Ide o svetový unikát.

Na Pohode 2024 sme sa rozprávali s Hugom Repáňom z firmy Reneso, ktorá sa venuje ekologickému spracovaniu ohorkov a náplní. Hugo počas rozhovoru so Simonou First v Bezdymovej zóne hovoril o tom, ako vznikol tento nápad a ako sa počas posledných rokov pretavil do firmy Reneso.

TI: Na Pohode ste už v minulých rokoch rozmiestnili 70 zberných nádob na ohorky a použité náplne (nádobu môžete vidieť vo videu). Aká bola reakcia Pohody na tento nápad?

HR: Založil som spoločnosť na recykláciu cigariet a tabakových náplní, ktoré využívame ako prímes do asfaltových zmesí. Riešime tak problém cigaretových ohorkov a jedným z miest, kde ohorky robili problémy, boli verejné podujatia. Oslovili sme preto Pohodu a som rád, že už tretí rok po sebe tu vieme realizovať a zlepšovať tento projekt, aby bol festival čistejší.

Hugo Repáň, Reneso (vľavo)Zdroj: TOUCHIT
Hugo Repáň, Reneso (vľavo)

TI: Stačí 70 zberných nádob na rozmery festivalu, akým je Pohoda?

HR: Prvý rok, keď sme tento projekt realizovali, sme spravili chybu, že sme dali veľkú dieru na popolníky. Tým pádom tam končil aj iný odpad, ako ten, ktorý dokážeme spracovať. Minulý rok sme preto doplnili nádoby o platničku, ktorá zmenšila diery, aby boli vhodné iba na ohorky. Tento rok sme sa pokúsili nádoby viac ukázať v rámci areálu, aby si ich človek ľahšie všimol.

TI: Ako majú ľudia správne recyklovať použité náplne? Môžu ich vyhadzovať v krabičke?

HR: Tabakové náplne, tým že nesmrdia, ľudia si ich väčšinou dávajú späť do krabičky. Často sa nám preto stáva, že nám ich chcú odovzdať na recykláciu aj s krabičkou. Lenže drvič nám v rámci recyklačného procesu nedokáže rozdrviť krabičku. Preto je potrebné, aby nám odovzdávali iba samotné náplne. O všetko ostatné sa už dokážeme postarať.

TI: Na Pohode 2024 padla informácia, že z predajní Philip Morris ste už vyzbierali viac ako 19 ton materiálu na recykláciu. Koľko je to metrov cesty? Alebo sú to už kilometre?

HR: Sú to už kilometre. Ale záleží aj na tom, aká by bola hrúbka asfaltu a tak ďalej. Ale isto sú to desiatky kilometrov ciest.

Kompletný rozhovor si môžete pozrieť v našej videoreportáži, v ktorej sme vyspovedali aj FVLCRVMa a Simonu First.

Za TOUCHIT sa rozprával Roman Kadlec.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit