TP-Link predstavil Wi-Fi Mesh systém AX3000 Deco X50-5G na pokrytie celej domácnosti. Patrí k tým výkonnejším z mesh systémov značky TP‑Link, podporuje sieť Wi-Fi 6(802.11ax).

Navyše má aj šachtu na 5G SIM kartu. Je to tak komplexné riešenie do domácnosti, ktoré vytvorí sieť pre domácnosť, na vstupe ktorej je mobilná 5G sieť.

Dvojpásmová sieť s nadštandardnou rýchlosťou

Tento systém vybaví vašu domácnosť dvojpásmovou sieťou, ktorá navýši celkovú rýchlosť pripojenia až na takmer 3 000 Mbit/s. A to v štyroch súbežných dátových tokoch, ktoré zaisťujú nižšiu latenciu. Maximálna rýchlosť vo frekvenčnom pásme 2,4 GHz je 574 Mbit/s, v 5GHz pásme je to až 2 402 Mbit/s. Takto si môžete užiť aplikácie s veľkou dátovou spotrebou, nie je problém so sledovaním videa alebo hraním hier v cloude.

Ide o Mesh sieť, ak budete potrebovať rozšíriť pokrytie, dá sa to jednoducho pomocou ďalších jednotiek Deco.

Dizajn

Ten je jednoduchý a minimalistický, je to vlastne biely oválna jednotky, ktorá dobre zapadne do prakticky akéhokoľvek dizajnového štýlu vašej domácnosti.

TP-Link Deco X50-5G
Prepojovacie porty v zadnej časti TP-Link Deco X50-5G

Na boku je signalizačné svetlo, ktoré informuje o stave zariadenia. V zadnej časti je aj prepojenie pomocou Ethernetovej siete. Sú tu dva gigabitové porty a jeden port 2.5 Gpbs. V spodnej časti je pripojenie externého napájacieho adaptéra a, je tu šachta pre nanoSIM kartu a tlačidlo Reset.

TP-Link Deco X50-5G
Spodná časť TP-Link Deco X50-5G

Inštalácia

V tomto prípade je základom mobilná aplikácia Deco. Pomocou nej sa realizuje celé nastavenie je to priamočiare a rýchle.

Základom je, že musíte mať na smartfóne mobilné pripojenie, nainštalovanú aplikáciu, do routera vloženú 5G SIM kartu a zariadenie mať pripojené do siete. Aplikácia si sama vyhľadá pripojené Deco zariadenie a nájde ho. Ak by nenašla, stačí naskenovať čiarová kód na spodnej časti zariadenia.

Následne zariadenie diagnostikuje parametre SIM karty, vytvorí lokálne Wi-Fi pripojenie a ste následne pripojené do vašej novej siete.

Inteligentná analýza sieťového prostredia

Mesh systém TP-Link Deco X50 disponuje umelou inteligenciou, ktorá zaisťuje inteligentnú analýzu sieťového prostredia pre čo najlepšie pokrytie Wi-Fi. To tak bude priamo prispôsobené konkrétnym potrebám vašej domácnosti. Pokrytie sa vďaka tomu dostane do každého kúta, respektíve presne tam, kde ho potrebujete.

TP-Link Deco X50-5G
Rozšírenie dosahu pomocou antén

Pripojte až 150 zariadení

K sieti môžete prostredníctvom Mesh systému Deco X50 pripojiť až 150 koncových zariadení bez kompromisov v rýchlosti, a to hlavne vďaka využitiu technológií ako OFDMA a MU-MIMO. Týmto spôsobom je zaistená vyššia kapacita a efektivita na miestach s vysokou hustotou používateľov. Každý z nich môže plnohodnotne streamovať a hrať on-line hry. Už samotný štandard Wi-Fi 6 prináša silnejší signál.

TP-Link Deco X50-5G
TP-Link Deco X50-5G

Silné zabezpečenie

Už štandardom je pri TP-Linku  silná úroveň zabezpečenia prostredníctvom technológie TP Link HomeShield, ktorá prináša vyspelé funkcie pre ochranu siete a zariadení IoT. K tým patrí ochrana siete, robustná rodičovská kontrola, technológia QoS (Quality of Service) aj ucelené prehľady o využití siete.

Všetky funkcie a vlastnosti siete aj ďalej nastavíte v mobilnej aplikácii Deco v slovenčine. Na zariadenie sa poskytuje záruka 3 roky, je kompatibilné so systémom Amazon Alexa a Google Home.

Cena: 412,90 eur

Zapožičal: TP-Link

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.