Toto je televízor, ktorý odpovedá súčasným požiadavkám: veľká obrazovka a podpora streamovacích platforiem. Ak živé vysielanie, tak potom predovšetkým šport.

Základné určenie

TCL 65T8B je prispôsobený na bezproblémové streamovanie, využíva QLED displej pre široký farebný gamut a podporuje Dolby Vision a Atmos. Veľkosť obrazovky je 65 palcov.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65T8B a operačný systém Google TV

Či už v obývačke alebo v bare, tento televízor poslúži ako vynikajúca športová obrazovka, ktorá ponúka rýchly pohyb s obnovovacou frekvenciou ž 120 Hz. Rozlíšenie je 4K a v hernom režime dosiahnete až 144 Hz. Televízor je založený na operačnom systéme Google TV, ktorý zaručí širokú podporu rôznych aplikácií.

Rozlíšenie 4K a jeho význam

V Európe sú už dve tretiny zakúpených televízorov UHD, napriek tomu väčšina dostupného obsahu zostáva v rozlíšení 1080. Procesor TCL AiPQ 3.0 podporuje veľmi rýchly prepočet na vyššie rozlíšenie.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65T8B a detaily obrazu

Pred dvoma rokmi spoločnosť TCL predstavila prvú generáciu upscalingu s hlbokým učením AI SR, ktorá využíva NPU (neurónovú procesorovú jednotku) na začlenenie detailov reálneho sveta. To vedie k prirodzenejšiemu vzhľadu obrazu. Ďalšia iterácia NPU tento proces ďalej zdokonaľuje tým, že do hrán a vnútorných oblastí vkladá detaily na základe rozsiahlejšieho rozsahu tréningových modelov. Tieto pokroky výrazne vylepšujú obsah pôvodne s nízkym rozlíšením.

Ďalšie výrazné zlepšenie spočíva vo vylepšenej 10-bitovej gradácii, ktorá je viditeľná napríklad v konzolových alebo počítačových hrách. Vidno to napr. na oblohe, alebo vo filmoch UHD BD s vysokým dátovým tokom, pričom v obraze sa zachováva množstvo odtieňov.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
Tenký rámček na TCL 65T8B

Na druhej strane, streamovaný obsah často zahŕňa silne komprimovaný materiál a v obraze je to vidieť. Funkcia de-contour tento problém účinne rieši.

Kontrast a ostrosť obrazu

Kontrast je kľúčovým aspektom nášho vnímania kvality obrazu. Model 65T8B sa môže pochváliť priemerným jasom 367 nitov. Tento údaj určuje, či je televízor vhodný aj do dobre osvetlených priestorov. Na okraj treba dodať, že v dynamickom režime dosahuje tento televízor špičkový jas až 425,5 nitu.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
QLED televízor TCL 65T8B

Televízne obrazovky sa neustále rozširujú a pokrývajú širší uhol pohľadu. Televízor TCL 65T8B vyniká v reprodukcii ostrého pohybu. Jeho nastavenia pohybu poskytujú kontrolu nad rozostrením a rozmazaním. Interpolácia pohybu ide ešte ďalej tým, že poskytuje veľmi plynulý, prirodzene vyzerajúci pohyb pri 120 snímkach za sekundu v UHD a pôsobivých 240 snímkach za sekundu, keď je zapnutá dynamická akcelerácia.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65T8B

Podpora formátov HDR

Keďže väčšina používateľov pristupuje k obsahu HDR zo streamovacích služieb, TCL 65T8B zaručuje kompatibilitu s Dolby Vision, HDR10+ a HDR10. Funkcia Dolby Vision IQ prispôsobuje jas obrazovky okolitým svetelným podmienkam a poskytuje presné detaily v režimoch DV IQ, DV Bright a vylepšené tmavé detaily v režimoch DV Bright a DV Game. Televízor je tiež schválený ako IMAX Enhanced a poskytuje režim, ktorý vypína vylepšenia spracovania obrazu, aby sa zosúladil so zámerom tvorcu. Vzhľadom na obmedzenia HDR10 s nedostatkom dynamických metadát poskytuje TCL rôzne nastavenia tónového mapovania, ktoré vyhovujú rôznym podmienkam sledovania.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65T8B

Manuálna kalibrácia

Kalibráciu televízora, ktorú radi vykonajú nadšenci kvalitného obrazu uľahčujú odborné nastavenia, podpora manuálnej kalibrácie alebo DDC s podporou kalibračných nástrojov. Príkladom je Calman alebo Color Space. Na Slovensku existuje predajca televízorov, ktorý vykoná kalibráciu zakúpeného televízora za vás.

Kvalita zvuku

Vzhľadom na to, že streamovacie služby zavádzajú moderné zvukové formáty, TCL 65T8B kladie dôraz na nastavenie zvuku. Televízor je nakonfigurovaný so zameraním na kvalitný zvuk a je vybavený systémom Onkyo 2.1 so subwooferom v zadnej časti televízora na efektívnu reprodukciu nízkych frekvencií. Televízor podporuje Dolby Atmos a teraz pridáva kompatibilitu s DTS-X, čím rozširuje repertoár zvukových zážitkov.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
Subwoofer ONKYO je umiestnený v zadnej časti televízora

Pohlcujúci zvuk si vyžaduje postprocesing a TCL 65T8B sa mu prispôsobuje dekodérmi Dolby a DTS, ktoré vám umožňujú vybrať si medzi technológiami postprocesingu Dolby Atmos a DTS-X.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65T8B

Keďže mnohí používatelia sa správne rozhodnú doplniť svoj zvukový systém soundbarom, TCL ponúka aj možnosť Tuti Choral, ktorá umožňuje kompatibilným soundbarom TCL pracovať v synchronizácii s reproduktormi televízora a poskytovať zvuk s využitím všetkých dostupných reproduktorov.

SMART TV

Televízor TCL 65T8B využíva domovskú obrazovku Google TV založenú na operačnom systéme Android 12. Vďaka ponuke používateľských profilov, režimu Fotky Google a prístupu k množstvu aplikácií na streamovanie sa televízor Google TV stará o výborný zážitok zo streamovania. Funkcie Chromecast pre zariadenia so systémom Android, Air Play 2 pre zariadenia Apple, Miracast pre zariadenia s operačným systémom Windows PC a Multiview pre zariadenia TCL zlepšujú konektivitu a umožňujú rýchle streamovanie obsahu na obrazovku televízora.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
Diaľkový ovládač pre TCL 65T8B

Ovládanie používateľom sa už neobmedzuje len na diaľkové ovládanie; televízor TCL možno teraz spravovať prostredníctvom aplikácie TCL Home pre zariadenia so systémom Android alebo Apple, aplikácie Google TV a virtuálneho diaľkového ovládania pre iOS.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
Ovládanie televízora TCL 65T8B pomocou diaľkového ovládača alebo mobilnej aplikácie

Funkcia prehrávača médií USB, ktorá je teraz integrovaná s televízorom Google TV, podporuje štandardné súbory videa a fotografií vrátane formátov HEIF a JPEG WCG. Vylepšenia použiteľnosti v používateľskom rozhraní televízora vrátane vylepšeného panela rýchlych nastavení, panela zdrojov, zoznamu televíznych kanálov a informačného panela televízora ďalej prispievajú k používateľskému zážitku. TCL tiež podporuje najnovší štandard HbbTV 2.0.3.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
Prepojenie smartfónu a televízora TCL 65T8B

Ponuka nastavení televízora poskytuje prístup k inteligentným funkciám obrazu vrátane adaptívneho jasu (so snímaním svetla), adaptívneho obsahu (klasifikácia obsahu) a inteligentných zvukových funkcií, ako je adaptívna hlasitosť (s detekciou okolitého zvuku) a adaptívny obsah (prispôsobenie hlasu, hudby EQ). Všetky tieto funkcie sú k dispozícii koncovým používateľom, aby si mohli prispôsobiť zážitok zo sledovania a počúvania.

Inštalácia pomocou smartfónu

Proces inštalácie televízora je zjednodušený prostredníctvom služby Google Home a ponúka nastavenie pomocou mobilného telefónu načítaním QR kódu z obrazovky TV. Zahŕňa inštaláciu kanálov pre terestriálne, káblové a satelitné vysielanie.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na TCL 65T8B

Herný režim

Hranie hier na TCL 65T8B je silnou stránkou. Je vybavený natívnou obnovovacou frekvenciou 120 Hz, ktorú je možné pri hraní hier zvýšiť na 144 Hz. Okrem toho podporuje variabilnú obnovovaciu frekvenciu (VRR) a automatický režim nízkej latencie (ALLM), ktoré sú kľúčové na zníženie vstupného oneskorenia a trhania obrazovky počas rýchlych herných relácií. Tento televízor je vhodný pre herné konzoly novej generácie, pretože ponúka konkurenčnú výhodu vďaka nízkemu vstupnému oneskoreniu a rýchlej odozve.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
Pripojenie herného ovládača k televízoru TCL 65T8B

Televízor poskytuje VRR ako certifikovaný AMD Free Sync Premium Pro pre grafické procesory AMD a Xbox a HDMI VRR pre grafické procesory Nvidia a Sony PlayStation PS5. Nastavenie Game Master 3.0 umožňuje vynútiť herný režim alebo použiť automatický režim, ktorý sa automaticky prepne do herného režimu, keď sa zistí signál ALLM. HDMI podporuje UHD 144 VRR alebo 1080p 240 VRR, čo je v súlade so zlepšením vstupného oneskorenia pre rôzne snímkové frekvencie (11 ms pre UHD 60 Hz, 5,3 ms pre UHD 120 Hz, 2,8 ms pre 1080p 240 Hz).

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
Herný režim na televízore TCL 65T8B

Dizajn

Televízor TCL 65T8B má moderný minimalistický a nadčasový dizajn s mimoriadne tenkou kovovou skrinkou s takmer neviditeľným rámom okolo obrazovky a matným stredovým stojanom. Diaľkové ovládanie s podporou snímania hlasu poskytuje prístup ku všetkým funkciám.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65T8B

Vďaka štyrom vstupom HDMI vrátane dvoch HDMI 2.1 48G a dvoch HDMI 2.0 a eARC na HDMI 4 je televízor zárukou kompatibility s rôznymi zdrojmi videa.

Televízor TCL 65T8B disponuje stabilnými nožičkami s dvoma rôznymi polohami. Nožičky môžete mať buď na okrajoch televízora alebo ich možno posunúť bližšie k stredu televízora. Môžete tak urobiť podľa svojho vkusu a umožňuje aj položiť soundbar pod televízor.

TCL 65T8BZdroj: TOUCHIT.sk
Nožičky na televízore TCL 65T8B

Televízor má podľa údajov na energetickom štítku triedu SDR F a spotrebu energie 102 W a v prípade použitia so signálom HDR je jeho trieda HDR G a spotreba energie 190 W.

Zdroj: TOUCHIT.sk

Vyhodnotenie

Televízor TCL 65T8B je vhodným centrom inteligentnej obývačky a výhodným nákupom za rozumnú cenu. Za 899 eur ponúka obrazovku s plochou 1,15 m2, ktorá poskytuje všetko, čo potrebujete na sledovanie streamingu alebo športových prenosov v bare alebo obývačke. Nechýba ani množstvo herných funkcií a komplexný výber aplikácií. Televízor existuje vo veľkosti obrazovky 55, 65, 75 a 85 palcov.

Cena: 759 eur

Zdroje: vlastné, TCL

Prečítajte si tiež


.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.