Očakáva sa, že Bitcoin tento rok prekoná hranicu 100 000 USD a možno sa dostane až cez sumu 150 000 USD za 1 BTC.

Z nášho pohľadu si treba dať pozor na niekoľko vecí, a to najmä na niečo, čo sa vo svete kryptomien „všeobecne očakáva“. Bitcoin nie je len hodnota premenená na eurá alebo inú tradičnú menu. Je to technológia a najlepším spôsobom je priemerovanie ceny priebežnými nákupmi (DCA – Dollar Cost Averaging) a neprepadanie panike.

Ako nové ATH?

Podľa posledných týždňov to vyzeralo, že kryptomena dosiahne nový vrchol už pred ATH. To sa nakoniec splnilo a išlo o sumu vyše 73 000 USD. Nový rekord bol zaznamenaný, no väčšina očakáva, že do halvingu alebo tesne po ňom stúpne nad 100k. Vstup spotových ETF na BTC prilákal nových investorov a najmä firmy ako BlackRock, MicroStrategy či Fidelity majú potenciál predávať ETF svojim klientom. Aj toto je dôvod neustáleho rastu hodnoty Bitcoinu.

Pochybnosti sú na mieste a riadiť sa tým, že celý svet očakáva rekordné zisky a výšku BTC, nemusí naplniť očakávania. V čase zverejnenia článku je len 31 dní do halvingu. Zatiaľ sa nedá presne určiť deň a podľa vyváženia náročnosti siete to bude 19. alebo 20. apríl 2024.

Čo je halving?

Cenu tejto kryptomeny aktuálne predpovedať nemôžeme, preto sa nespoliehajte na žiadne predikcie ani analýzy. Halving znamená polenie a má dopad na počet nových vyťažených BTC a takisto aj odmeny pre ťažiarov. Tá sa upravuje každé 4 roky. Vychádza to z korekcie zložitosti matematického výpočtu a halving je presne po 210 000 vyťažených blokoch. Aj preto názov halving, nakoľko ide o polovičné hodnoty BTC vzhľadom na predchádzajúce obdobie.

Prečo mnohí očakávajú zvýšenie ceny Bitcoinov práve okolo alebo po halvingu? Je to jednak na základe historických súvislostí, kedy sa ukázalo, že cena okolo tohto obdobia výraznejšie narástla. Základom je predpoklad deflačného princípu tejto kryptomeny (nikdy jej nebude viac) a predpoklad dopytu, ktorý ale môže reagovať zníženou ponukou o polovicu. Avšak ani tieto predpoklady ani iné teórie negarantujú budúcu cenu, preto je treba byť pri kryptomenách a ľahkej vidine zisku nadmieru opatrný.

BTC_1Y_graph_coinmarketcapZdroj: coinmarketcap

Zdroj: CoinMarketCap, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.