Väčšina z nás používa mobilné telefóny každý deň.

Pozeráme do nich úplne automaticky, pričom si ani neuvedomujeme, že sa môžeme dostávať do nebezpečných situácií. Jednou z nich je napríklad prechádzanie cez cestu a priechody pre chodcov. Spoločnosť Mobilonline, v spolupráci s partnerom 4ka a mestom Lučenec, pripravila bezpečnostnú kampaň, v rámci ktorej dala nastriekať na hlavné priechody v Lučenci značky upozorňujúce na zákaz používania mobilov alebo slúchadiel počas prechádzania.

Nebudeme si klamať, používanie mobilných telefónov a slúchadiel výrazne ovplyvňuje našu pozornosť. Chodci ponorení do digitálneho sveta si často nevšimnú blížiace sa autá alebo iné prekážky. Pri používaní slúchadiel dokonca nemajú šancu prichádzajúce auto ani počuť. Spoločnosť Mobilonline spolu so svojím partnerom, telekomunikačným operátorom 4ka, si plne uvedomujú zodpovednosť voči svojim zákazníkom. Aj z toho dôvodu vznikla kampaň, ktorá má prispieť k bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky.

Nové značky, ktoré pribudli na hlavných priechodoch v Lučenci, sú jasným vizuálnym signálom, ktorý upozorňuje na zákaz používania mobilných zariadení a slúchadiel pri prechádzaní cez cestu. Ich jednoduchý a zrozumiteľný dizajn zaručuje, že ich pochopí každý –  deti, ľudia v produktívnom veku, ale aj seniori. Hlavným cieľom tejto iniciatívy je zabezpečiť, aby ľudia pri prechádzaní cez cestu odložili mobil z ruky a zastavili hudbu, vďaka čomu sa budú môcť plne sústrediť.

Chodci ročne zavinia stovky dopravných nehôd

Nové značky upozorňujúce na zákaz používania mobilných telefónov a slúchadiel počas prechádzania cez priechod pre chodcov nevznikli náhodou. V posledných rokoch pribúda počet nehôd spôsobených nepozornými chodcami, čo potvrdzujú aj štatistiky Ministerstva vnútra SR.

Mobilonline a 4ka upozorňujú na bezpečnosťZdroj: Mobilonline
Mobilonline a 4ka upozorňujú na bezpečnosť

V roku 2023 evidovali 969 dopravných nehôd, ktorých účastníkom bol chodec. To je o 46 viac, ako to bolo v roku 2022. Pri týchto nehodách zahynulo 67 ľudí. Viac ako tretina týchto dopravných nehôd (337) bol zavinená chodcami a ich správaním. Najhoršie na tom je, že počet chodcov, ktorí sú účastníkmi dopravných nehôd, neustále stúpa. Za obdobie od 1. januára do 30. júna 2024 policajti evidovali 516 dopravných nehôd, ktorých účastníkmi boli chodci. Z nich zahynulo 29 ľudí, ťažko sa zranilo 79 chodcov a ľahko zranených bolo 329 chodcov. Mnohým týmto udalostiam by sa pritom dalo predísť.

Mesto Lučenec testuje nové značky pred priechodmi ako prvé

Lučenec je prvým mestom, ktoré toto nové značenie pred priechodmi pre chodcov testuje. Spoločnosť Mobilonline sa tak rozhodla predovšetkým z dôvodu, že v Lučenci sídli aj jej centrála. Tá sa nachádza v centre mesta v budove bývalej Rakottyayho smaltovne. Firma sa dlhodobo snaží o zveľaďovanie Lučenca. Nielen, že vysadila nové platany pri lučenskej priehrade, ale v okolí svojej centrály umiestnila aj včelie úle a hmyzí domček, ktoré podporujú diverzitu v meste.

Tento projekt ale nie je len o zvýšení bezpečnosti. Je aj o vytvorení a šírení povedomia o tom, ako technológie môžu ovplyvňovať našu pozornosť a interakcie s okolitým svetom. Spoločnosti Mobilonline a 4ka spoločne ukazujú, ako inovácie a starostlivosť o komunitu môžu ísť ruka v ruke, a tak mať pozitívny dopad na celú spoločnosť. Zároveň veria, že táto iniciatíva skutočne prispeje k zníženiu počtu dopravných nehôd.

V prípade pozitívnych ohlasov a reálnemu dopadu na bezpečnejšiu cestnú premávku nie je vylúčené, že tieto značky pribudnú aj v ďalších slovenských mestách. Keď takéto značenie uvidíte niekde v meste, odložte mobil z ruky a venujte svoju pozornosť bezpečnému prechodu cez cestu. Dajte o tom vedieť aj svojej rodine a známym. Nikdy neviete, kedy im tým môžete zachrániť život.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Mobilonline.

Značky: