Legendárna značka Mercedes-Maybach vstupuje do novej éry uvedením prvého sériového modelu s plne elektrickým pohonom. Na svete je SUV Mercedes-Maybach EQS 680.

Jedinečný vzhľad je dosiahnutý vďaka prednému nárazníku s hviezdou Mercedes na kapote a výraznému čiernemu panelu, ktorý uvádza charakteristickú masku chladiča Maybach do éry elektromobility. Typické pre značku je aj voliteľné dvojfarebné lakovanie. Prvotriedne materiály, vynikajúce remeselné spracovanie a prepracované detaily sú zárukou toho, že priestranný interiér vám poskytne holistický komfort.

Mercedes Maybach EQS 680
Mercedes Maybach EQS 680

Automatické otváranie a zatváranie dverí

Ďalším exkluzívnym prvkom sú štandardne dodávané automatické komfortné dvere vpredu a vzadu. Keď sa vodič priblíži k vozidlu zboku na vzdialenosť menšiu ako 6 m, vysunú sa kľučky dverí. Keď sa vzdialenosť zmenší na menej ako približne 1,5 m, dvere vodiča sa automaticky otvoria. Túto uvítaciu funkciu možno zapnúť alebo vypnúť na centrálnom displeji MBUX. Všetky ostatné dvere sa dajú otvárať a zatvárať na diaľku, kľúčom alebo cez displej MBUX vpredu alebo vzadu. Dvere vodiča sa navyše automaticky zatvoria po stlačení brzdového pedála. Pri otváraní dverí systém zohľadňuje všetky zistené prekážky – senzory priblíženia potom prehľadávajú okolie vozidla.

Dizajn interiéru

Vrcholom pre cestujúcich vpredu je štandardná obrazovka MBUX Hyperscreen s úvodnými animáciami špecifickými pre značku Mercedes-Maybach na všetkých troch displejoch. Centrálna obrazovka sa začína takzvanou nultou vrstvou. Tomuto základnému nastaveniu dominuje navigačná mapa. Vodič odtiaľto môže priamo vykonávať 80 % najbežnejších interakcií. Systém reaguje na situáciu a je personalizovaný pomocou inteligentných návrhov.

Mercedes Maybach EQS 680
Mercedes Maybach EQS 680

Vďaka dvom 11,6-palcovým displejom v operadlách predných sedadiel môžu cestujúci na zadných sedadlách využívať rovnakú širokú škálu funkcií infotainmentu a komfortu ako cestujúci vpredu. Štandardne dodávaný systém MBUX High-End Rear Seat Entertainment umožňuje jednoduché a rýchle zdieľanie obsahu na rôznych displejoch. Súčasťou štandardnej výbavy je aj tablet MBUX pre zadné sedadlá, ktorý možno používať aj mimo vozidla, a MBUX Interior Assistant.

Prírodné materiály a vynikajúce remeselné spracovanie vytvárajú štýlový kontrast k modernému dizajnu.
SUV Mercedes-Maybach EQS je štandardne vybavené kožou Maybach Exclusive Nappa. Ako dekoračné prvky sú k dispozícii prírodné drevo s otvorenými pórmi, ako aj klavírny lak s plynulými líniami. Typické špičkové vyhotovenie značky zvýrazňuje množstvo emblémov Maybach, napríklad na pedáloch z ušľachtilej ocele, vankúšoch opierky hlavy, operadlách predných sedadiel a ako osvetlený výstupok v priestore pre nohy vzadu. Okrem zadných sedadiel prvej triedy sa logo nachádza aj na drevenom obložení medzi sedadlami. Osvetlený nápis MAYBACH víta všetkých cestujúcich na prahoch dverí z nehrdzavejúcej ocele.

Udržateľný spôsob

SUV Mercedes-Maybach EQS je vybavený kožou vyčinenou rastlinným spôsobom, pri ktorom sa ako činidlo používajú škrupiny kávových zŕn. Voda používaná na činenie cirkuluje v uzavretom okruhu a po recyklácii sa vracia do prírodných vodných plôch. Aj použité prostriedky na odtučňovanie kože sú výlučne rastlinného pôvodu. Udržateľne spracovaná koža sa nekonzervuje soľou, čím sa ušetrí približne 45 kg soli na jedno auto.

Zadná časť: Exkluzívny salónik

Pre tých, ktorí sa vezú vzadu, ponúka SUV Mercedes-Maybach EQS kombináciu nádherných materiálov, dokonalého spracovania a exkluzívnych detailov. Vytvára sa tak samostatná atmosféra, ktorá poteší všetky zmysly. Rovnako ako predné sedadlá sú aj štandardné zadné sedadlá Executive vybavené ventiláciou, masážnou funkciou a vyhrievaním krku a ramien. K dispozícii je aj masáž lýtok a balík zadných sedadiel Executive. Akonáhle si cestujúci na pravej strane zvolí polohu sklápania, sedadlo pred ním sa automaticky posunie dopredu.

Mercedes Maybach EQS 680
Mercedes Maybach EQS 680

Kvalita vzduchu: škodliviny zostávajú vonku

Kvalitu vzduchu v interiéri zabezpečuje štandardný systém ENERGIZING AIR CONTROL Plus s HEPA filtrom. Snímač kvality vzduchu automaticky rozhodne, či sa má aktivovať režim recirkulácie. Filter HEPA účinne filtruje jemný prach, malé častice a peľ. Aktívne uhlie obsiahnuté v HEPA filtri aj v kabínovom filtri tiež eliminuje oxid siričitý, oxidy dusíka a zápach. Vozidlo tiež v pravidelných intervaloch nasáva čerstvý vzduch. Pomocná klimatizácia umožňuje čistenie vzduchu v interiéri pred nástupom do vozidla a hodnoty pevných častíc vonku a vo vnútri sa zobrazujú na obrazovke MBUX. Ak je kvalita okolitého vzduchu zlá, systém môže odporučiť zatvorenie okien alebo strechy.

Mercedes Maybach EQS 680
Mercedes Maybach EQS 680

Súčasťou štandardného balenia AIR BALANCE je aktívna vonná kompozícia. V interiéri SUV Mercedes-Maybach EQS sa nachádza vôňa č. 12 MOOD ebony, nezvyčajná, dráždivá vôňa. Upokojujúce, povzbudzujúce santalové drevo prináša nádych Orientu v kombinácii s podmanivou fréziou a pikantným klinčekom, čo pripomína exotický trh s korením.

Komfortné, adaptívne odpruženie so špeciálnym režimom jazdy MAYBACH

Štandardné vzduchové odpruženie AIRMATIC s plynulou reguláciou tlmenia zabezpečuje najvyššiu úroveň jazdného komfortu. Svetlá výška vozidla sa dá zvýšiť až o 35 mm. Súčasťou štandardnej špecifikácie je aj riadenie zadnej nápravy s uhlom natočenia až 4,5°. Alternatívne je k dispozícii verzia s uhlom natočenia volantu až do 10°. Vďaka tomu sa priemer otáčania zmenšil z 11,9 na 11,0 m, čo je na úrovni viacerých kompaktných vozidiel.

Okrem režimov ECO, SPORT, OFFROAD a INDIVIDUAL obsahuje systém voľby jazdného programu DYNAMIC SELECT aj špeciálny režim MAYBACH, ktorý bol vyladený tak, aby poskytoval maximálny komfort jazdy pre cestujúcich na zadných sedadlách s dôrazom na minimálny pohyb tela.

Základné technické informácie

SUV Mercedes-Maybach EQS 680 dosahuje výkon 658 koní a krútiaci moment 950 Nm. Vozidlo má štandardne pohon všetkých kolies 4MATIC (s dvoma motormi, jedným vpredu a jedným vzadu). Z 0 na 100 km/h zrýchli za 4,4 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 210 km/h. Kapacita batérie je 118 kWh. Maximálny výkon nabíjania jednosmerným prúdom: 200 kW, ktorý po 15 minútach nabíjania na príslušných staniciach zvyšuje dojazd o 230 km. Kombinovaný dojazd podľa WLTP je 607 km.

MANUFAKTUR – symbol individuálneho charakteru

V tomto prípade máte naozaj na výber. Od širokého výberu odtieňov laku až po rôzne možnosti modernej výbavy – vozidlo sa dá ľahko prispôsobiť individuálnemu vkusu alebo preferenciám. Program MANUFAKTUR ponúka ešte vyššiu úroveň individualizácie ich vysnívaného vozidla.

Mercedes Maybach EQS 680
Mercedes Maybach EQS 680

Cieľom na najbližšie roky je vytvoriť komplexný nástroj, ktorý umožní zákazníkom značky Mercedes-Benz vyjadriť sa a bude k dispozícii vo všetkých luxusných modeloch najvyššej triedy. Paleta bude obohatená o odtiene kože, ktoré sa v značke Mercedes-Benz doteraz nevyskytovali, ako aj o neštandardné vizuálne prvky a reliéfy na čalúnení. Kupujúci získajú prístup aj k novým štýlom úpravy interiéru – napríklad k dekoračným prvkom lakovaným v špeciálnych, pútavých odtieňoch alebo na mieru.

Individualita ručne vyrábaná odborníkmi

MANUFAKTUR obsahuje množstvo neštandardných prvkov, ktoré sa v objednávkových knihách zvyčajne nenachádzajú: napríklad farby laku Magno alebo čalúnenie na mieru v kombinácii s drevenými alebo klavírnymi lakovanými prvkami obloženia kokpitu. V súčasnosti je tento program k dispozícii pre exkluzívne modely, ako sú štvordverové AMG GT, AMG GT Coupé a roadster SL, ako aj sedan Mercedes-Benz EQS, Trieda S (vrátane jej obdoby Maybach a AMG signature), GLE Coupé, GLS a samozrejme Trieda G.

Najvyššia úroveň individualizácie – MANUFAKTUR Kundenwunsch

S programom MANUFAKTUR Kundenwunsch majú zákazníci Mercedes k dispozícii platformu, na ktorej môžu vyjadriť svoje individuálne želania nad rámec existujúceho programu MANUFAKTUR. Ich želanie môže siahať napr. od dodatočného koženého čalúnenia, cez rôzne ozdobné švy, iné farby čalúnenia až po farebné nástupné prahy atď. Priania zákazníkov sa spracúvajú individuálne, overuje sa ich realizovateľnosť a vypočítava sa individuálna zložka ceny.

Mercedes-Benz sa v zásade vždy snaží splniť želania zákazníkov – vždy v závislosti od zákonnej realizovateľnosti. Napríklad nie je možné upravovať komponenty dôležité z hľadiska bezpečnosti, ktoré ešte nie sú certifikované (napr. bezpečnostné pásy, airbagy atď.), alebo používať kožu z ohrozených druhov zvierat.

Zdroj: Mercedes

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté