Apple údajne ukončil fázu konceptu.

Apple na svojom prvom skladateľom zariadení v tvare véčka pracuje už od roku 2017. Počas uplynulých rokov sa objavilo nespočetné množstvo „zaručených informácií„, ktoré naznačovali, kedy by sa mohlo toto zariadenie objaviť na trhu. Doteraz však ubehli už minimálne tri možné dátumy, počas ktorých malo byť toto zariadenie uvedené na trh. Hoci jedným z rokov je aj ten aktuálny, tak teraz sa na základe správy z portálu The Verge dozvedáme, že Apple výrazne pokročil v príprave svojho skladateľného iPhonu, ktorý by sa mohol na trhu objaviť už v najbližších dvoch rokoch.

Zdroj dodáva, že skladateľný iPhone, podobný smartfónom série Galaxy Z Flip, by sa mohol na trhu objaviť už v roku 2026. Ešte začiatkom tohto roka sa hovorilo, že Apple pracuje na dvoch prototypoch skladateľných iPhonov. Teraz sa však zdá, že Apple dosiahol dôležitý míľnik, pretože prvé skladateľné zariadenie už dostalo interné označenie V68, čo zároveň naznačuje, že Apple si vybral jeden zo spomínaných prototypov a bude na ňom ďalej pracovať so svojimi dodávateľmi.

Koncept iPhone Fold - jeden z možných dizajnov skladacieho iPhonuZdroj: GizChina
Jeden zo starších dizajnov skladacieho iPhonu

Skladateľný iPhone sa bude podobať napríklad na nedávno predstavený Galaxy Z Fold6, avšak svojím dizajnom by sa mohol ešte viac podobať na nový Xiaomi Flip, ktorý by mal byť čoskoro uvedený aj na globálny trh. Spoločnosť Apple sa už v minulosti stavala k problematike skladateľných smartfónov pomerne odmerane, pretože spoločnosť nebola spokojná s technickou úrovňou a kvalitou spracovania vtedajších skladateľných zariadení.

Apple aj teraz intenzívne pracuje na vyrovnaní viditeľného záhybu na hlavnom displeji, avšak veľký dôraz kladie aj na celkovú hrúbku zariadenia, na ktorú má priamy vplyv skladateľný mechanizmus. Nedávne úniky tiež naznačili, že Apple pracuje aj na skladateľnom MacBooku, ktorý by sa mohol na trhu objaviť taktiež v roku 2026.

Galaxy Z Flip6 vľavo, Xiaomi Flip vpravo

Nech sú vyššie uvedené informácie akokoľvek pravdivé, tak spoločnosti Apple držíme palce, aby sa jej podarilo dostať na trh skladateľný iPhone podľa jej predstáv. Je však pomerne zarážajúce, že gigant, akým Apple rozhodne je, sa neponáhľa s uvedením prvého skladateľného zariadenia. Stačí sa pozrieť napríklad na Samsung, ktorý pred pár dňami na trh uviedol už 6. generáciu skladateľných zariadení Galaxy Z Fold6 spolu s Galaxy Z Flip6. Dokonca ani čínska konkurencia na tom nie je vôbec zle.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.