Sony Xperia 1 VI je telefón, ktorým sa Sony môže dostať späť do hry o najlepšie telefóny súčasnosti. Stále je to kúsok pre používateľov, ktorí majú špecifické požiadavky na fotenie a záznam videa pomocou smartfónu. Jeho výhodou je použitie ako monitora pre profesionálne fotoaparáty Sony Alpha.

Sony Xperia 1 VI a jej displejZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 1 VI a jej displej

Xperia 1 VI konečne prináša niekoľko kľúčových zmien. Tou najvýraznejšou je zmena formátu displeja – v prepadlisku dejín je formátu 21 : 9, dnes je to najčastejší pomer strán 19,5 : 9. Ide o 6,5-palcový LTPO OLED displej s rozlíšením Full HD+ a frekvenciou 1 až 120 Hz. Po našich testoch konštatujeme, že je to veľmi dobrý displej. Výrobca udáva, že je o 50 % jasnejší displej v porovnaní s modelom Xperia 1 V. To sa nám zdá trochu prehnané, ale rozdiel je viditeľný na prvý pohľad a je to v prospech nového modelu. Novinkou je aj funkcia Sunlight Vision na manuálne zvýšenie jasu počas používania vonku. Hoci bolo počas testu naozaj slnečno, nebolo nutné túto funkciu zapínať, videli sme dobre aj pri automatike.

Nové prostredie na fotografovanieZdroj: TOUCHIT.sk
Nové prostredie na fotografovanie

Medzigeneračne došlo k zníženiu rozlíšenia displeja zo 4K na FullHD+ tak ako to robia aj ostatní výrobcovia. Nemyslíme si, že 4K v displeji bolo nevyhnutné na najlepší zážitok, je lepšie, keď vydrží batéria o niečo dlhšie. O kvalitu zobrazovaného obsahu sa teraz stará umelá inteligencia a my sme boli pri našich testoch spokojní.

Telefón má krytia IP68 a tiež ochranné sklo corning Gorilla Glass Victus 2 na displeji, resp. Gorilla Glass Victus na zadnej strane. Snímač odtlačku prsta sa nachádza na pravej strane telefónu.

Lepší zvuk a chladenie

Sony Xperia 1 VI dostala do výbavy aj zlepšené a výkonnejšie stereo reproduktory s 360° priestorovým zvukom. V prípade Xperie nemôže chýbať 3,5 mm jack aj v tejto verzii je pozlátený.

Sony doprialo najnovšej Xperii 1 to najlepšie – procesor Snapdragon 8 Gen 3 v kombinácii s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom. Xperia 1 VI premiérovo dostala do výbavy aj chladenie pomocou odparovacej komory. Hmotnosť telefónu je 192 gramov, hrúbka je len 8,2 mm.

Batéria má kapacitu 5000 mAh, pričom Sony uvádza výdrž na úrovni až 2 dní používania a až 36 hodín sledovania videa. Vhodnú kapacitu si Xperia 1 VI zachová po dobu 4 rokov používania.

Fotografovanie

Firma Sony to konečne pochopila teraz je fotoaparát urobený tak, ako to očakáva bežný používateľ mobilu. V tomto prípade sa nehráme na nejaké zložité nastavovanie. Je to o tom, že zamierite, stlačíte spúšť a máte odfotené. A treba povedať, že veľmi dobre odfotené. A Xperia 1 VI má vyhradené hardvérové tlačidlo na fotenie, ktoré je vhodne umiestnené tak, aby sa vám pohodlne fotilo.

Sony Xperia 1 VI a jej displejZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 1 VI a jej displej

Je to zároveň najjednoduchšia cesta ako realizovať fotografiu. Nižšie uvádzame príklady fotografií realizovaných pomocou Sony Xperia 1 Vi pri našom lete balónom.

Odfotila Sony Xperia 1 VIZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 1 VI
Odfotila Sony Xperia 1 VIZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 1 VI
Odfotila Sony Xperia 1 VIZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 1 VI

Samozrejme sme vyskúšali aj rôzne objektívy pri fotení. Fotiť sa dá s optickým zoomom 0,7, 1, 2, 3,5 a 7,1.

Ako je zremé, pomocou teleobjektívu teraz dosiahnete veľmi dobré fotografie.

A pridávame aj niekoľko fotiek pri zníženej úrovni svetla.

S týmto telefónom sme fotili aj na viacerých tlačovkách a konštatujeme, že zaostrovanie na oko funguje skvele. Sony tvrdí, že e to vďaka umelej inteligencii s rozpoznaním tváre.

Odfotila Sony Xperia 1 VIZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 1 VI

Konštatujeme, že Sony Xperia 1 VI fotí veľmi dobre a hlavne, prostredie na fotenie je konečne prispôsobené používateľovi mobilného telefónu.

Ďalšou dobrou vlastnosťou tohto telefónu je spracovanie audia. Ide o záznam zabudovaným mikrofónom pomocou záznamníka. Pritom je tento schopný zaznamenávať viacero stôp zvuku podľa nástrojov a výslednú nahrávku poslať na profesionálne spracovanie do Sony. Ide o cloudovú a platenú službu, ktorú ale nemusíte využívať.

Záznam hlasu pomocou programu Music ProZdroj: TOUCHIT.sk
Záznam hlasu pomocou programu Music Pro

Softvér

Sony Xperia 1 VI má predinštalovaný operačný systém Android 14. Výrobca sľubuje podporu na úrovni troch verzií systému Android a 4 rokov bezpečnostných aktualizácií.

Cena: 1399 eur

Zapožičal: Sony

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.