Inštalovanie aplikácií na Androide z iného zdroja bude komplikovanejšie.

Už od roku 2018 sú dostupné tzv. Android App Bundles (AAB) súbory. Ide o náhradu APK súborov. Určite ste si všimli, že posledné roky aplikácie nemajú plnú veľkosť ako kedysi. Aj malý update znamenal inštalovanie pôvodnej veľkosti súboru, bez ohľadu na to, čo potreboval. Vyššie dátové nároky, dlhší čas inštalácie a väčšia spotreba. AAB využívajú funkciu Dynamic Delivery s napojením na Google Play. Z obchodu sa potom stiahne len to, čo je potrebné pre váš smartfón.

V čom je teda problém, keď AAB vyzerá tak ružovo? Práve v potrebe použiť špeciálny obchod, ideálne ten od Googlu. Okrem toho existujú aj ďalšie aplikácie ako napríklad APKMirror Installer (Official). Inštalácia APK súborov bola jednoduchšia, aj keď po stránke objemu niekedy menej praktická.

K meniacej sa situácii sa vyjadril aj zakladateľ Artem Russakovskii v príspevku na X. Hovorí, že Google prestal generovať APK súbory a používa iba balíky aplikácií a v APKMirror s tým nemôžu nič urobiť. Je to nepríjemná situácia, pretože na APK ste nepotrebovali žiadny špeciálny „installer“.

Situácia okolo zmeny distribúcie aplikácii sa netýka používateľov využívajúcich obchod od Googlu. Zmien a nedostatok nových verzií aplikácií si postupne všimnú tí, čo používali doteraz iný spôsob inštalácie.

apkmirror x downloadZdroj: APKMirror

Zdroj: Android Authority, Artem Russakovskii

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.