Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nová technológia WiFi 7 zaisťuje špičkové pripojenie pre firemných i domácich užívateľov. Zyxel Networks už uviedol prvé prístupové body s touto technológiou, ktoré prinášajú revolučné zlepšenie výkonu a stability bezdrôtových sietí.

Pokiaľ ste sa v poslednej dobe zúčastnili niektorého z našich webinárov alebo iných aktivít, prípadne hovorili s našimi zamestnancami alebo obchodnými partnermi, potom už ste zrejme o WiFi 7 počuli. WiFi 7 je takmer až päťkrát rýchlejšia než WiFi 6, poskytuje o 20 % efektívnejší počet bitov na symbol vďaka novej modulácii, má tri frekvenčné pásma a technologicky veľmi účinne eliminuje latenciu.

Na akých technológiách stojí WiFi 7?

Za svoje prednosti štandard WiFi 7 vďačí najmä štyrom nasledujúcim technológiám: novému využitiu frekvenčného pásma 6 GHz, 4096 kvadratúrnej amplitúdovej modulácii (QAM), technológii multi-link operation (MLO) a riešeniu až 16 x 16 MU-MIMO.

Využitím frekvenčného pásma 6 GHz je v prípade štandardu WiFi 7 maximálna šírka kanálu zdvojnásobená na 320 MHz, vďaka čomu WiFi 7 dokáže výrazne vyššiu rýchlosť prenosu dát poskytovať omnoho väčšiemu počtu zariadení. Dodatočné spektrá v pásme 6 GHz naviac štandardu WiFi 7 dávajú omnoho väčší manévrovací priestor k zaisteniu optimálneho pripojenia.

Modulácia 4096 QAM s ultravysokou kapacitou umožňuje posielať až o 20% väčší počet bitov na symbol , čím sa zvyšuje prenosová kapacita a zrýchľuje prenos videí vo vysokom rozlíšení, multimediálnych súborov a ďalšieho obsahu náročného na šírku pásma. Uvedená modulácia je štyrikrát väčšia než dostupné modulácie u štandardov WiFi 6 a 6E 1024 QAM a dokonca 16x toľko, čo ponúka štandard WiFi 5 pri modulácii 256 QAM.

Nainovatívnejšou technológiou použitou vo WiFi 7 je multi-link operation (MLO). Táto technológia výrazne zlepšuje priepustnosť a stabilitu, čím zjednodušuje prechod medzi prístupovými bodmi. Princíp fungovania technológie MLO spočíva vo využití rôznych frekvenčných pásiem a kanálov a ich jedinečných schopností, ako sú vyššia prenosová rýchlosť, prenosová kapacita alebo väčší dosah.

Technológia 16 x 16 MU-MIMO použitá v štandarde WiFi 7 poskytuje viac dostupných priestorových streamov, čím umožňuje vysokorýchlostné pripojenie väčšieho počtu zariadení. Prístupové body štandardu WiFi 7 môžu mať až 16 antén, čo je dvojnásobok v porovnaní s prístupovými bodmi štandardu WiFi 6/6E. Spoločné využitie týchto fantastických noviniek prináša výrazne lepšiu WiFi, ktorá je schopná dosiahnuť až päťnásobného výkonu a v celej oblasti pokrytia zaistiť stabilné a rýchle pripojenie pre oveľa väčší počet užívateľov.

Na príchod niečoho takého sa môžu tešiť nielen všetci nadšenci do technológií, ale tiež firemní aj domáci užívatelia. Pokiaľ potrebujete rýchlu WiFi, ktorá vždy spoľahlivo funguje všetkým užívateľom, je riešením práve technológia WiFi 7. Dvojnásobne to potom platí v prostredí s veľkým počtom pripojených zariadení na obmedzenom priestore, ako sú napr. konferenčné centrá, hotely, štadióny, školy, letiská a vlakové stanice. Prechod na štandard WiFi 7 na takých miestach zaistí podstatne vyššiu kvalitu bezdrôtovej siete.

Spoločnosť Zyxel Networks svoj prvý prístupový bod WiFi 7 na trh uviedla v  októbri 2023. Jedná sa o vysoko výkonný model WBE660S, ktorý sa stretol s veľmi pozitívnou odozvou. Ďalším prístupovým bodom štandardu WiFi 7 je NWA130BE, čo je prístupový bod strednej triedy. Portfólio produktov kompatibilných so štandardom WiFi 7 teraz rozširujeme o prístupový bod WBE530 s podporou managementu pomocou hardvérového kontroléru. V priebehu konca kalendárneho roku na trh uvedieme ešte ďalšie modely s podporou tohoto štandardu.

Značky: