Microsoft presúva jeho funkcie do nastavení.

Operačný systém Windows je na trhu už takmer 40 rokov a neustále sa vyvíja. Výsledkom tohto procesu je, že Microsoft pridáva nové funkcie a postupne odstraňuje sekcie, ktoré už z používateľského hľadiska nie sú až také dôležité.

Jednou z týchto sekcií, ktorá patrila medzi často používané najmä v minulosti, je Ovládací panel. Ten je súčasťou systému Windows od jeho prvej verzie z roku 1985. Používatelia ho využívali najmä na účely odinštalovania programov a zmeny niektorých nastavení.

S príchodom systému Windows 10 a najmä Windows 11 sa mnohé funkcie tejto sekcie postupne presúvajú do aplikácie Nastavenia, čo znamená, že pôvodný ovládací panel stráca na dôležitosti. Mnohí používatelia ho stále používajú, najmä zo zvyku, avšak Microsoft má s touto sekciou jasný plán – čoskoro ju zruší.

Microsoft o tom informuje na svojom webe, kde píše, že ovládací panel je v procese zamietnutia v prospech aplikácie Nastavenia, ktorá ponúka modernejšie a zjednodušené prostredie. Ovládací panel síce ešte stále existuje z dôvodu kompatibility a na poskytnutie prístupu k niektorým nastaveniam, ktoré ešte neboli zmigrované, avšak Microsoft odporúča používať aplikáciu Nastavenia vždy, keď je to možné.

Dá sa očakávať, že keď sa presunú všetky funkcie ovládacieho panelu, Microsoft túto sekciu zruší.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit