Antivírusové riešenie môže byť súčasťou VPN a navyše ušetríte.

Aplikácia Surfshark na poskytovanie bezpečného VPN pripojenia obsahuje v balíku Surfshark One aj antivírus so všetkými dôležitými funkciám. Antivírus dnes potrebujete, to bez debaty. Preto sa dá považovať spojenie VPN + antivírus za spôsob ako ušetriť a mať to, čo reálne využijete každý deň. Antivírus získal certifikát TOP Produkt v nezávislom hodnotení bezpečnostného inštitútu AV-TEST.org.

Súčasťou aplikácie Surfshark na bezpečné surfovanie internetom je antivírusový modul, ktorý si doinštalujete dodatočne. Inštalácia VPN aplikácie do počítača neznamená automaticky inštaláciu antivírusového systému. Je to najmä z dôvodu, ak už nejaký antivírus, okrem toho, ktorý je vo Windows, v systéme máte.

Cena služby je len 3,39 eura na mesiac pri ročnom predplatnom balíka Surfshark One, čím si pokryjete nielen VPN pripojenie, ale aj antivírus a napríklad filtrovanie reklám. Bonusom sú ďalšie 3 mesiace v rámci služby, čím získate ochranu až na 15 mesiacov.

Windows vo všeobecnosti neodporúča inštaláciu viac ako jedného programu tohto typu. Preto sa nemusíte báť kolízie a službu VPN môžete používať tak, ako doteraz. Keď sa rozhodnete povýšiť bezpečnosť vášho počítača, stačí modul doinštalovať dodatočne. Automaticky zastaví používanie integrovaného riešenia vo Windows a ochranu od tohto momentu bude spravovať Surfshark.

Celý proces zaberie niekoľko minút a používateľ nemusí sťahovať ďalší súbor. O všetko sa postará súčasná aplikácia, ktorú ste si primárne nainštalovali na poskytovanie VPN pripojenia.

surfshark one antivirusZdroj: TOUCHIT
Surfshark One Antivirus: Hlavné rozhranie modulu v aplikácii na VPN pripojenie vo Windows

Antivírus pre Windows, macOS a Android

Ochrana funguje podobne ako iné antivírusové programy. Inštaláciou sa celý proces starostlivosti zo strany používateľa končí. Funguje úplne automaticky a nie je potrebné nič nastavovať. Používateľ si môže prispôsobiť niektoré z parametrov, no antivírus je navrhnutý tak, aby nezaťažoval používateľa. Z našich praktických zistení vyplynulo, že nezaťažuje ani hardvérovú zostavu. Antivírusové riešenie je vhodné pre akékoľvek počítače, na ktorých beží Windows. Jeho systémové nároky sú zanedbateľné.

Antivírus funguje aj na Androide. Aplikácia Surfshark, ktorú si stiahnete na pripojenie vášho Androidu k VPN sieti, obsahuje v samostatnej sekcii aj antivírus. Ten beží na pozadí a umožňuje ochranu v reálnom čase. Nechýba ani automatická denná kontrola alebo kontrola úložného priestoru. V prípade potreby sa dajú nastaviť vylúčené aplikácie. To sú aplikácie, ktoré nebudú programom preverované.

Rovnako ako pri počítačových verziách, ani tu si nevšimnete chod antivírusu a jeho rezidentná kontrola nemá negatívny dopad na výdrž batérie. Používatelia, ktorí tento modul používať nechcú, alebo ho chcú aktivovať len na určitú dobu, majú absolútnu slobodu. Všetko si nastavuje každý podľa potreby a je len na vás, či budete tento antivírus používať. Štandardne je po inštalácii aplikácie na VPN antivírus deaktivovaný a je potrebné ho prvýkrát aktivovať ručne.

Ochrana webovej kamery počítača

Súčasťou ochrany je aj dohľad nad vašou webovou kamerou. Niektoré počítače majú kryt webovej kamery, no nie vždy ju máte zakrytú. Ideálne je ochranu zdvojiť, a to aj na úrovni sledovania v systéme. Antivírusový modul bude chrániť prístup k vašej webovej kamere tak, aby ju nemohli aplikácie zneužiť.

Akonáhle sa niektorá z aplikácií pokúsi pristupovať k vašej kamere v počítači, zobrazí sa upozornenie. Až po udelení povolenia zo strany používateľa sa kamera odomkne a bude prenášať obraz. To platí aj pre skryté procesy, ktoré používateľ nevidí a chceli by pristupovať k webkamere. Je to častý spôsob zneužitia tohto komponentu, preto je tento typ ochrany obzvlášť prínosný.

Existuje možnosť definovať bezpečné aplikácie. Tie budú mať vždy garantovaný prístup ku kamere a používateľ nebude otravovaný ďalšími notifikáciami. Kedykoľvek sa dá aplikácia z tohto zoznamu odstrániť a každé jedno použitie kamery bude musieť prejsť schválením používateľa.

surfshark one antivirusZdroj: TOUCHIT
Surfshark One Antivirus: Nastavenie plánovej kontroly

Čo s podozrivými súbormi?

Antivírus má špeciálnu cloudovú kontrolu, ktorá preverí podozrivé súbory. O vaše súkromie sa obávať nemusíte, pretože sa odosielajú len signatúry takýchto súborov. Na základe porovnania s databázou sa súbor dodatočne preverí s globálnou databázou hrozieb. Antivírus používa aj lokálnu databázu, podobne ako iné programy tohto typu. Databáza je aktualizovaná automaticky každé 3 hodiny.

Verdikt

SurfShark Antivirus + VPN odporúčame zakúpiť v balíku Surfshark One, ktorý sa oplatí najviac. Je len o 50 centov mesačne drahší ako základný balík, ktorý neposkytuje antivírusovú ochranu a ďalšie funkcie na ochranu vášho súkromia v rámci identity na internete.

Cena: 2,69 eura mesačne pri platbe na 27 mesiacov (celkovo 72,63 eura)

Článok vznikol v spolupráci s firmou Surfshark.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.