Väčší, výkonnejší a s dlhšou výdržou.

Zenbook S 16 (UM5606WA) je najlepší ultratenký notebook od ASUSu, ktorý som doteraz testoval. Je to dané najmä veľkým displejom, obrovským touchpadom a viacerými ďalšími drobnosťami, ktoré dokázal výrobca zakomponovať pod kapotu notebooku a spoločne vytvárajú výborný používateľský zážitok.

Ak by som mal vyzdvihnúť vlastnosti tohto notebooku, ktoré som si obľúbil okamžite, tak je to 16-palcový OLED displej a obrovský touchpad. ASUS je hlavným priekopníkom OLED displejov medzi notebookmi a po rokoch testovania môžem povedať, že ponúkajú najlepšiu kvalitu obrazu, šetria oči a majú prakticky okamžitú odozvu.

Jediným nedostatkom sú ich odlesky. Displej je lesklý a tým, že kvôli OLED panelu je prednastavený tmavý režim systému Windows, sú odlesky viditeľnejšie v porovnaní s lesklými IPS obrazovkami.

Prvý Zenbook so 16-palcovým OLED displejom

Zenbook S 16 je prvý Zenbook so 16-palcovým OLED displejom a táto veľkosť je perfektná. Obrazovka má formát 16 : 10, čo mi v prípade menších obrazoviek niekedy trochu prekáža. V prípade 16-palcovej uhlopriečky nemám pripomienky. Je to výborný displej na prácu, má rozlíšenie 2880 × 1800 pixelov a 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. Displej je dotykový a maximálny jas dosahuje 400 nitov v SDR, resp. 500 nitov v HDR zobrazení. 

Zenbook S 16 má bezkonkurenčnú kvalitu zvuku v rámci svojej kategórie. Notebook má hrúbku iba 12 až 13 mm, avšak ASUS dokázal aj do takto tenkého šasi zakomponovať až šesť reproduktorov a tie ponúkajú bezkonkurenčný zvuk v segmente ultratenkých notebookov. Podanie detailov, bohatosť zvuku, basy, maximálna hlasitosť, to všetko je výborné. Potenciál reprodukcie zvuku vynikne najmä pri sledovaní filmov. Podanie zvuku si môžete upraviť v nastaveniach v aplikácii MyASUS.  

Otváranie notebooku je pohodlné, aj jednou rukou. Nič iné by som od vlajkovej lode nečakal. Veko notebooku je vyrobené zo špeciálnej zliatiny keramiky a hliníka, ktorá má lepšiu odolnosť a životnosť ako tradičné hliníkové veko. Pánty notebooku sú pevné a celková kvalita jeho zhotovenia je výborná.

ASUS Zenbook S 16Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 16

Pohodlná klávesnica a gigantický touchpad

Klávesnica neobsahuje numerickú časť, hoci by sa do tejto veľkosti notebooku v pohode zmestila. Niekomu to môže prekážať. Písanie je pohodlné a osobne nemám klávesnici v tomto smere čo vytknúť. K dispozícii sú tri stupne intenzity podsvietenia, v aplikácii MyASUS si môžete nastaviť automatické rozjasnenie a stmievanie.

Spínače majú celkovú vzdialenosť na úrovni 1,1 mm, čo nemusí každému vyhovovať. Osobne preferujem klávesnice s kratšou vzdialenosťou spínačov, takže som k nej nemal pripomienky.

Touchpad je skvelý. Je obrovský, hladký, pohodlne sa používa a do dokonalosti mu chýba iba haptická spätná väzba. Touchpad podporuje aj inteligentné gestá, ako je zmena jasu pohybom hore a dolu na pravom kraji a zmena hlasitosti rovnakým pohybom na ľavom kraji. V minulosti som sa s tým už stretol v prípade konkurenčných značiek. Touchpad nemá funkciu ASUS NumberPad.

ASUS Zenbook S 16Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 16

Nové procesory od AMD

Zenbook S 16 som testoval v konfigurácii s procesorom AMD Ryzen AI 9 HX 370, s 32 GB RAM a 2 TB úložiskom. Táto konfigurácia na našom trhu stojí 2400 eur. K dispozícii je tiež verzia s 1 TB úložiskom, ktorá je o 100 eur lacnejšia.

Nový procesor od AMD ponúka zrovnateľný, resp. o trošku vyšší výkon ako procesory Intel Core Ultra 1. generácie. Platí pre výkon procesora aj grafického čipu. Celkovo sa AMD pohybuje niekde na úrovni medzi Intel Core Ultra a novým Snapdragonom X Elite.

ASUS Zenbook S 16: Testy výkonu a výdržeZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 16: Testy výkonu a výdrže
ASUS Zenbook S 16: Testy výkonu a výdržeZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 16: Testy výkonu a výdrže
ASUS Zenbook S 16: Testy výkonu a výdržeZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 16: Testy výkonu a výdrže
ASUS Zenbook S 16: Testy výkonu a výdržeZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 16: Testy výkonu a výdrže

Skvelá výdrž a tiché chladenie

Podobne ako ostatní výrobcovia, aj AMD kladie veľký dôraz najmä na výdrž batérie. Tá dosahuje pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu až 14 hodín, čo je jeden z najlepších výsledkov, aký som za poslednú dobu nameral.

Podobnú výdrž som dosiahol aj v rámci testu kancelárskej práce v PCMark 10. V rámci bežného používania som sa pohyboval na úrovni 8 až 10 hodín, podľa toho, čo som práve s notebookom robil. V tomto smere teda môže iba chváliť. Som však zvedavý, čo prinesú nové procesory Intel Core Ultra 2. generácie. Prvé notebooky s nimi by mali prísť na trh už na jeseň tohto roka.

Teploty procesora v záťaži dosahovali maximum na úrovni niečo cez 90 stupňov Celzia. Štandardne sa stabilizovali a pohybovali okolo 80 stupňov. Platí to aj pre grafický čip. Je to taký štandard medzi notebookmi. Chválim chladenie, ktoré bolo aj v záťaži tichšie v porovnaní s inými notebookmi (nielen) tejto kategórie.

ASUS Zenbook S 16Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 16

Funkcie umelej inteligencie

Zenbook S 16 ponúka aj funkcie umelej inteligencie. Počas môjho testovania bola v systéme Windows dostupná iba funkcia živé titulky, ktorá bohužiaľ stále nepodporuje preklad do slovenčiny.

ASUS ponúka aplikáciu StoryCube, ktorá dokáže triediť a vyhľadávať fotky podľa osoby alebo scény. Funguje to podobne ako vo Fotkách Google. Rozdiel je v tom, že v prípade StoryCube bežia všetky výpočty priamo vo vašom počítači.

Umelú inteligenciu som využíval najmä na funkcie, ktoré podporujú automatické zníženie jasu, vypnutie obrazovky a odomknutie počítača podľa toho, či sedíte pred počítačom alebo nie.

Zenbook S 16 ponúka dva USB 4.0 porty, USB 3.2 Gen 1 port, HDMI 2.1 výstup, 3,5 mm jack a čítačku SD kariet. K dispozícii je tiež Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4. Súčasťou balenia testovaného kusu bolo aj dotykové pero ASUS Pen 2.0.

ASUS Zenbook S 16Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 16

Verdikt

Zenbook S 16 je špičkovo spracovaný ultratenký notebook s veľkým OLED displejom, obrovským touchpadom a najnovšími procesormi AMD Ryzen AI, ktoré prinášajú najmä citeľne lepšiu výdrž batérie.

S týmito zlepšeniami však prichádza aj vyššia cenovka. Keď som pred rokom testoval 13-palcový Zenbook S 13 OLED, jeho cena štartovala na úrovni 1300 eur.

Zenbook S 16 štartuje na cene, ktorá je o 1000 eur vyššia. A hoci je novinka technologicky dokonalejšia vo všetkých smeroch, cena môže byť pre niekoho prekážkou.

Cena: od 2299 eur

Zapožičal: ASUS

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit