Generovanie textov pomocou ChatGPT by mohlo byť v budúcnosti o niečo ťažšie.

Keď sa AI chatbot ChatGPT sprístupnil pre verejnosť, okamžite získal veľkú pozornosť. Mnohí s ním experimentovali a skúšali mu dávať rôzne otázky aby zistili, ako dokáže odpovedať. Niekto ho využíval pre zábavu, no rôzne sektory vedeli využiť jeho možnosti aj na profesionálne účely. Najmä školstvo a oblasť vzdelávania okamžite spozorneli, nakoľko tento nástroj dokáže vytvárať celé eseje a slohové práce. Tie sa pritom len ťažko dajú rozpoznať od tých, ktoré boli napísané človekom.

Medzitým sa na internete objavili viaceré nástroje, ktoré sľubovali odhad tvorby práce pomocou ChatGPT, avšak neboli presné. Ako text písaný umelou inteligenciou označovali aj taký, ktorý bol vytvorený človekom a naopak. Najmä učitelia teda nemali inú možnosť ako vyradiť z hodnotení predmetov odovzdávanie esejí písaných doma a niektoré vysoké školy dokonca nahradili bakalárske práce praktickou činnosťou. Niektorí vyučujúci sa navyše spoliehali na to, že štýl písania textu svojich študentov poznajú, avšak z používania umelej inteligencie pri tvorbe textu ich mohli len upodozrievať.

Nástroj na rozpoznanie textu z ChatGPT má 99,9 % presnosť

Spoločnosť OpenAI, ktorá stojí aj za vznikom chatbota ChatGPT, mala vytvoriť nástroj, ktorý dokáže určiť, či bol text vytvorený pomocou umelej inteligencie alebo nie. OpenAI tvrdí, že presnosť tohto nástroja je až 99,9 %, takže pôvod textu dokáže určiť takmer s istotou. Spočívať bude v tom, že v rámci textu bude odhadovať aké slovo či fráza, tzv. token bude nasledovať. Nástroj na detekciu mierne pozmení tieto tokeny, ktoré potom zanechajú akýsi vodoznak. Ten je ľudským okom neviditeľný, no tento nástroj ich rozpozná.

Technológia, ktorú spoločnosť OpenAI vytvorila, je pripravená na vypustenie. Spoločnosť ju však zatiaľ nezverejní, nakoľko z nej má obavy. Aj napriek tomu, že ide o skutočne efektívny spôsob ako rozpoznať texty vytvorené umelou inteligenciou, OpenAI si myslí, že by ChatGPT mohol stratiť na popularite. Ľudia by totiž v tohto chatbota už nemuseli mať takú dôveru.

V súčasnosti teda nie je predstavenie nástroja na rozpoznanie textu písaného umelou inteligenciou aktuálne. V budúcnosti by sa tak mohlo stať až OpenAI usúdi, že je ten správny čas. Či už s týmto nástrojom alebo bez neho, mali by ste byť na pozore a tiež transparentne uvádzať využitie ChatGPT pri písaní akéhokoľvek textu.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.