Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy 29. týždňa.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká dôležitá téma počas ostatných dní unikla, určite ju nájdete v našom redakčnom výbere.

1. Mapy Google s novým dizajnom sú dostupné aj na Slovensku

Mapy Google sú jednou z najobľúbenejších navigačných aplikácií. Nielenže ponúkajú množstvo užitočných funkcií, ale sú aj zadarmo. Začiatkom mája sme informovali o novom dizajne, ktorý spoločnosť vydala pre menšiu skupinu používateľov. Následne sa očakávalo, že nový dizajn sa v najbližších týždňoch rozšíri do všetkých regiónov sveta, čo sa teraz začína napĺňať. Hoci prvopočiatky nového dizajnu je možné nájsť ešte vo februárových zostavách aplikácie, tak neskôr bol tento redizajn stiahnutý, a jeho ďalšia fáza bola spustená v máji a následne v týchto dňoch.

Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie:

2. Do Peňaženky Google si čoskoro uložíte aj občiansky preukaz a ďalšie doklady

Ak by sme mali zadefinovať jednu aplikáciu od Googlu, ktorá nás v roku 2024 potešila najviac, tak by to bola určite Peňaženka Google. Táto aplikácia si v minulosti žila vlastným životom, keďže ju Google výraznejšie neaktualizoval.

To sa však v roku 2024 zmenilo. Do aplikácie ešte koncom roka 2023 pribudla užitočná funkcia, ktorá umožňuje ukladať do peňaženky všemožné lístky a karty odfotením QR alebo čiarového kódu. V roku 2024 Google umožnil synchronizáciu vernostných kariet a uložených lístkov z telefónu do smart hodiniek so systémom Wear OS, pridal lepšie prepojenie s Gmailom a konečne aj podporu pre formát pkpass.

Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie:

3. Ad-Blockery prestávajú fungovať. Tu je riešenie

Doplnky fungujú pod tzv. manifestom. Doteraz bola k dispozícii V2, no terajší Manifest V3 prináša viaceré obmedzenia. Google plánuje staršie pravidlá nahradiť novšími a už od roku 2019 ide o kontroverznú tému. Najviac sa o nových pravidlách hovorí  v súvislosti s blokovačmi reklám v prehliadači Google. Zmenám sa ale budú musieť prispôsobiť aj iné prehliadače. Využívajú totiž jedno jadro s názvom Chromium.

Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie:

4. HMD Skyline je predstavený: Nokia N9 v novom šate, takáto je cena

Spoločnosť HMD dlho avizovala predstavenie smartfónu, ktorý mal mať základ v legendárnych modeloch zo série Nokia Lumia. Dizajn Nokie sa im pritom skutočne podarilo imitovať, čo už vieme určiť aj na základe predstavenia tohto smartfónu. HMD Skyline je odhalený a poznáme jeho špecifikácie aj cenu. A po dlhej dobe je konečne možné povedať, že HMD vytvorilo telefón hodný konkurencie v strednej triede.

Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie:

5. Ako fotí nový Galaxy Z Fold6 a je to vylepšenie voči Z Fold5?

Oba telefóny máme k dispozícii a mohli sme tak vykonať porovnanie. Pripomeňme, že tak Z Fold6 ako aj Z Fold5 majú 50 Mpx fotoaparáty. Z Fold6 má však novší procesor a už od základu podporuje umelú inteligenciu. Ako iste viete, najviac sa kvalita fotografie prejaví pri nedostatku svetla a ideálne je, aby v tmavom prostredí bol nejaký jasný svetlý bod. Nič neodpovedá takejto scéne viac ako Eiffelova veža v Paríži počas noci. A tak sme fotili z lode plávajúcej po Seine, do záberov sme pridali aj parížsku Sochu slobody.

Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie:

6. Xiaomi Smart Band 9 oficiálne: Nová generácia obľúbeného fitnes náramku je tu

Xiaomi Smart Band 9 je oficiálne tu. Nový fitnes náramok bol predstavený pre čínsky trh, avšak dá sa očakávať, že do konca tohto roka (alebo začiatkom budúceho roka) príde aj na globálny trh a budete si ho môcť oficiálne kúpiť aj na Slovensku. Smart Band 9 prináša dobre známy dizajn s niekoľkými zlepšeniami. 1,62-palcový OLED displej ponúka vyšší maximálny jas na úrovni 1200 nitov, čo je dvojnásobná hodnota v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Znamená to lepšiu čitateľnosť na priamom slnečnom svetle.

Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie:

Vypočujte si aj:

Značky: