Štýlový hlasový záznamník zaujme tenkým dizajnom aj podporou slovenčiny.

Umelá inteligencia je jednou z hlavných tém v IT svete v roku 2024 a viacerými spôsobmi uľahčuje každodennú prácu a rutinné úlohy. Jednou z takýchto úloh, ktoré mňa osobne iritovali v mojej práci redaktora asi najviac, bolo spracovávanie rozhovorov.

Samotný rozhovor je tá zábavnejšia časť. Avšak vidina toho, že počúvam hodinový rozhovor, niekoľko hodín ho prácne manuálne prepisujem a potom ho v druhej fáze ďalšie hodiny editujem, vo mne vyvoláva prokrastináciu.

Našťastie, v roku 2024 tu máme umelú inteligenciu a tá dokáže prepísať hodinový rozhovor v priebehu niekoľkých minút, a to aj do slovenčiny. Nefunguje to zatiaľ bezchybne, avšak úspora času je obrovská.

Na trhu nájdete viacero riešení, ktoré vám pomôžu so spracovaním audionahrávok alebo vytváraním hlasových poznámok a ich následným prepisom do slovenčiny. Jedným z takýchto riešení je PLAUD NOTE, ktorý má vo výbave niekoľko exkluzívnych vlastností.

PLAUD NOTEZdroj: TOUCHIT
PLAUD NOTE

Diktafón s veľkosťou platobnej karty

PLAUD NOTE je diktafón, resp. hlasový záznamník. Zaujme dizajnom, ktorý pôsobí prvotriednym a elegantným dojmom. Zariadenie má rozmery platobnej karty a v porovnaní s ňou je iba o niečo hrubšie. Presné rozmery sú 85,6 × 54 × 3 mm.

Konštrukcia je z hliníka a diktafón obsahuje dva mikrofóny, jeden prepínač medzi režimami používania a jedno tlačidlo, ktorým zapnete a následne vypnete nahrávanie.

Súčasťou balenia je MagSafe obal, v ktorom môžete PLAUD NOTE prenášať. V prípade potreby môžete tento obal použiť na nosenie až troch dokladov alebo kariet (napríklad občiansky preukaz, platobná karta, karta od hotelovej izby).

PLAUD NOTEZdroj: TOUCHIT
PLAUD NOTE

Nahrávanie telefonických hovorov

MagSafe obal je súčasťou balenia kvôli tomu, že PLAUD NOTE ponúka dva režimy používania. Prvý režim je režim diktafónu, pomocou ktorého môžete nahrávať mítingy, rozhovory, prednášky a čokoľvek iné, čo si chcete zaznamenať vo zvukovej podobe.

Druhý režim umožňuje nahrávať telefonické hovory. To funguje takým spôsobom, že PLAUD NOTE dáte do MagSafe obalu a prichytíte ho k zadnej strane iPhonu. Zapnete nahrávanie a zariadenie pomocou senzora vibrácií dokáže vytvoriť audionahrávku telefonického hovoru.

Pokiaľ používate iPhone s MagSafe obalom, odporúčam v nastaveniach v aplikácii PLAUD zvýšiť citlivosť tohto senzora. PLAUD NOTE by mal teoreticky fungovať aj s Android telefónmi s MagSafe obalmi, avšak tam negarantujem kvalitu výslednej náhravky.

Nahrávanie telefonických hovorov je unikátna funkcia tohto zariadenia. PLAUD NOTE však druhú stranu neupozorní na to, že je nahrávaná. Ukážkovú nahrávku telefonického hovoru, aby ste vedeli zhodnotiť kvalitu záznamu, si môžete vypočuť TU. Záznam vznikol na telefóne iPhone 15 Pro Max v obale s nastavením vysokej citlivosti senzora.

PLAUD NOTEZdroj: TOUCHIT
PLAUD NOTE

Pohodlné prenášanie aj používanie

MagSafe obal som počas používania PLAUD NOTE využil nielen počas zriedkavej potreby zaznamenať si telefonický hovor, ale aj na prenášanie zariadenia. V prípade potreby som si ho prichytil na zadnú stranu iPhonu a vedel som, že ho nezabudnem ani nestratím.

V tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť, že PLAUD NOTE funguje nielen s iPhonmi, ale aj so smartfónmi so systémom Android. Diktafón pripojíte ku smartfónu cez Bluetooth rozhranie a takýmto spôsobom presuniete dáta zo zariadenia. Alternatívne môžete aktivovať prenos dát cez Wi-Fi, čo urýchli tento proces v prípade dlhších audionahrávok.

Objektívne však treba povedať, že s iPhonom je prenášanie záznamníka a aj nahrávanie hovorov pohodlnejšie.

Čo sa záznamu mítingov, rozhovorov či prednášok týka, prepínanie medzi režimami je rýchle a pohodlné. Prepínač prepnete na žiadaný režim a zapnete nahrávanie. V závislosti od toho, čo budete nahrávať, odporúčam, aby ste sa v nastaveniach pohrali s nastavením zosilnenia a citlivosti mikrofónov. Nastaviť si ho môžete v rozmedzí 0 až 30 dB. Ukážkovú nahrávku mítingu v našej redakcii si môžete vypočuť TU.

PLAUD NOTEZdroj: TOUCHIT
PLAUD NOTE
Mobilná aplikácia PLAUDZdroj: TOUCHIT
Nastavenia v mobilnej aplikácii PLAUD

300 minút prepisu mesačne zadarmo

Záznam mítingu či telefonického hovoru je prvá časť funkcionality zariadenia. PLAUD NOTE však umožňuje automatický prepis a sumarizáciu nahrávky, pričom podporuje aj slovenčinu. Funguje to tak, že keď si PLAUD NOTE kúpite, automaticky získate kredit 300 minút mesačne, ktoré vám služba prepíše bezplatne.

Keď tento kredit miniete, môžete si dokúpiť ďalšie minúty, aktivovať si platené členstvo Pro, alebo počkať na to, kedy sa vám minúty obnovia. Stane sa tak ku dňu aktivácie vášho zariadenia. Ak ste si ho aktivovali 8. augusta, minúty sa vám budú obnovovať vždy ôsmeho v danom mesiaci.

Počas testovania som využíval bezplatné členstvo, nakoľko mi stačilo na moje potreby. Jeho súčasťou je po novom aj automatické označenie jednotlivých rečníkov v rámci nahrávky. Predpokladám však, že pre mnohých používateľov, pre ktorých by mohol byť PLAUD NOTE atraktívny, bude 300 minút málo.

Platené členstvo Pro stojí 14,99 eura mesačne alebo 89 eur ročne, ponúka 1200 minút mesačne a zopár funkcií navyše, ako je viac šablón, z ktorých si môžete vyberať pri sumarizácii a prepise nahrávky. Používatelia s predplatným môžu využiť aplikáciu PLAUD aj na prepísanie nahrávok, ktoré nenahral priamo PLAUD NOTE.

PLAUD NOTEZdroj: TOUCHIT
PLAUD NOTE: Funkcia na rozpoznanie rečníkov je už dostupná aj v rámci bezplatného členstva

Umelá inteligencia rozumie aj slovenčine

V rámci prepisu nahrávok a ich sumarizácie si môžete zvoliť medzi jazykovými modelmi GPT-4o a Claude 3.5. Je potrebné zdôrazniť, že prepis nahrávky neprebehne automaticky. V aplikácii si musíte najskôr zvoliť, že chcete prepis vytvoriť. Nahrávka sa vtedy odošle do cloudu, kde sa spracuje a o pár minút vidíte v aplikácii PLAUD jej prepis, sumarizáciu a vytvorené myšlienkové mapy.

Prepis nahrávky do slovenčiny nie je 100 % bezchybný, avšak je dobre použiteľný a výrazne skracuje čas, ktorý venujete spracovávaniu a úprave prepisu. Prepísaná nahrávka obsahuje aj časové značky, ktoré zjednodušujú a urýchľujú vypočutie jej konkrétnej časti.

Priamo v aplikácii môžete takisto nahrávku orezať a využiť nástroje, ako je rýchlosť prehrávania (od 0,75× do 2×) a zlepšenie hlasu pomocou umelej inteligencie. V blízkej budúcnosti pribudnú aj ďalšie smart funkcie, napríklad funkcia, ktorá automaticky odstráni hluché miesta z nahrávky. V tomto smere odporúčam sledovať Plaud na Instagrame, pravidelne sa tam objavujú informácie o nových aktualizáciách.

Oceňujem, že okrem mobilných aplikácií pre Android a iOS je k dispozícii aj webové rozhranie a možnosť exportovať a zdieľať jednotlivé súbory, resp. celú nahrávku s prepisom priamo v rozhraní webovej PLAUD aplikácie. Exportované prepisy a sumarizácie telefonátu a mítingu, ktorých nahrávky som zdieľal vyššie, si môžete pozrieť TU.

PLAUD NOTEZdroj: TOUCHIT
PLAUD NOTE
Mobilná aplikácia PLAUDZdroj: TOUCHIT
Mobilná aplikácia PLAUD

Ochrana osobných údajov

Ako bolo spomenuté, prepis nahrávky prebieha v cloude. PLAUD uvádza, že jeho technológia je navrhnutá tak, aby zabezpečila, že osobné údaje používateľov zostanú v bezpečí a dôvernosti. Dáta sa nepoužívajú ani na školenie alebo predaj jazykových modelov.

Pokiaľ by ste preferovali nevyužívať prepis nahrávok v cloude, tú možnosť máte. Dáta z PLAUD NOTE, ktorý obsahuje 64 GB úložisko (zodpovedá to 480 hodinám nahrávok), si môžete stiahnuť priamo do počítača cez priložený USB kábel. Ten sa využíva aj na nabíjanie zariadenia. Alebo si môžete nahrávky odoslať cez Bluetooth do smartfónu, ale nevyužiť funkciu na ich prepis. Takýto spôsob používania však nevyužije plný potenciál zariadenia PLAUD NOTE.

PLAUD NOTE má výdrž až 30 hodín neustáleho nahrávania a až 60 dní v režime spánku.

PLAUD NOTEZdroj: TOUCHIT
PLAUD NOTE

Verdikt

PLAUD NOTE je zaujímavý nástroj, ktorý môže osloviť špecifický segment používateľov. Ide o užitočného pomocníka pri zázname, prepise a spracovávaní audionahrávok z rozhovorov, mítingov, školení a prednášok. Takúto funkciu síce ponúkajú aj viaceré mobilné aplikácie, avšak výhoda PLAUD NOTE spočíva v tom, že zabezpečuje záznam zvuku a vy môžete plnohodnotne používať váš smartfón.

Zaujímavou funkciou zariadenia je aj nahrávanie telefonických hovorov, čo je funkcia, ktorá môže zaujať niektorých používateľov. V takejto kvalite vám ju neponúkne žiadna mobilná aplikácia.

Pri rozhodovaní medzi PLAUD NOTE a ostatnými riešeniami, niektorými na báze aplikácie v telefóne, odporúčam zvážiť vaše potreby, ale aj to, ako často by ste funkciu takéhoto zariadenia využívali a koľko minút prepisu mesačne budete potrebovať. PLAUD nepresúva nevyužité minúty do ďalšieho mesiaca.

Cena: 151,22 eura (v predaji na Alza.sk)

Zapožičal: TygoTec

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit