Nová generácia obľúbených smartfónov od Applu je skoro tu.

iPhony patria medzi najobľúbenejšie smartfóny na svete a príchod každej novej generácie vzbudzuje veľké očakávania nielen medzi fanúšikmi značky Apple. S blížiacim sa predstavením novej generácie, ktoré sa uskutoční 9. septembra, sme zosumarizovali všetky informácie a špekulácie, ktoré už aktuálne vieme o pripravovaných modeloch iPhone 16 a iPhone 16 Plus.

Základné modely iPhonov by mali aj tento rok ponúknuť dobre známy dizajn s plochým displejom a rovnými bočnými hranami. Mali by si zachovať totožné veľkosti – so 6,1-palcovou uhlopriečkou v prípade iPhonu 16 a so 6,7-palcovou uhlopriečkou v prípade iPhonu 16 Plus. V porovnaní s iPhonom 15 (Plus) sa budú novinky vizuálne odlišovať najmä zadnou stranou kvôli (staro)novému umiestneniu zadných fotoaparátov.

iPhone 16 a iPhone 16 Plus by mali dostať do výbavy aj akčné tlačidlo, s ktorým prišli modely iPhone 15 Pro (Max), a úplne nové tlačidlo spúšte na fotenie. A samozrejme, jedným z hlavných lákadiel novej generácie budú funkcie umelej inteligencie s názvom Apple Intelligence (AI).

iPhone 16 dostane nový dizajn fotoaparátovZdroj: MajinBuOfficial x upintheozone
iPhone 16 dostane nový dizajn fotoaparátov

AI funkcie

Dá sa očakávať, že Apple bude počas oficiálneho predstavenia smartfónov iPhone 16 a iPhone 16 Plus hovoriť najmä o nových AI funkciách, ktoré boli predstavené v júni tohto roka. Apple Intelligence funkcie budú prichádzať do iPhonov 16 postupne a budú jedným z hlavných dôvodov, prečo si kúpiť práve novú generáciu smartfónov od Applu. Zatiaľ však nie je známe, kedy presne budú k dispozícii aj v Európe.

V rámci AI funkcií sa môžete tešiť na vynovený dizajn asistentky Siri a jej schopnosť lepšie porozumieť tomu, čo hovoríte, ak by ste sa zakoktali alebo sa pomýlili v polke vety. Príkazy budete môcť zadávať aj prostredníctvom klávesnice. V ďalšej várke AI funkcií, ktorá by mala byť k dispozícii do konca roka 2024, pribudne automatická kategorizácia emailov vo vynovenej aplikácii Mail a integrácia služby ChatGPT do Siri.

Na tie najzaujímavejšie AI funkcie si však budeme musieť počkať až do roku 2025. Asistentka Siri sa vtedy naučí pristupovať k informáciám z fotiek, správ či kalendára, aby vedela generovať odpovede na základe osobného kontextu. A budúci rok príde aj sémantické indexovanie. Umelá inteligencia bude vedieť analyzovať dáta z vašich emailov, obrázkov, webových stránok, ktoré navštívite a aplikácií, ktoré používate. Siri bude rovnako vedieť analyzovať dáta, ktoré sú práve zobrazené na obrazovke a pracovať s nimi.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Displej a veľkosť

iPhone 16 a iPhone 16 Plus by mali ponúknuť identické displeje ako iPhone 15 (Plus). Očakáva sa 6,1-palcová uhlopriečka a rozlíšenie 1179 × 2556 pixelov v prípade základného modelu a 6,7-palcová uhlopriečka s rozlíšením 1290 × 2796 pixelov v prípade verzie Plus.

Obe obrazovky by mali ponúknuť 60 Hz obnovovaciu frekvenciu, takže ak čakáte na zlepšenie tohto parametru, pravdepodobne budete musieť siahnuť po verzii Pro.

iPhone 16iPhone 15iPhone 16 PlusiPhone 15 Plus
Veľkosť displeja6,1 palca6,1 palca6,7 palca6,7 palca
Rozlíšenie1179 × 2556 px1179 × 2556 px1290 × 2796 px1290 × 2796 px
Obnovovacia frekvencia60 Hz60 Hz60 Hz60 Hz

Dizajn

iPhone 16 bude mať konštrukciu z hliníka. Od iPhonu 15 sa bude odlišovať najmä dizajnom zadných fotoaparátov. Tie nebudú umiestnené do kríža, ale pod seba. Dôvodom pre túto zmenu je podpora pre záznam 3D videa, ktoré si následne môžete pozrieť cez okuliare Apple Vision Pro.

Ďalšími zmenami budú dve nové tlačidlá – akčné tlačidlo, ktoré poznáme už z iPhonov 15 Pro (Max) a úplne nové tlačidlo spúšte na fotenie.

Farby

iPhone 16 a iPhone 16 Plus by mali prísť na trh v piatich farbách a podľa niektorých špekulácií budú farebne výraznejšie ako v minulosti. Čiernu a bielu farbu doplní ružová, modrá a tyrkysová verzia.

iPhone 16 v rôznych farbáchZdroj: Aaron Zollo
iPhone 16 v rôznych farbách

MagSafe

V súvislosti s iPhonmi 16 sa spomína aj nová generácia technológie MagSafe. Tá zabezpečuje spoľahlivé bezdrôtové nabíjanie a umožňuje magnetické pripojenie všemožného príslušenstva. V redakcii sme si ju obľúbili a používame ju s viacerými doplnkami na natáčanie videa.

Nový MagSafe v iPhone 16 by mal využívať tenšie magnety a mal by umožniť rýchlejšie nabíjanie s výkonom až 20 W. Dá sa však očakávať, že technológia bude kompatibilná aj s jej pôvodnou verziou.

Tenší MagSafe v sérii iPhone 16Zdroj: ShopSystem
Tenší MagSafe v sérii iPhone 16

Akčné tlačidlo

Akčné tlačidlo debutovalo v iPhone 15 Pro (Max) a ponúka viacero funkcií, ktoré mu môžete priradiť. Môžete si pomocou neho aktivovať tichý režim, spustiť fotoaparát, svetlo blesku, hlasovú nahrávku alebo niektorú zo skratiek.

Toto tlačidlo by malo byť v prípade série iPhone 16 dostupné aj v základných modeloch iPhone 16 a iPhone 16 Plus.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max priniesol akčné tlačidlo. Dostať by ho mal aj základný iPhone 16 (Plus)

Tlačidlo spúšte na fotenie

Okrem akčného tlačidla by malo pribudnúť aj úplne nové tlačidlo na fotenie. Bude fungovať ako spúšť fotoaparátu, pomocou ktorého môžete odfotiť fotku alebo zapnúť a vypnúť nahrávanie videa. Očakáva sa, že tlačidlo by mohlo umožniť aj používanie približovania a odďaľovania pohybom prsta smerom doľava a doprava či zaostrovanie jeho miernym stlačením.

Nové tlačidlo spúšte by sa malo nachádzať na pravej hrane v jej spodnej časti.

iPhone 16 dostane nový dizajn fotoaparátovZdroj: Apple Hub
iPhone 16 dostane nový dizajn fotoaparátov

Nový čip A18

Apple sa v prípade iPhonov 14 a 15 rozhodol pre nezvyčajný krok a telefóny vybavil rok starými procesormi z modelov Pro. V prípade iPhonov 16 by mal použiť procesory Apple A18 – konkrétne detaily o ich výbave však zatiaľ nie známe.

Väčšia pamäť RAM

Dôležitejším komponentom, ako je procesor, bude v prípade iPhonu 16 a iPhonu 16 Plus veľkosť operačnej pamäte. Je to kvôli tomu, že funkcie umelej inteligencie, Apple Intelligence, vraj vyžadujú k svojmu fungovaniu minimálne 8 GB RAM. A práve túto veľkosť by mala nová generácia základných iPhonov ponúknuť.

iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus a iPhone 16 Pro MaxZdroj: macrumors.com
iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus a iPhone 16 Pro Max

Fotoaparáty

Dvojica zadných fotoaparátov ponúkne štandardnú kombináciu hlavného fotoaparátu a ultraširokouhlého fotoaparátu. V prípade hlavného fotoaparátu sa očakáva, že iPhone 16 a iPhone 16 Plus ponúknu totožné parametre ako série iPhone 15. Hlavný senzor bude mať rozlíšenie 48 Mpx, clonu f/1,6 a ponúkne funkciu 2× približenia.

Ultraširokouhlý fotoaparát by si mal zachovať rozlíšenie 12 Mpx. Zmeniť by sa však mala jeho clona z f/2,4 na f/2,2, takže senzor by mal byť schopný prijať viac svetla. Výraznejšie zlepšenie ultraširokouhlého fotoaparátu by mali priniesť modely iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max.

iPhone 16Zdroj: weibo
iPhone 16

Batéria

Apple bude v prípade iPhonov 16 určite opäť hovoriť o celodňovej výdrži batérie. Čo sa samotnej kapacity akumulátorov týka, tie by mali priniesť aj zlepšenie, ale aj zhoršenie – v závislosti od modelu iPhonu 16:

iPhone 16iPhone 15iPhone 16 PlusiPhone 15 Plus
Kapacita batérie3561 mAh3349 mAh4006 mAh4383 mAh

Cena

iPhone 16 aj iPhone 16 Plus by mali štartovať na totožných amerických cenách ako predchádzajúca generácia. Pokiaľ ostanú zachované aj európske ceny, tie by mali štartovať od 949 eur (iPhone 16), resp. od 1099 eur (iPhone 16 Plus).

Dátum predstavenia

Séria iPhone 16 bude oficiálne predstavená 9. septembra 2024. Spolu s novými iPhonmi majú byť predstavené aj smart hodinky Apple Watch a slúchadlá AirPods. Novinky by sa mali dostať do predaja 20. septembra.

Nové iPhony budú predstavené 9. septembraZdroj: Apple
Nové iPhony budú predstavené 9. septembra

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit