšej podoby.

Google vypustil toto vylepšenie 24. júna a bude ho postupne zavádzať do rozhrania pre používateľov spĺňajúcich podmienky. Stále platí, že musíte mať platený balík Google One AI Premium, ktorý zároveň poskytuje 2 TB priestoru na cloudovej službe.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.