Pokusy o využitie vodíka v rôznych oblastiach môžu byť aj veľmi chutné.

Toyota je síce veľmi vyťažená produkciou automobilov (v roku 2023 vyprodukovala aj s dcérskymi spoločnosťami 11,52 milióna áut), no aj napriek tomu si občas uletí zaujímavým experimentom, tentokrát s kamennou pecou na pizzu, ktorá spaľuje vodík, čo prináša značné výhody.

Toyota vodíková pec na pizzu
Toyota vodíková pec na pizzu

Toyota tvrdí, že je to vôbec prvá kamenná pec na pizzu poháňaná vodíkom. Automobilka sa v tomto projekte spojila s japonským výrobcom plynových spotrebičov Rinnai a postavili plne funkčnú pec, ktorá bola prvýkrát použitá na – Japan Mobility Show. V kamennej peci sa piekla nielen chutná pizza, ale aj nadýchané croissanty. Na výstave to malo veľký úspech, a to až do takej miery, že teraz je pec pravidelne využívaná vo fabrike na výrobu pizze a croissantov pre zamestnancov.

„Vodík má extra vysokú teplotu spaľovania a pri spaľovaní sa spája s kyslíkov, pričom vytvára paru, vďaka čomu sú jedlá zvonka krásne chrumkavé a vnútri stále šťavnaté. Vezmite si napríklad huby alebo zeleninu, tieto potraviny majú tendenciu počas bežného grilovania vysychať, no gril poháňaný vodíkom ich zanechá plné šťavy a lahodných chutí. Toyota.“

Toyota povzbudená úspechom, ktorý dosiahla s kamennou pecou na pizzu poháňanou vodíkom pristúpila aj k produkcii ďalších vodíkových varičov, ako napr. kompaktný otvorený alebo kamado gril.

Zaujímavé produkty, čo poviete? Bude Toyota produkovať okrem automobilov aj luxusné vodíkové grily?

Zdroj: motor1.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté