Najväčšie novinky telefónu Galaxy Z Flip6 sa týkajú displeja, procesora, fotoaparátov, batérii a tiež celkovej konštrukcii. Konštatujeme, že medziročne dostal Z Flip6 viac vylepšení ako Z Fold6.

Poďme ale na všetko postupne.

Displej a dizajn

Vnútorný displej je v tomto prípade LTPO AMOLED 2x so 120 Hz obnovovacou frekvenciou a podporou HDR10+ (nie ale Dolby Vision). Dosahuje špičkový jas až 2800 nitov. To je dostatočne vysoký jas, aby sme mohli vnútorný displej mohli sledovať aj na priamom slnku. Jeho uhlopriečka je 6,7 palcov, rohy displeja sú zaoblené. Ochranná fólia na displeji je Gorrilla Glass Victus 2 a výrobca sľubuje, že táto fólia sa nebude po čase odlepovať. To bol celkom dosť výrazný problém v predchádzajúcich verziách.

Galaxy Z Flip6Zdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Flip6

Vonkajší displej je tiež vylepšený je to 60 Hz AMOLED s maximálnym jasom 1600 nitov, má uhlopriečku 3,4 palce a výrobca to plánuje tak, že väčšinu úloh vybavíte práve z vonkajšieho displeja, teda bez otvorenia displeja. Na prednom displeji si môžete dať widgety pre rôzne úlohy a naozaj celkom ľahko vybaviť veľa vecí. Aj tento displej je chránený ochranným sklom Gorrilla Glass Victus 2.

Galaxy Z Flip6Zdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Flip6

Konštrukcia skladačky umožňuje, že postavením telefónu do podoby písmena L vlastne vytvoríte niečo ako statív pre telefón. Displej v prípade Galaxy Z Flip6 je možné nastaviť do rôznych uhlov a stabilne pritom drží v nastavenej polohe. Pri sklopenej pozícii displeja nie je medzi časťami displeja žiadna medzera a to je dobre.

Galaxy Z Flip6Zdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Flip6

Zaujímavé je krytie tohto telefónu – IP48, čo je vlastne kompletná ochrana na ponorenie telefónu do vody, ale nie voči prachovým častiam s priemerom menším ako 1 mm. Je to zaujímavé, ale logické. Keď voda natečie do pántu, rovnako takto aj vytečie alebo sa vyparí, ale keď sa do vnútra dostanú malé prachové časti do kĺbu, už sa zvnútra von nedostanú. Hmotnosť telefónu je 187 gramov a dobre sa nosí napr. vo vrecku na košeli. Hrúbka v otvorenom stave je 6,9 mm.

Fotoaparáty

Galaxy Z Flip6 konečne dostal poriadne fotoaparáty. Nie je to síce na úrovni Galaxy S24 Ultra, ale je to oveľa lepšie ako v prípade Z Flip5. Hlavný fotoaparát má 50 MPx, svetelnosť je f/1.8, ohnisko 23 mm, priemer snímacích bodov 1,0 µm, je to dual pixel s PDAF zaostrovaním a optickou stabilizáciou. K tomu je ulraširokouhlý fotoaparát s rozlíšením 12 MPx, f/2.2, uhlom záberu 123˚, priemerom snímacích bodov 1,12 µm. Galaxy Z Flip6 si dobre poradí aj s fotkami v noci. Video realizuje 4K@30/60 fps.

K tomu je ešte selfie kamera na vnútornom displeji. Je to rozlíšenie 10 MPx, clona f/2.2, ohnisko 23 mm a priemer snímacích bodov 1,22 µm. Je to fotoaparát, ktorý využijete napr. pri video mítingoch (4K, @30fps) ale selfie budete asi fotiť zadnou kamerou, pričom si prepnete ukážku fotky na zadnom displeji.

Procesorová výbava a batéria

Áno, Galaxy Z Flip6 má Snapdragon 8 Gen. 3 od Qualcommu a to je dobre. K tomu je 12 GB RAM a v našom prípade aj 512 GB veľkosti pamäti pre používateľa. Existuje aj 256 GB kapacita, treba si to ale premyslieť, rozšírenie o microSD kartu nie je možné. Celkovo takto patrí Galaxy Z Flip6 k najvýkonnejším smartfónom a dobre podporuje aj neurónové siete.

Galaxy Z Flip6
Galaxy Z Flip6

Ďalšia dobrá správa – je tu 4000 mAh batéria. Áno, čínska konkurencia ponúka v skladačkách aj vyššiu kapacitu, ale so 4000 mAh batériou nám telefón vydrží pri bežnej práci na deň a 4 hodiny. Nabíjanie u Samsungu zostalo na hodnote 25 W pre káblové nabíjanie a 15 W pre bezdrôtové nabíjanie. Reverzné nabíjanie má honotu 4,5 W.

Softvér a umelá inteligencia

Veľká téma pre najnovšie telefóny Galaxy je umelá inteligencia. Veľa zo šikovných funkcií umelej inteligencie je závislé od podporovaného jazyka a slovenčina ani čeština zatiaľ medzi takýmito jazykmi nie je. To je škoda, veď ide napr. o živý preklad z jedného jazyka do druhého, prepis zaznamenaného zvukového záznamu do textu a to vrátane vytvorenia sumáru, prípadne preformulovanie vášho textu podľa toho, aký štýl by ste si želali. V prípade Z Flip6 tak môžete ako človek hovoriaci po slovensky využiť skôr funkcie na vylepšenie fotografií alebo ich úpravu podľa vašich predstáv. Už len doplňme, že Samsung na podpore slovenčiny pracuje, ale žiadny termín ukončenia vývoja nebol oznámený.

Telefón je vybavený operačným systémom Android 14 a výrobca sľubuje 7 rokov jeho podpory. Nadstavba je One UI 6.1.1. Pripomeňme, že Galaxy Z Flip6 nepodporuje systém DeX.

Cena a možnosti jej zníženia

Katalógová cena tohto telefónu je vysoká. Pri 512 GB pamäti je to 1319 eur, čo je dosť veľa. Pre 256 GB verziu je to 1199 eur. Podstatná je ale možnosť využiť vrátenie starého telefónu a získanie späť jeho výkupnej ceny ako aj bonusu. Takto môžete výrazne znížiť nákupnú cenu telefónu Galaxy Z Flip6. Upozorňujeme aj na poistenie nového zariadenia, čo vám napr. prináša možnosť opravy poškodeného displeja s tým, že platíte len spoluúčasť. Podrobnosti nájdete na stránke www.novysamsung.sk.

Páči sa nám

  • Vylepšené fotoaparáty
  • Zvýšenie kapacity batérie
  • Snapdragon 8 Gen 3, 12 GB RAM a 512 GB

Nepáči sa nám

  • Vysoká cena
  • Nabíjací výkon len 25 W

Cena: 1319 eur pre 512 GB verziu

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.