Bitcoin zažíva jeden z najprudších pádov vo svojej histórii.

Kryptomenový trh je priamou ukážkou toho, ako rýchlo sa môže situácia zmeniť. Počas posledných 4 dní, keď Bitcoin atakoval hranicu takmer 70 000 dolárov, dnes klesol na hodnotu 49 000 USD.  Na kryptomeny mali v minulosti vplyv rôzne svetové udalosti, a to naviazané priamo vo finančnom trhu alebo ako sekundárny efekt. Teda napríklad správy o poklese v inom odvetví. Teraz za tým môže byť aj konflikt na blízkom východe a vyjadrenia Iránu voči Izraelu.

BTC_1Y_graph_coinmarketcap 5_8_2024Zdroj: CoinMarketCap

Za terajšou situáciou pravdepodobne stojí situácia v Japonsku. O problémoch tejto krajiny, ktorá žije prakticky na dlh, sa hovorí už niekoľko rokov či desaťročí. Na tom by nebolo možno nič až také prekvapivé, keby analýzy v posledných mesiacoch nepoukazovali na zrejmý problém. Ten sa naplnil tým, že Bank of Japan zvýšila úrokové sadzby. To ale znamenalo posilnenie japonského jenu voči doláru.

Málokto ale predpokladal, že táto situácia bude znamenať také masívne výpredaje, akými sme svedkami na kryptomenových burzách. Na pondelkové otvorenie burzy v Amerike si musíme počkať do poobedňajších hodín, no predpokladáme, že tam sa budú diať podobné výpredaje. Možno nebudú až v takom masovom meradle a v porovnaní s kryptomenami to nebude taký veľký extrém.

V podobnej situácii sú aj ďalšie kryptomeny, napríklad ETH, ktorého hodnota behom niekoľkých dní klesla o približne 1000 eur. Aktuálna cena v čase publikovania tohto článku bola 2335 eur. Na základe týchto údajov sa dá hovoriť o tom, že sme sa vrátili do obdobia vo februári 2024. Investori, ktorí kupovali pozície po tomto termíne, sa tak dostali na samotný začiatok.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.